MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Formularz p85 ...

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anapana

Post #1 Ocena: 0

2008-05-09 13:09:28 (17 lat temu)

anapana

Kobieta

Z nami od: 06-01-2008

Czy nie orientujecie sie może o co w tym formularzu tak naprawde chodzi?byłam parę dni temu w Inland Revenue i powiedzialam że wracam do Polski i chcialabym zostawic mój p60(podczas pobytu w Angli chodzę tam co rok i prawie zawsze był jakiś podatku).Starsza Pani cos sprawdzila i powiedziala ,ze juz zadnego zwrotu nie bede miala lecz jesli wracam do Polski to musze/albo moge...juz sama nie wiem wypelnic formularz p85.

Powiedziala, że dostanę zwrot podatku (chyba chodzilo jej o jakas częsć zaplaconego podatku).Musze to wypelnic,wysłać do nich i oni pieniadze przesla mi na konto(którego numer podaje w wypełnionym p85).Ja na to,że jak to zwrot podatku?przeciez musze go gdzies zaplacic.Jak nie zaplace go tu ,to bede musiala zaplacic go w moim kraju.Ona odpowiedziala cos jakbym sie myliła ;/.

Juz sama nie wiem co mam o tym myslec i czy wogule mam to wypełniac.Nie chce nic płacić w Polsce.Chcę aby te 2 lata pobytu w UK liczyly mi sie do lat pracy,chcę również wszystko dopiąc na ostatni guzik.

w tym formularzu jest takie zdanie pod którym mam sie podpisac:
"I claim repayment of tax that I may be entitled to for the year ending on 5 April 2008 and enclose my p45"

czy to cos wam mówi? próbuje sie dodzwonic do IR ale są tak "busy"że nie mają czasu odebrać ....

Kolejne pytanie;co jeśli zwrócą mi tan podatek a ja bedę chciala wrócić spowrotem do UK (za 1-2lata)do pracy?

dzieki za pomoc

[ Ostatnio edytowany przez: anapana 09-05-2008 13:09 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

anapana

Post #2 Ocena: 0

2008-05-09 23:28:19 (17 lat temu)

anapana

Kobieta

?
nikt nic nie wie? ;(

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #3 Ocena: 0

2008-05-09 23:53:35 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Wiemy, ale nie powiemy :-]

Formularz P85 "Leaving the UK" jest dla osob nie bedacych obywatelami UK, opuszajacymi Wyspy. W ten sposob powiadamiasz IR ze przez jakis czas lub wogole nie bedziesz juz podatnikiem na Wyspach, co za tym idzie nie bedziesz placic podatku w UK. Na podstawie tego formularza oraz P45/P60 IR wylicza czy nalezy ci sie zwrot czy nie. Mamy poczatek roku podatkowego i , jesli pracowalas jeszcze po 5 kwietnia 2008, jest wielce prawdopodobne ze ten zwrot bedzie Ci sie jednak nalezal. Chodzi o to ze w kazdym kraju jest okreslona zarobiona kwota, zwolniona z podatku. Jesli jej nie przekroczylas, a placilas podatek, logiczne jest ze go zwyczajnie nadplacilas. Mozesz sprawdzic to sobie sprawdzic, na przyklad tutaj, wpisujac Twoj zarobek brutto oraz zaplacony podatek. Kalkulator wyliczy Ci czy nalezy Ci sie zwrot (tax refund) czy nie;-)
Owszem, jesli wrocisz do Polski i tam podejmiesz prace, bedziesz rowniez tam odprowadzala podatek, ale nie bedzie mial on nic wspolnego z tym zaplaconym tutaj, jedynie w przyszlym roku, gdy bedziesz rozliczac sie z US z podatku za rok 2008 bedziesz musiala wykazac angielskie dochody, w celu ustalenia stawki procentowej podatku, ale do tego jeszcze dluga droga i na razie nie masz sie o co martwic ;-)
Reasumujac, wiele osob wyjezdzajac, wypelnia ten formularz w celu rozliczenia sie z IR, nie wykazania dochodow/zaplacenia podatku w Polsce. Tak dlugo jak Twoje dwa lata pobytu w UK nie naruszyly prawa podatkowego w Polsce nie musisz sie martwic o to ze bedziesz musiala cos w Polsce placic (pamietaj, ze jeszcze rozstrzyga sie ksztalt ustawy o abolicji podatkowej). A Twoje dwa lata pracy w UK licza sie do lat pracy w ZUS,nie w US ;-)

Jesli wrocisz z powrotem na Wyspy za 1-2 lata, bedziemy miec kolejny rok podatkowy, cale wyliczenia rozpoczna sie zatem od nowa. Jedyne co bedziesz musiala zrobic, to wypelnic formularz P86, informujac tym ze bylas tu kiedys, wyjechalas, a teraz wracasz i z powrotem stajesz sie angielskim podatnikiem;-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

anapana

Post #4 Ocena: 0

2008-05-10 09:37:05 (17 lat temu)

anapana

Kobieta

dzieki za odpowiedz ;).
Jak juz wczesniej napisalam ,co roku otrzymywalam zwrot podatku(wsumie jakies 300funtów za 2 lata)wiec nie moge sprawdzic ile dostane zwrotu na stronce której podales.Teraz tez mi moga jakis zwrócic?...
pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: anapana 10-05-2008 09:43 ]

Do góry stronyOffline

stokesay

Post #5 Ocena: 0

2008-05-10 12:46:46 (17 lat temu)

stokesay

Mężczyzna

Z nami od: 30-05-2007

Cytat:

2008-05-10 09:37:05, anapana napisał(a):
dzieki za odpowiedz ;).
Jak juz wczesniej napisalam ,co roku otrzymywalam zwrot podatku(wsumie jakies 300funtów za 2 lata)wiec nie moge sprawdzic ile dostane zwrotu na stronce której podales.Teraz tez mi moga jakis zwrócic?...
pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: <i>anapana</i> 10-05-2008 09:43 ]

Nie rozumiem, co ma zwrot podatku z ostatnich dwoch lat do sprawdzenia czy teraz nalezy Ci sie rowniez zwrot;-) To czy Ci zwroca czy nie zalezy od tego ile zarobilas w ciagu roku podatkowego i jaki podatek zaplacilas za to. A jaki rok podatkowy, to juz zalezy od tego czy skonczylas prace przed czy po 5 kwietnia 2008:-)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer gadu-gadu

anapana

Post #6 Ocena: 0

2008-05-10 16:37:12 (17 lat temu)

anapana

Kobieta

"P85 jest formularzem informującym HMRC o wyjeździe z UK. Dotyczy osób wyjeżdżających z UK na dłuższy czas (lub na stałe). Wraz z tym dokumentem można ubiegać się o zwrot podatku.

Oczywiście gdzieś trzeba podatki płacić. Podatek z tytułu dochodów z pracy w UK płacony jest co do zasady w UK i P85 nie zwalnia z tego obowiązku.

Natomiast istnieje kwota wolna od podatku (w UK jest ona rzędu 5 tys. funtów). Ponadto, podatek zazwyczaj potrącany jest przy założeniu, że kwota wolna rozkłada się na cały rok. Dlatego jeśli opuszczamy kraj w trakcie roku podatkowego i nie przewidujemy powrotu i pracy w tym roku podatkowym, można wystąpić o zwrot podatku już po wyjeździe i z dużym prawdopodobieństwem będzie on przysługiwał. W niektórych przypadkach będzie to nawet cały zapłacony podatek, jeśli nasze dochody nie przekroczyły kwoty wolnej od podatku w danym roku podatkowym.

Jeśli dotychczas pracowała Pani w UK, to ewentualne zwroty podatku dokonywane były po zakończeniu roku podatkowego (rok podatkowy w UK kończy się 5 kwietnia i nie jest toższamy z rokiem kalendarzowym). Kiedy wyjeżdża się z UK, procedura jest inna - wypełnia sie P85 i uzyskuje ewentualny zwrot podatku.

Podatku zwróconego z UK od roku 2007 nie dopłaca się w Polsce, bo nowa umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania zwolniła dochody uzyskane w UK z opodatkowania w Polsce.

Ponadto, osoba która wyjechała z Polski na dłuższy czas i zamieszkała na stałe za granicą przestaje być polskim rezydentem podatkowym, stąd np. osoby, które wyjechały w roku 2005 i mieszkają i pracują w UK również nie są zobowiązane do płacenia podatków w Polsce od swoich dochodów w UK.

Płacenie podatku w Polsce z dochodów zagranicznych dotyczy jedynie polskich rezydentów, którzy mają dochody z pracy sezonowej lub kontraktowej za granicą, gdzie przebywają jedynie tymczasowo i z zamiarem powrotu do Polski. Osoby, które więc pracowały w roku 2006 przez wakacje w UK, powinny rozliczyć się z podatku w Polsce. W ich sytuacji mogło się zdarzyć czasami, że odzsykiwanie podatku nie miało sensu, bo jak Pani pisała, odzyskany podatek trzeba było dopłacić w Polsce - choć to może zmienić abolicja podatkowa. Jeśli zostanie wprowadzona, wielu osobom bedzie się opłacało zupełnie legalnie odzyskać podatek z zagranicy, bez konieczności dopłaty.

Więcej na temat abolicji podatkowej i jej konsekwencji dla opłacalności zwrotu podatku:

http://www.jobland.pl/aktualnosci/Praca-w-Anglii_--Abolicja-podatkowa_-a-678.html

W szczegółowych kwestiach polecam kontakt ze specjalistą:
http://www.zwrotpodatku.jobland.pl/podatek/index.php"

o taka odpowiedz mi chodziło ;)

pozdrawiam i dziekuje za pomoc

Do góry stronyOffline

seweryn1

Post #7 Ocena: 0

2012-05-03 00:32:04 (13 lat temu)

seweryn1

Mężczyzna

Z nami od: 01-05-2012