2012-03-29 11:52:54, kasia0 napisał(a):
zrob sobie paszport pzrez internet lub na poczcie ja tak zrobilam
Nie rozumiem

Str 7 z 17 |
|
---|---|
tajka | Post #1 Ocena: 0 2012-03-29 14:27:01 (13 lat temu) |
Z nami od: 11-06-2007 Skąd: Stalybridge |
Cytat: 2012-03-29 11:52:54, kasia0 napisał(a): zrob sobie paszport pzrez internet lub na poczcie ja tak zrobilam Nie rozumiem ![]() |
jolantina | Post #2 Ocena: 0 2012-03-30 13:52:55 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
Ciekawostką dla mnie jest podział administracyjny obsługiwanych hrabstw. Do konsulatu w Edynburgu mam nieco bliżej niż w Manchester, w dodatku terminy spotkań są wyznaczane po miesiącu od zgłoszenia a nie po niecałych trzech, jak w moim przypadku.Ale i tak muszę grzać do Manchesteru, i modlić aby się załapać w pierwszej 12 szczęśliwców, bo muszę zdążyć do domu aby odebrać syna ze szkoły. Skandal to mało powiedziane.Ale jak Kriss słusznie zauważył, my dla urzędasów, nie oni dla nas. Trzymają nas za jaja jak kim dzong il potrafił.
Diabla oszukac nie grzech
|
andyopole | Post #3 Ocena: 0 2012-03-30 15:13:18 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
moj paszport konczy sie dopiero w 2014 roku i wtedy opowiem jak to sie dzieje w konsulacie w Los Angeles (2 godz. samolotem). W przyszlym roku nabede prawa zostania US citizen wiec moze sie zdecyduje.
|
madziara81 | Post #4 Ocena: 0 2012-03-31 17:28:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2007 Skąd: Manchester |
Do autorki-dzieki za temat!!!! Nie spodziewalam sie, ze sa takie kolejki i oczywiscie zwlekalam z umowieniem sie na spotkanie, a tu bilety na poczatek sierpnia wykupiopne. Ale byly by jaja, jak bym sie chciala zapisac np w maju....
Pozdrawiam ![]() *17/01/2007*
*11/01/2010*
|
Dangerous__girl | Post #5 Ocena: 0 2012-03-31 18:24:12 (13 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
No ja tez tylko dzieki wam sie dowiedzialam,ze takie kolejki, u nas w Londynie pierwszy wolny termin to byl jeszcze wczoraj 24 kwietnia. a ja glupia chcialam dopiero pod koniec kwietnia zabookowac wizyte, ale bym sie zdziwila... bo 30 czerwca wyruszamy.
|
|
|
ManchesterkaB | Post #6 Ocena: 0 2012-04-02 19:19:44 (13 lat temu) |
Z nami od: 02-04-2012 Skąd: Manchester |
Cytat: 2012-03-28 21:17:41, kolezanka_szkla napisał(a): Tajka, ja sie mam umowic na zlozenie wniosku u pani w okienku????????? [ Ostatnio edytowany przez: <i>kolezanka_szkla</i> 28-03-2012 21:20 ] Nie, musisz się zarejestrować przez e-konsulat: https://secure.e-konsulat.gov.pl/Wizyty/Paszportowe/WizytyPaszportoweGlowna.aspx?idpl=0 |
ManchesterkaB | Post #7 Ocena: 0 2012-04-02 19:32:55 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-03-29 11:57:04, kolezanka_szkla napisał(a): A to co opisala Bajka to juz przekracza wszelkie granice. Dziecko czekajace w kolejce do urzedu w deszczu albo upale????? No... wybacz w moim urzedzie ludzi z dzieciakami (zwlaszcza placzacymi i malutkimi) obslugiwalam w pierwszej kolejnosci. No tak, ale w Polsce to mało kto bierze ze sobą dzieciaki, jak musi załatwić jakąś sprawę w urzędzie. A w Manchesterze i Londynie to bardzo duży procent starających się o paszporty. Trudno więc stosować przywileje, jeśli mają one dotyczyć ok. 50 % (lub więcej) interesantów. W Polsce jak co 10 osoba przyjdzie z dzieckiem, to można ją obsłużyć poza kolejnością, ale jeśli już co druga, to będzie raczej ciężko i Ci bez dzieci się zaczną wkurzać, że muszą ciągle kogoś przepuszczać. Ja kiedyś 6 godzin spędziłam w kolejce, żeby wymienić dowód osobisty i nie wyobrażam sobie, że miałabym tam być z dzieckiem tyle czasu. Widzę, że za granicą jest to o wiele większy problem, bo często brakuje wsparcia ze strony bliskich lub znajomych, którym można podrzucić dziecko na kilka godzin. No a poza tym przy wyrabianiu paszportu dla dziecka powyżej 5 lat jego obecność jest obowiązkowa. Za to trzeba "podziękować" Ministerstwu Spraw Wewnętrznych, które ustala przepisy paszportowe i z tego, co czytałam wynika, że MSW nie uwzględnia uwag MSZ, że część z tych przepisów jest szczególnie uciążliwa dla ludzi za granicą, którzy wyrabiają paszporty w konsulatach, np. wymysł, że dziecku do 5 roku życia co rok trzeba wyrabiać nowy paszport. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: ManchesterkaB 02-04-2012 19:35 ] |
