MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Czy mogę skorzystać z deed poll?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2013-04-16 12:08:09 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2013-04-15 18:10:23, Visenna napisał(a):
Właśnie się zastanwiałam jak ominąć polskie urzędy, bo zależy mi na używaniu innych danych tylko w UK, jednak boję się niespodziewanych problemów. Chwilowo nie mam na koncie dużej kwoty, ani nie mam prawa jazdy. Stąd moje pytanie o to teraz, bo jak będę miała masę dokumentów - wtedy powstanie konieczność wymiany tego wszystkiego, tak jak teraz w polsce - paszport, dowód, plus to, że nie sądzę, żeby polski urząd uznał mi zmianę danych (imienia, bo używam innego, plus skrócenie nazwiska).

Nic nie stoi na przeszkodzie, zebys wyrobila sobie prawo jazdy provisional, sprawdza sie jako id bardzo dobrze. A potem jak zmienisz nazwisko przez deed poll, to zmienisz prawo jazdy. W ten sposob bedziesz miala angielski dokument z nowym nazwiskiem.

W Polsce mozesz uzyc tego jako argumentu i uzasadnienia zmiany, ze jestes znana - uzywasz innego imienie i nazwiska na codzien.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

aaannp

Post #2 Ocena: 0

2013-04-16 15:39:24 (12 lat temu)

aaannp

Kobieta

Z nami od: 21-04-2009

TITANIUM, jesli Ty przeczytalabys ze zrozumieniem moj post, to wiedzialabys, 'Ja tez zmienialam swoje przez deed poll, bo mam dwuczlonowe, ale sytuacja jest zgola inna gdy zmieniasz na dwuczlonowe, bo wychodzisz za maz.' nie odnosi sie do Twojej wypowiedzi tylko to generalne stwierdzenie, ze gdy wychodzi sie za maz i zmienia nazwisko przez deed poll, jest zgola inna sytuacja od sytuacji zalozycielki postu.

pozdrawiam :)

[ Ostatnio edytowany przez: aaannp 16-04-2013 15:40 ]

Mama Erenka

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Visenna

Post #3 Ocena: 0

2013-04-16 18:02:56 (12 lat temu)

Visenna

Kobieta

Z nami od: 14-04-2013

Oj do prawa jazdy to mi jeszcze daleko, Richmond.
Nie mam samochodu przede wszystkim. Nie wiem czy dobrze rozumiem zasady jeżdżenia na tymczasowym prawie ajzdy brytyjskim - jeśli umiem jeździć to wystarczy, że nakleję te literki L, mam polisę i jadę (przy założeniu, że umiem prowadzić samochód).

Do góry stronyOffline

karolkowa

Post #4 Ocena: 0

2013-04-16 22:19:27 (12 lat temu)

karolkowa

Z nami od: 03-06-2007

Mozesz zmienic dane przez deed poll,pozniej postaraj sie o Apostille certificate i z tym urzad w Polsce uzna Tobie zmiane.

[ Ostatnio edytowany przez: karolkowa 16-04-2013 22:19 ]

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2013-04-16 22:23:58 (12 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:

2013-04-16 18:02:56, Visenna napisał(a):
Nie mam samochodu przede wszystkim. Nie wiem czy dobrze rozumiem zasady jeżdżenia na tymczasowym prawie ajzdy brytyjskim - jeśli umiem jeździć to wystarczy, że nakleję te literki L, mam polisę i jadę (przy założeniu, że umiem prowadzić samochód).

Provisional driving licence (dokument) mozesz sobie wyrobic nawet jak nie znasz zasad jazdy, sluzy tez jako ID, nie musisz jezdzic. Jak chcesz zaczac jezdzic to poczytaj o zasadach jazdy/nauki (na forum jest kilka watkow o tym rowniez).
Ada

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #6 Ocena: 0

2013-04-16 23:43:09 (12 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Cytat:

2013-04-16 18:02:56, Visenna napisał(a):

Mozesz wyrobic provisional DL i nigdy nie wsiasc do samochodu. Po prostu uzywasz tego jako ID, nic wiecej.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

gypsygypsy

Post #7 Ocena: 0

2016-04-25 15:22:46 (9 lat temu)

gypsygypsy

Mężczyzna

Z nami od: 27-04-2008

Witka.Chce sie podzielic na biezaco.
W sobote napisalem Deed Poll w ten sposob: poprostu skopiowalem ze strony GOV.UK sugerowany przyklad:
Make your own deed poll
If you don’t want to register your deed poll, you can make your own instead, using the following wording:

“I [old name] of [your address] have given up my name [old name] and have adopted for all purposes the name [new name].

Signed as a deed on [date] as [old name] and [new name] in the presence of [witness 1 name] of [witness 1 address], and [witness 2 name] of [witness 2 address].

