2020-01-28 12:22:00, cris82 napisał(a):
zona byla sie dzisiaj podpytac o przedszkole dla malej ktora ma teraz 13miesiecy rowne
mam 2 przedszkola rzut beretem od domu doslownie spacer to jest duzy plus
i tak...
panstwowe od lat 2 dofinansowanie jesli spelnia sie jakies kryteria -nie wiem jakie pewnie finansowe szczegoly ma wyslac na maila 15 godz tygodniowo reszta na zasadzie doplaty
drugie jest prywatne z wyzywieniem 50f za dzien od 7 do 18 a 30f za pol dnia jest jeszcze mozliwosc negocjacji
przyjecia juz od 6 tygodni lol

tak sie teraz zastanawiam jezeli chodzi o nauke polskiego zakladajac ze bedziemy jej czytac i rozmawiac w domu tylko po polsku-plan jest taki ze za 5-8lat bedziemy w pl
wiadomo ze dziecko w wieku 2 lat juz sie porozumiewa wiec bedzie znala jakies podstawy po polsku ciekaw jesem czy lepsza opcja bedzie wyslanie corki do przedszkola w wieku 2 czy moze 3 lat zeby najpierw oswoila sie z polskim dobrze a pozniej zaczela uczyc angielskiego
slyszalem ze jak miesza sie te jezyki od malego to dziecko moze miec problemy ale to chyba w zwiazkach dwujezycznych bardziej
a jakie wy macie doswiadczenia? zalezy mi na opinii osob ktorych dzieci sa dwujezyczne
p.s pomijajac juz nauke jezykow to chyba wolalbym zeby moje dziecko gdyby mialo pojsc do przedszkola w wieku 2lat poszlo na pol dnia
nie wiem czy to dobra opcja w wiek 2lat wysylac corke do obcych ludzi na caly dzien : P
p.s 2 jeszcze teraz mi znajomy mowi zebym sie az tak nie spieszyl jego cora poszla w wieku 3 lat i mowi do mnie tak
" wiesz co one tam robia caly dzien? siedza w koleczku i ogladaja tv czasami cos namaluja lub pospiewaja
jak jest ladna pogoda to zdarzy sie ze wyjda ale najczesciej ogladaja tv"
wtf
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
teraz widze ze te 15h free w wieku 2lat to opcja dla beneficiarzy bardziej
a te prywatne przedszkole to chyba tez fo elitarnych nie nalezy niby nowy ladny budynek ale 50f za 10.5h to chyba malo troche jak na anglie

[ Ostatnio edytowany przez: <i>cris82</i> 28-01-2020 13:24 ]
2020-01-28 13:22:42, ZlotaPerla1 napisał(a):
cris - może wklej ten post tu:
www.mojawyspa.co.uk/forum/5/60712/Nurseryprzedszkole-dla-2-latka
Chyba się nic nie zmieniło, że przedszkole jest w wymiarze 15h od 3 roku życia, od 2 - to trzeba benefity itp. wszystko w wątku powyżej

Jak żona nie musi wracać do pracy, to najlepiej sobie przesiedzieć w domu te 3 lata i hodować język polski, czytać bajeczki, tv.
Angielski jest łatwy i dzieci szybko łapią, od rodzica wszystko zależy

2020-01-28 13:29:01, cris82 napisał(a):
ok to prosze o przeniesienie mojego postu
jest jeszcze taka opcja ze moze tu zostane na stale ale 90% ze wroce a jakbym mial wracac to tak zeby nie bylo za pozno na nowy system edukacji dla corki wiadomo ze w pl trzeba zakuwac
chociaz tutaj robia afere w szkole ze slabych wynikow z religii
takie rzeczy! : P
2020-01-28 13:37:32, ZlotaPerla1 napisał(a):
Jak zacznie w wieku 3 lat, to nie będzie z niczym opóźniona

2020-01-28 13:39:01, cris82 napisał(a):
w sumie fajnie jakby poszla na 4 godziny dziennie w wieku 2 lat zobaczyla od mlodego wieku ze zycie to nie bajka : P
2020-01-28 13:50:41, ZlotaPerla1 napisał(a):
2020-01-28 13:39:01, cris82 napisał(a):
w sumie fajnie jakby poszla na 4 godziny dziennie w wieku 2 lat zobaczyla od mlodego wieku ze zycie to nie bajka : P