ManchesterkaB | Post #8 Ocena: 0 2012-04-02 19:39:58 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-03-28 21:37:52, kolezanka_szkla napisał(a): No to jeszcze jedno pytanie, bo szukam, szukam, i starsza, slepawa pani juz jestem. A gdzie ja znajde ten wniosek o wydanie paszportu? Bo go nigdzie nie widze? Nigdzie nie znajdziesz. Wnioski są dostępne jedynie w konsulacie lub w urzędzie paszportowym w Polsce. Nie ma sensu ich nigdzie zamieszczać, bo i tak trzeba złożyć go osobiście, więc po prostu wypełniasz go na miejscu. |
ManchesterkaB | Post #9 Ocena: 0 2012-04-02 19:49:01 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-03-28 21:55:10, nemesis83 napisał(a): Podepnę się pod temat. Zastanawiam się czy jest możliwość odnowić paszport w ambasadzie, który utracił ważność - 10 lat temu? Nie ma czegoś takiego jak "odnowienie paszportu". Możesz po prostu wyrobić sobie nowy paszport. Jest jednak jedno "ale" - jeśli nie masz polskiego paszportu od 10 lat i nie posiadasz ważnego dowodu osobistego, to przed wyrobieniem nowego paszportu będziesz musiała pokazać dokument poświadczający, że masz polskie obywatelstwo. Jedynym organem, który może taki dokument wydać (stwierdzenie posiadania obywatelstwa polskiego) jest wojewoda właściwy ze względu na Twoje ostatnie miejsce zamieszkania w Polsce. Opis tej procedury i wymagane dokumenty znajdziesz na stronach internetowych urzędów wojewódzkich. I jeszcze jedno - jeśli w ciągu tych 10 lat nastąpiła zmiana Twoich danych zawartych w systemie PESEL (np. nazwiska po ślubie), to do wyrobienia polskiego paszportu będzie jeszcze potrzeby odpis aktu małżeństwa z Polski. Jeśli Twoje dane są takie same, jak w nieważnym paszporcie, to wystarczy w/w decyzja wojewody + nowe zdjęcie + opłata konsularna + wniosek paszportowy dostępny w konsulacie. [ Ostatnio edytowany przez: ManchesterkaB 02-04-2012 19:52 ] |
ManchesterkaB | Post #10 Ocena: 0 2012-04-02 19:59:19 (13 lat temu) |
Cytat: 2012-03-28 21:51:27, tajka napisał(a): A to nie trzeba osobiście tych paszportów odebrac?Tak pytam bo też pierwszy raz przez to przechodzę Z tej strony: https://secure.e-konsulat.gov.pl/Wizyty/WizytyPlikiDoPobrania.aspx W uzasadnionych przypadkach, zwłaszcza w warunkach szczególnie utrudnionego dojazdu do urzędu konsularnego, na wniosek osoby ubiegającej się o wydanie dokumentu paszportowego, konsul może odstąpić od wymogu osobistego odbioru dokumentu paszportowego (art. 15 ust. 4 ustawy o dokumentach paszportowych). Jednakże paszport (zawierający dane biometryczne) może być przekazany wnioskodawcy przy uwzględnieniu kwestii odstąpienia od wymogu osobistego odbioru tego dokumentu (np. w przypadku wysłania paszportu pocztą) - jedynie na jego wyraźne życzenie i na pisemny wniosek. Wniosek ten (dołącza się do wniosku paszportowego w dniu jego składania) musi zawierać również oświadczenie wnioskodawcy o rezygnacji z możliwości przy odbiorze paszportu odczytu danych zapisanych w mikroprocesorze (nie dotyczy paszportów tymczasowych, bo one nie zawierają danych biometrycznych). Lepiej jest jednak odbierać paszport osobiście i sprawdzić czy dane na mikroprocesorze są właściwe, czy odciski palców się zgadzają, żeby potem nie było problemów, np. na lotnisku, co opisała jedna w osób w wątku (dotyczyło to, o ile pamiętam, paszportu dziecka). Czasem mają miejsce błędy przy produkcji paszportów w Polsce, więc lepiej jest sprawdzić paszport przy odbiorze. |