Str 4.2 z 8 |
|
---|---|
grzes-24 | Post #1 Ocena: 0 2012-04-19 20:32:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-06-2009 Skąd: Londyn |
Nasza córa (3,5 roku) za tydzien tez bedzie miala zabiek pod narkoza.
Bylismy na NHS u polskiej dentystki, probowala zalepic dwie czworki bolace - pomoglo na miesiac. Zabki zaczely dalej bolec - na borowanie corka nie pozwolila sobie - uciekla z fotela. Dostalismy skierowanie do Szpitala na Chelsea -jedynego szpitala w Londynie gdzie robia malym dzieciom zeby pod narkoza. Mielismy juz tam 2 wizyty. W przyszlym tygodniu bedzie zabieg. Do wyrwania dwie czworki, do leczenia (o ile bedzie co leczyc) dwie czworki i cztery piatki (jak nie bedzie co leczyc to takze do wyrwania). Zabieg pod narkoza bedzie trwal godzine. Po zabiegu ok. 2 godzin dziecko musi zostac w szpittalu. W poludnie dziecko ma byc w szpitalu. Od 7 razo nic nie ma jesc, od 10ej nic nie ma pic. Zabieg moze byc po 12ej, jak i pod wieczor dopiero. Powiedzieli, ze ze wzgledu iz to male dziecko -postaraja sie ja wziasc jak najpredzej. |
doritos | Post #2 Ocena: 0 2012-04-19 20:51:36 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Grzes, chyba to nie jedyny szpital gdzie wyrywaja dzieciom zabki pod narkoza. My bylismy w Evelina's hospital ktory wspolpracuje z Guy's i St. Thoma's hospital
![]() Powodzenia przy zabiegu dla Was oraz Zosi24 i jej synka! |
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2012-04-19 21:50:39 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Wiecie co, napisze cos bardzo niepopularnego...
Narkoza, jak kazda, jest sporym obciazeniem dla organizmu malego dziecka, nie zawsze jest tak bezproblemowa, trzeba sie liczyc z ryzykiem powiklan. Podobnie, usuniecie tak duzej ilosci zebow moze skutkowac w rozny sposob: moze nie byc problemow, a moga byc do infekcji i ciezkiego gojenia sie duzej rany, do uszkodzenia zawiazkow stalych zebow, czy niewlasciwym rozwojem szczeki i rpoblemami z zgrzyem (czasami, zaleznie od warunkow i zasobnosci portfela rodzica wypelnia sie przestrzenie po usunietych zabkach, by zapewnic prawidlowy rozwoj uzebienia). Prochnica kwitnaca tylko w bardzo niewielkim odsetku jest efektem dziedzicznym, w wiekszosci wynika z zaniedban, czesto serwowanych slodkosci, niedbaloscia o higiene od samego maluszka (przed pojawieniem sie pierwszych zabkow), z braku oswojenia dziecka z gabinetem dentystycznym. Przy dobrze prowadzonym oswajaniu z wizytami 2-, 3-latki spokojnie daja sobie wyleczyc zeby, zalakowac, czy nawet usunac, o obejrzeniu przez dentyste nie wspominajac. Oczywiscie, o ile to sa pojedyncze zabki, a nie decyzja o leczeniu hurtowym, gdy jest to juz ostatecznosc, bo dziecko wyje z bolu. W tej chwili nie ma problemu w podaniu znieczulenia w zelu na dziaslo, potem bezbolesny zastrzyk znieczulajacy okolice zeba, leczenie/usuniecie, a dziecko zapatrzone w monitor z bajka na koniec domaga sie przedluzenia wizyty, bo trzeba obejrzec do konca historyjek ![]() [ Ostatnio edytowany przez: karjo1 19-04-2012 21:54 ] |
doritos | Post #4 Ocena: 0 2012-04-19 22:47:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 10-12-2009 Skąd: londyn |
Karjo, pomimo regularnych wizyt u dentysty od najmlodszych lat, prochnica mojego synka wyniknela z jego zaburzen sensorycznych...
