|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2012-09-18 23:34:34 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sto-krotka | Post #2 Ocena: 0 2012-09-18 23:52:19 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2012 Skąd: North West |
Jezeli chodzi o wyprawke to ja oprocz ubran i pampersow dla siebie i dziecka wzielam ze soba kocyk, husteczki , kapcie, kosmetyki dla siebie. Nie bralam butelek do karmienia poniewaz planowalam karmic piersia. Od kolezanki wiem, ze wrazie co polozne maja butelki i mleko modyfikowane. Nie pamietam wiecej. Moze napisz Co do czego masz watpliwosci czy zabrac?
... serva me, servabo te...
|
Post #3 Ocena: 0 2012-09-19 00:02:47 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sto-krotka | Post #4 Ocena: 0 2012-09-19 00:21:54 (13 lat temu) |
Ja rodzila na poczatku czerwca. Mrozow w grudniu takich jak w Polsce raczej nie powinno byc
![]() ![]() ... serva me, servabo te...
|
sto-krotka | Post #5 Ocena: 0 2012-09-19 00:24:04 (13 lat temu) |
Piszac jestem rozczarowana sama soba, myslalam, ze bede w stanie lepiej Tobie doradzic a mam pustke w glowie. 15 miesiecy minelo od porodu a ja juz tak niewiele psmietam, jak ten czas leci
![]() ... serva me, servabo te...
|
|
|
Kocurzyca | Post #6 Ocena: 0 2012-09-19 00:26:43 (13 lat temu) |
Z nami od: 07-11-2010 Skąd: Doncaster |
A więc tak podzielimy może na dwie kategorie ;mama ,dziecko.
Mama: -piżama ,a czasem lepiej i dwie ![]() -jeśli chcesz szlafrok, -jednorazowe majtki poporodowe z takiej jakby gazy,bądź jakieś zwykłe ,ale wygodne (tutaj sztuk kilka do 4powinno być ok) -podpaski najlepiej duże i dużo i byle nie takie z siateczką bo po porodzie SN nie są zbyt komfortowe, -maty na łóżko sztuk 2(ale to w większości szpitali dają ,zależy gdzie będziesz rodzić) -wkładki laktacyjne mogą się przydać nie muszą ,jednak jak pojawi się pokarm lepiej uniknąć plam na koszuli ![]() -kosmetyki jakie używasz (krem,pomadka ochronna do ust) plus podstawowy zestaw do mycia tj szczoteczka pasta ,mydło,żel,szampon do włosów i ręczniki 3sztuki, -kapcie plus klapki pod prysznic, -grzebień, -gumka do włosów, -telefon i ładowarka ![]() ![]() Dziecko: -ubranka na kilka zmian 3-4 w razie czego (tutaj sprawa jest różna bo gdzieś dają ,a gdzie indziej trzeba mieć swoje albo jak ktoś chce to ubieracie swoje z domu) I teraz z racji pory roku kiedy rodzisz, ubranka powinny się składać z body plus pajac z długim rękawem plus skarpetki. Choć w szpitalach z reguły jest bardzo ciepło to sama zobaczysz co ubrać. Jednak długie lepiej weź. Do tego rękawiczki niedrapki 3pary, no i na wyjście ze szpitala kombinezon plus ciepła czapeczka. -pieluchy tetrowe 2sztuki, -kocyk -krem na odparzenia -pampersy mała paczka(i tu tak jak z ubraniami gdzieś dają ,a gdzieś indziej musisz zabrać swoje) -chusteczki do pupy bądź cotton pads takie płatki kosmetyczne ,ale duże przeznaczone właśnie do celu zmiany pampersa. -ręcznik (jakbyś chciała maleństwo wykąpać) To w sumie chyba tyle ![]() Reszta zależy od Twoich potrzeb ![]() |
Kath24 | Post #7 Ocena: 0 2012-09-19 00:34:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-09-2012 Skąd: Cannock |
W sumie wyprawka najbardziej zależy od szpitala w który się rodzi. Ja musiałam mieć kosmetyki typu szampon, żel pod prysznic i pasta do zębów. Koszulę do rodzenia i na zmianę do sali poporodowej. Stanik do karmienia. Żel antybakteryjny dla mnie. Wkłady poporodowe, choć szpital na początku zapewniał. Ubranie dla siebie na zmianę. No i radze wziąść szczotkę do włosów. Ja zapomniałam a później na siebie klęłam bo tak potarganych włosów jak po porodzie to nie miałam.
Dziecko: ubranka ( ja wzięłam w trzech rozmiarach i dzięki za to bo syn był naprawdę duży i przydały się tylko te największe ), pampersy, niedrapki jak wspomniała koleżanka wyżej. Czapeczka, rękawiczki, skarpetki ( opcjonalnie ). Żadnych kosmetyków - jak się zapytałam czego używają to zostałam poinformowana, że teraz kosmetyków się nie używa. Ba nawet dziecko kąpane nie jest. O! i kocyki ze dwa. Mnie się przydały bo te prześcieradła co zawijają cienkie są, a nie wiadomo jak to w grudniu będzie. Po porodzie możesz wyjść już nawet po połowie dnia ale zalecają położne wytrzymać choć jeden dzień. No i jak partner przyjedzie po odbiór ( albo ktoś z rodziny ) to z fotelikiem niech wchodzi bo bez fotelika nie wypuszczą. |
Post #8 Ocena: 0 2012-09-19 00:39:06 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #9 Ocena: 0 2012-09-19 00:59:07 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
kociefraszki | Post #10 Ocena: 0 2012-09-19 08:32:48 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Po porodzie, jesli nie bedzie komplikacji i bedziesz sie dobrze czula, mozesz wyjsc juz po 4-6h. To calkiem fajna opcja. Co do ciuszkow dla dziecka... Najlepiej spisuja sie sleep suity i w zasadzie to wystarcza. Karola rodzilam w styczniu, po urodzeniu zapakowany byl w sleep suita, bawelniana czapeczke (szpital mial swoja, ale okazalo sie ze nasza lepsza bo z lepetyny nie zjezdzala
![]() 2 koszulki nocne ( w jendej rodzilam, druga na potem), szlafrok, kapcie, 2 reczniki (wiekszy ogolnie i mniejszy "szczegolnie" ![]() kosmetyki typu szampon, zel pod prysznic, szczotka do wlosow szczotka i pasta do zebow ksiazka do czytania (coby z nudow nie skonac i statystyki nie zepsuc) woda - okazala sie zbedna, dali swoja batoniki na przegryche - zycie uratowaly podklady sanitarne - zbedne, lozko jest zabezpieczone podpachy - duze, jak najwieksze. Dla malego: Pamperki, chusteczki do dupci 3 zmiany ubranka (po szpitalu), czyli najlepiej 3 sleep suity czapeczke bawelniana 2 pieluszki tetrowe - maluchowi sie ulewa po karmieniu, to wygodna opcja ciuszki do wyjscia - dostosowane do pory roku, u nas to byl komplet wloczkowy, ciepla czapka, kombinezonik FOTELIK SAMOCHODOWY - bez tego nie wypuszcza ze szpitala I chyba wszystko. W szpitalu spedzilismy noc i pol dnia - maly urodzil sie w niedzielny wieczor i nie bylo pediatry na miejscu, a bez ogledzin przez pediatre dziecka nie wypisza. [ Ostatnio edytowany przez: kociefraszki 19-09-2012 08:34 ] |