MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Porady prawne

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

aska298

Post #1 Ocena: 0

2009-01-23 21:04:07 (16 lat temu)

aska298

Kobieta

Z nami od: 22-01-2009

przede wszystkim witam serdecznie :-)
mam kilka pytan do prawnika, ktory orientuje sie w unijnym prawie rodzinnym, czy znajde tu kogos takiego?
a jesli nie tu, to może ktoś mi podpowie - gdzie?
dzieki
:-)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #2 Ocena: 0

2009-01-23 22:05:52 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

strasznie enigmatycznie prawo rodzinne to
* małżeństwo
* przysposobienie
* obowiązek alimentacyjny
* opieka
* kuratela

oraz np majtkowe zaleznosci
ale tez fakt ze PR bazuje na Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym oraz Kodeksie cywilnym....to szukaj wiatru w polu. A i jeszcze wchodza w to regulacje prawa miedzynarodowego skoro o uniijne pytasz to ....
Dookresl problem.
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

aska298

Post #3 Ocena: 0

2009-01-24 16:47:59 (16 lat temu)

aska298

Kobieta

dzieki za odzew! od roku probuje wykupic w polsce swoje mieszkanie komunalne. mozna powiedziec, ze wszystko zostalo juz zalatwione, ale jest problem, poniewaz moj syn ktory ma w tej chwili lat 12 jest jego wspolnajemca i musze miec jego sadownie uzyskana zgode na zakup. sad w polsce odrzucil moj wniosek gdyz, zalozyl iz przebywam za granica na stale i o powyzsza zgode musze sie ubiegac w sadzie w UK jako wlasciwym ze wzgledu na nasz pobyt tutaj. teraz probuje sie dowiedziec gdzie i do kogo musze sie zwrocic, gdyz moj jezyk nie jest niestety biegly, poza tym po prostu nie wiem z ktorej strony to "ugryzc" :-?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #4 Ocena: 0

2009-01-24 17:26:46 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-01-24 16:47:59, aska298 napisał(a):
dzieki za odzew! od roku probuje wykupic w polsce swoje mieszkanie komunalne. mozna powiedziec, ze wszystko zostalo juz zalatwione, ale jest problem, poniewaz moj syn ktory ma w tej chwili lat 12 jest jego wspolnajemca i musze miec jego sadownie uzyskana zgode na zakup.

Kto ci kazal takie cos zrobic - 12 letnie dziecko nie ma nic w tym temacie do 'gadania' - ty jestes jego prawnym pelnomocnikiem. Gdyby to bylo pelnoletnie dziecie to rozumiem ze ma wplyw na tege typu decyzje ale 12 latek?

Do góry stronyOffline

aska298

Post #5 Ocena: 0

2009-01-24 22:42:40 (16 lat temu)

aska298

Kobieta

tak myslalam na poczatku, tak myslala prawniczka ktora podjela sie reprezentowania mnie, tak mysli zdecydowana wiekszosc ludzi, ale nie urzednicy w wydziale lokalowym mojego urzedu miejskiego. powoluja sie na art 8 ustawy o najmie lokali i dodatkach mieszkaniowychz 2 lipca 1994r, wg ktorego moj syn nabyl prawa do dziedziczenia prawa do najmu lokalu. paradoks polega na tym, ze przepis zostal dawno uchylony, ale poniewaz moj syn urodzil sie w 1996 roku mial to "szczescie" ze sie zalapal. owszem jestem prawnym opiekunem dziecka, owszem jak nabroi to ja bede sie tlumaczyc, ale w tej sprawie mam do powiedzenia 'NIC". ja wiem ze to bardzo skomplikowane, ale okazuje sie ze urzednicy sa na prawie, a moze raczej sa przekonani ze maja racje, co nie zmienia faktu ze zaden notariusz nie podejmie sie podpisania dokumentu nabycia lokalu, jesli nie przedstawie sadowej zgody mojego syna. wiec rozpaczliwie szukam pomocy..

Do góry stronyOffline

vitek

Post #6 Ocena: 0

2009-01-24 23:33:14 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Nie ma czegoś takiego jak 'sądowa zgoda'. Zgoda może być potwierdzona notarialnie (za granicą może potwierdzić konsul).
Do sądu to się idzie jak zgody nie ma.
Oczywiście jak już wcześniej stwierdzono 12-latek nie może wyrażać swojej woli przed notariuszem ani też być stroną w sądzie
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

reivilo

Post #7 Ocena: 0

2009-01-25 09:18:21 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

.....mozesz mi wkleic brzmienie tego przepisu na ktory sie owi urzednicy powoluja alebo jakas nazwe....bo to co piszesz to przeciez jest niezgodne z kodeksem cywilnym

Do góry stronyOffline

aska298

Post #8 Ocena: 0

2009-01-25 11:32:40 (16 lat temu)

aska298

Kobieta

"w razie smierci najemcy, jego wstepni, zstepni, pelnoletnie rodzenstwo oraz osoba ktora pozostawala faktycznie we wspolnym pozyciu malzenskim z najemca, mieszkajacy z nim na stale do chwili smierci, wstepuja w stosunek najmu lokalu, chyba ze sie tego prawa zrzekna wobec wynajmujacego. nie dotyczy to osob, ktore w chwili smierci najemcy mialy tytul prawny do zajmowania innego lokalu mieszkalnego." tyle ustawa, a teraz uzasadnienie odrzucenia wniosku:
"zgodnie z unormowaniem zawartym w pkt 12 rozporzadzenia rady/WE/nr 2201/2003 z dnia 27 listopada 2003 dotyczacym jurysdykcji oraz uznawania i wykonywania orzeczen w sprawach malzenskich oraz w sprawach dotyczacych odpowidzialnosci rodzicielskiej, opublikowanym w dzienniku urzedowym unii europejskiej w dniu 23.12.2003 po d poz L.338/1, podstawy jurysdykcji w sprawach dotyczacych odpowiedzialnosci rodzicielskiej ustanowione w tym rozporzadzeniu uksztaltowane sa w swietle najlepszych interesow dziecka (ha, ha, ha), a w szczegolnosci na podstawie kryterium bliskosci. oznacza to ze jurysdykcje sprawuje w pierwszym rzedzie panstwo czlonkowskie miejsca stalego pobytu dziecka. z akt sprawy wynika, za maloletni... mieszka na stale (wciaz nie znam definicji zamieszkiwania na stale, jestem tu bo chcialam zarobic na to cholerne mieszkanie) na terenie UK,zatem to panstwo czlonkowskie posiada jurysdykcje do prowadzenia sprawy o zezwolenie na dokonanie czynnosci prawnej miedzy rodzicem a dzieckiem, wiec wnioskodawczyni powinna zlozyc wniosek do stosownego sadu w UK, jako wlasciwego. majac powyzsze na uwadze, w oparciu takze o art 1099kpc, skoro stwierdzono brak jurysdykcji krajowej, wniosek podlegal odrzuceniu." tyle sad.

Do góry stronyOffline

aska298

Post #9 Ocena: 0

2009-01-27 17:43:49 (16 lat temu)

aska298

Kobieta

:-[
Widze, ze opadly Wam rece....:-?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #10 Ocena: 0

2009-01-27 21:26:21 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

dobra a kto tu umarl? ktos kto mieszkal z wami w tym mieszkaniu?

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,