Powiklania po jednej narkozie wystepuja baardzo zadko wiec nie przesadzajmy. Do wyciecia wyrostka lub ciecia cesarskiego tez uzywamy narkozy ![]() |
alia2012 | Post #5 Ocena: 0 2014-07-16 19:15:10 (11 lat temu) |
Z nami od: 22-10-2012 Skąd: Manchaster |
Nie zgodzę się w 100% z tą wypowiedzią. Dbamy o zęby dzieci najlepiej jak tylko potrafimy. Pomimo że syn ma 6 lat to zęby ma przynajmniej raz dziennie myte przez mamę lub tatę. Chodzimy do gabinetu stomatologicznego przyjaznego dziecku. Wszyscy obchodzą się z nim jak z jajkiem. Dostawał gaz rozweselający i co tylko było możliwe. Wizyta zakończyła się smarowaniem żelem tym podawanym przed znieczuleniem. Nie dał sobie nic więcej zrobić. Dostaliśmy skierowanie na usuwanie pod narkozą. Wszystko po to by nadal z chęcią chodził do dentysty. Nie na każdego działają te wszystkie miłe dodatki w gabinetach.
|
|
|
alia2012 | Post #6 Ocena: 0 2014-07-16 19:20:50 (11 lat temu) |
Z nami od: 22-10-2012 Skąd: Manchaster |
Ja również dziękuję za wasze opinie. Ogólnie nie miałam wątpliwości do momentu gdy moja teściowa nie zaczęła się wtrącać. Dzwoni i z Polski i panikę sieje. Wydzwoniła wszystkich stomatologów, których znała i straszy nas dziwnymi wymyślonymi teoriami. Ja zostaję przy swoim. Skoro kilku stomatologów stwierdziło, że trzeba wyrwać to wyrywamy. A narkoza to nie koniec świata. W zeszłym roku też mieliśmy zabieg na wycinanie migdałów (wszystkich)i żyjemy. A komplikacje mogą wystąpić po wszystkim w dzisiejszych czasach. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich
|
Asiulek30 | Post #7 Ocena: 0 2014-09-02 22:15:32 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2014 Skąd: Londyn |
Witam.
Mam straszny mętlik w głowie moj synek 4 latka ma zniszczone zabki i rozumie ze można wyrwać te w których jest infekcja ale oni chca wygrywać nawet te gdzie ma dziurki co moim Zdaniem jest niepoważne z ich strony. Dzisiaj sie wlasnie dowiedzieliśmy ze ma do wyrwania wszystkie na gorze i E mogą zostawic jemu tylko 6 ząbków na dole. Czy ktos z was miał taki przypadek ze dziecko miało wyrwane taka ilośc ząbków? 14 zabkow naraz? Ja rozumie ze można zrobic taki zabieg ale uwazam ze dziecko moze miec traumę. Czemu nikt nie chce zrobic prześwietlenia? Prosze o pomoc. Pozdrawiam |
AliszyN | Post #8 Ocena: 0 2014-09-03 03:06:41 (11 lat temu) |
Z nami od: 13-05-2008 |
To nic dziwnego, tutaj wychodza z zalozenia ze mleczakow sie nie leczy..no chyba ze dziecko ma powiedzmy 2 latka, a do wyrosniecia stalych ząbkow trzeba dlugo czekać. Dziecko traumy raczej nie powinno miec bo maja dobre podejscie do pacjentow i dziecko jest usypiane na czas wyrwania zębow. Troche strachu bedzie, ale po kilku dniach gdy dziąsła się zagoją bedzie ok.
[ Ostatnio edytowany przez: AliszyN 03-09-2014 03:13 ] |
kik1976 | Post #9 Ocena: 0 2014-09-03 06:51:33 (11 lat temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
czasem bywa, ze zeby psuja sie od srodka, a na zewnatrz nic nie widac. jesli jeden ma tak zaawansowana prochnice, to prawdopodobnie sasiedni zab juz ja zalapal i moze nei chca tego robic na raty, wiec rwa za jednym rzutem.
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Post #10 Ocena: 0 2014-09-03 09:21:12 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|