[your new signature], [your old signature]

[witness 1 signature], [witness 2 signature]”

z oficjalnej strony gov.uk.Wydrukowalem i 2ch znajomych z pracy(1 anglik i 1 polak) podpisali mi to.Odrazu wyslalem prawko poczta do wymiany-ale ponoc dopiero dzis zstanie wyslane.
W pracy menadzer nie zgodzil sie uznac mi tego Deed poll jednoczesnie pokazujac mi zdjecie jakiegos deed polla z pieczatka i mowi ze tak niewolno bo tak kazdy moglby sobie napisac i juz.(niema problemu mowie-ja mam czas,ale bede musial poczekac az wroci prawko z DVLA i wtedy zobacze co bede robil dalej)
Dzis w poniedzialek poszedlem do banku i tam tez powiedzieli ze musi byc oficjalny.OK.Poszedlem do REgister office-tam powiedzieli ze oni sie tym nie zajmuja i ze ponoc musze isc do prawnikow,a ze nie moga mi powiedziec do jakich konkretnie to wyslali do Citizens Advice bureau,tam kobieta po ok 10 minutach wyszla z lista lokalnych cilicitorow.OK.Po chwili czekania wyszedl cilicitor i mowi ze moze poswiadczyc to za 5 funta,ale jemu chyba chodzilo o niewypelniony Deed Poll,bo logicznie on raczej musialby zobaczyc na wlasne oczy jak ja go podpisuje.Po chwili dali mi kobiete w w recepcji na telefonie(pewnie jedna z cilicitorow ktora tam pracuje),ona powiedziala ze moze skonstruowac mi nowy Deed Polll ale za ok 150 funta,a kiedy wygooglowala( Deed Poll gov.uk - bo jej to zasugerowalem)- to po chwili zastanowienia stwierdzila ze ten moj Deed Poll jest wystarczajacym dowodem.Hmmmm...*DONT_KNOW* 1.w banku tego nie przyjeli.2.w pracy menadzer tego nie zaakceptowal.3.Jakas prawniczka przez telefon mowi ze to jest OK....Hmmm
No dobra-mi sie nie spieszy-postanowilem juz wiecej nad tym glowe nie lamac,i czekac az mi wroci prawko.Jak wroci ze starym imieniem i nazwiskiem to bede dzialal dalej-bo sie uparlem.A jak wroci z nowym nazwiskiem i imieniem to oczewiscie zaczne chodzic wszedzie z tym i zmieniac reszte dokumentow.p.s.mam obywatelstwo Polskie i Brytyjskie.
No to czekam-ponoc prawko powinno wrocic w ciagu 3 tygodni.
Opisalem swoj przypadek na wypadek jakby komus sie to przydalo.Bo jakos nie wiele informacji jest na temat Deed Polla w necie.

[ Ostatnio edytowany przez: gypsygypsy 25-04-2016 15:27 ]

Do góry stronyOffline

gypsygypsy

Post #8 Ocena: 0

2016-05-03 12:12:09 (9 lat temu)

gypsygypsy

Mężczyzna

Wlasnie wrocilo prawko.I niestety ze starym imieniem i nazwiskiem.Chcialbym podkreslic ze proboje zmienic imie i nazwisko na angielsko brzmiace i calkiem nie podobne do mojego obecnego.
A oto co odpisali:
The identity document(s) you have enclosed are not acceptable for the purpose of verifying your change of name driving license,you must provide identity document(s) showing a clear link to your current name as listed in Part B 'Documents enclosed to verify a change of name' on your application form.
We accept the following original documents:
-Marriage or civil partnership certificates
-A decree nisi or decree absolute (accompanied with either a UK birth certificate, U certificate of naturalisation/registration or deed poll declaration showing clear link to your new name)
-Any deed-poll or statutory declaration.
...domyslam sie ze malo kto zaglada na ten post,ale moze ktos juz mial doczynienia z taka sytuacja.
Chcialbym tylko nadmienic ze chcialbym uniknac rejestracji zmiany imienia i nazwiska poprzez royal court of justice poniewaz z tego co wiem informacja o tej zmianie jest zamieszczana na ogolnie dostepnej The Gazette-czyli publicznie w internecie i caly swiat bedzie o tym wiedzial.A ja niechce mowic calemu swiatowi o tym.*DONT_KNOW*
Dopiero dostalem te odpowiedz i musze to przeanalizowac.Moze sam dojde co i jak,ale prosze o podpowiedzi.*DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

gypsygypsy

Post #9 Ocena: 0

2016-05-03 14:39:36 (9 lat temu)

gypsygypsy

Mężczyzna

A w podreczniku do aplikacji o paszport jest napisane:
The name that is shown on the passport should be the name that is used for all purposes. If you’re a dual national and hold a non-British passport in a different name, you must change it to match the name you want on your British passport. You must do this before you make your application.
Czyli musze najpierw zmienic imie i nazwisko w moim polskim paszporcie :( -bedzie troche trudniejsze...:-(
a moze poprostu powinienem zgubic paszport? ..hmmm

[ Ostatnio edytowany przez: gypsygypsy 03-05-2016 14:59 ]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-05-03 20:51:09 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony