Na poczatek chcialbym pozdrowic wszystkich forumowiczow!
Kilka slow wstepu zanim przedstawie problem: jestesmy grupa przyjaciol (3ech Muszkieterow), w niedlugim czasie planujemy zajac sie handlem samochodami, w czym mamy juz pewne doswiadczenie. Nasza pasja sa samochody, kochamy je, naprawiamy je, malujemy je, wiec mamy wszystko co niezbedne, mechanik, lakiernik, mysle, ze bardzo komunikatywny angielski oraz pewna wiedze z zakresu ksiegowosci i prawa, nie mniej jednak brak nam doswiadczenia na angielskiej ziemii i stad nastepujace pytania do Was:
- planujemy zakup Recovery Truck czyli po prostu lawety gdyz przedmiotem naszego zainteresowania beda samochody w ktorych bedzie cos do zrobienia lub pomalowania ale tu rodza sie pytania:
- jakie musze miec prawo jazdy aby prowadzic taki samochod (do 3,5T, w Polsce wystarcza kat.

- czy musze wykupywac ubezpieczenia na zakupione samochody skoro beda one wozone na Lawecie?
- czy musze wymieniac prawo jazdy na angielskie aby zakupic ubezpieczenie na Lawete?
- kolejne pytania dotycza juz sprawy Trader-a:
- jak stac sie Auto Traderem - mamy sie zarejstrowac jako selfemployed, co radzicie?
- czy jako Auto Trader musze wykupywac jakies ubezpieczenie a jesli tak to co polecacie?
- gdzie najlepiej szukac aut w ktorych jest cos do zrobienia, wiem,ze Ebay i AutoTrader ale moze macie jeszcze jakies inne doswiadczenie w tej dziedzine?
- slyszalem, tez zeby unikac aut calkowicie powypadkowych, gdyz one sa bez dowodu rejestracyjnego i potem moze byc problem z dopuszczeniem takich aut do ruchu?
- i ostatnia seria pytan

- jakie dokumenty sa wazne?
- na co zwracac uwage w sensie prawnym?
To chyba narazie tyle, wiem, ze zalalem was seria pytan, ale dzisiaj ja pytam, jutro ja bede odpowiadal

Jeszcze jedno slowo na koniec, Nie przestajcie wierzyc w wlasne marzenia i pasje,
Pozdrawiam,
Jakub Pasionek