MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Start w UK po filologii angielskiej - wiele pytań

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

englishlady

Post #1 Ocena: 0

2016-03-12 12:34:46 (9 lat temu)

englishlady

Kobieta

Z nami od: 12-03-2016

Witam wszystkich :)
Jak zapewne większosc tutaj osób planuję przyjazd do Anglii razem z narzeczonym.
Kilka słów o nas:
Oby dwoje posiadamy licencjat na kierunku filologia angielska, dodatkowo posiadamy doświadczenie w zawodzie: wykonujemy tłumaczenia pisemne (mam podpisaną umowę z jednym z biur tłumaczeń w Polsce), ponadto wykonywaliśmy zlecenia dla innego biura - na wszystko mam papierki. Byłam również lektorką języka angielskiego w szole językowej.

Biorąc pod uwagę, że znamy biegle angielski + komunikatywny niemiecki (ja pracowałam w niemczech jako sprzedawczyni, on jako budowlaniec) jakie są szanse znalezienia pracy w miarę w zawodzie? W jaki sektor celowac? Jakie miasto wybrac?

Mamy zgromadzoną pewną sumkę pieniędzy, która spokojnie na start wystarczy :)

Dziękuję wszystkim dobrym duszyczkom za odpowiedz*THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer Skype

Post #2 Ocena: 0

2016-03-12 13:33:22 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

englishlady

Post #3 Ocena: 0

2016-03-12 13:52:43 (9 lat temu)

englishlady

Kobieta

Nie należę do osób, które mają sprecyzowane oczekiwania co do zarobków. Znalezienie każdej pracy (początkowo) powyżej minimalnej krajowej będzie dla nas super. :)

Pytałam raczej w jaki sektor uderzyc, gdzie najłatwiej znalezc prace Polakom z naszym doświadczeniem i wykształceniem? W jakim mieście?
Jakieś korporacje zagraniczne, może zrobic QTS course i pojsc w edukacje, myślałam też o mgr z TESOL (teaching english to students of other languages), albo właśnie o tłumaczeniach. #tyniek znajoma znajomej iii takie tam pracuje jako tłumacz na jednym z Londyńskich Uniwerków - nie zarabia źle :) więc czy aby na pewno praca tłumacza przynosi jak napisałeś "nie powalające" zarobki? To co mają powiedziec ludzie pracujący w fabrykach, sprzątający itp z komunikatywnym ang?

Czy ktoś jeszcze jest w stanie coś więcej powiedziec o tych zawodach, o szansie dostania takiej pracy, jakieś przykłady?

Dziękuję za cenne informacje! :) :)

Do góry stronyOffline

Numer Skype

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2016-03-12 13:55:48 (9 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Ale tłumacza z czego? Z języka literackiego? Obawiam się, że tu nie ma zbyt dużego zapotrzebowania.
Żeby być tłumaczem po szpitalach, sądach itp. trzeba by trochę pobyć z ludźmi.
Ale jako sprzedawca i budowlaniec - jak najbardziej!

Do góry stronyOffline

Strona WWW

englishlady

Post #5 Ocena: 0

2016-03-12 14:00:58 (9 lat temu)

englishlady

Kobieta

Nie tłumaczyliśmy w życiu nic z języka literackiego :)
Typowe dokumenty potrzebne w życiu codziennym, typu:
- instrukcje obsługi maszyn/urządzeń - najczęściej
- dokumenty sądowe
- dokumenty medyczne
- umowy/ugody
itp.

Więc to nie jest tak, że skończyliśmy filologie i to by było tyle jeśli chodzi o naszą wiedzę z tego zakresu. Znamy język specjalistyczny (techniczny, biznesowy, prawniczy i medyczny) :)

Do góry stronyOffline

Numer Skype

englishlady

Post #6 Ocena: 0

2016-03-12 14:03:26 (9 lat temu)

englishlady

Kobieta

A jakieś opinie o pracy w korporacjach?
Kombinacja: polski, angielski i niemiecki? :)

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Post #7 Ocena: 0

2016-03-12 14:04:18 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

AgentOrange

Post #8 Ocena: 0

2016-03-12 14:05:10 (9 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Myślę, że w Anglii będzie problem ze znalezieniem pracy w zawodzie - wiesz, tutaj sporo osób mówi po angielsku. Na start nie macie żadnych zalet w stosunku do absolwentów tutejszych koledży.
Aby pracować w korporacjach trzeba mieć jakieś dodatkowe atuty - więcej jak język angielski ;)

[ Ostatnio edytowany przez: AgentOrange 12-03-2016 14:05 ]

Do góry stronyOffline

englishlady

Post #9 Ocena: 0

2016-03-12 14:12:31 (9 lat temu)

englishlady

Kobieta

#AgentOrange Dlatego napisałam, że znamy również język niemiecki. Może nie perfekcyjnie - ale na pewno się w tym języku porozumiemy (i nie na zasadzie kali jesc kali pic) :)
Czy Polski w jakimś stopniu nie jest uważany za plus w UK? Przecież jest tam masa Polaków i ktoś kto potrafi manewrowac między Polskim i Angielskim również jest "użyteczny"? :)

Do góry stronyOffline

Numer Skype

AgentOrange

Post #10 Ocena: 0

2016-03-12 14:19:03 (9 lat temu)

AgentOrange

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Cytat:

2016-03-12 14:12:31, englishlady napisał(a):
#AgentOrange Dlatego napisałam, że znamy również język niemiecki. Może nie perfekcyjnie - ale na pewno się w tym języku porozumiemy (i nie na zasadzie kali jesc kali pic) :)
Czy Polski w jakimś stopniu nie jest uważany za plus w UK? Przecież jest tam masa Polaków i ktoś kto potrafi manewrowac między Polskim i Angielskim również jest "użyteczny"? :)

Jest masa Polaków, a to oznacza że jak nie ktoś nie zna angielskiego to idzie do kolegi co zna lepiej aby poszedł z nim do urzędu albo zadzwonił w jego imieniu.
Ludzie którzy tutaj są też umieją posługiwać się językiem angielskim równie dobrze jak Ty (a nawet lepiej bo uczuli się na żywym języku a nie od nauczycieli akademickich co w życiu poza Polską nie byli).
Anglicy też się uczą niemieckiego i Niemcy do Londynu też przyjeżdżają. Może zacznij od szukania ofert pracy przez internet - zorientujesz się jakie jest zapotrzebowanie. Zacznij od www.reed.co.uk czy www.indeed.co.uk
Polska jest na tyle mały rynkiem w skali świata, że korporacje zagraniczne nie potrzebują dużo ludzi ze znajomością polskiego. Taniej jest zatrudnić Polaka w Polsce w oddziale firmy niż Polaka w Anglii w centrali.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,