|
---|---|
agnys1977 | Post #1 Ocena: 0 2011-08-26 21:28:25 (14 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2011 Skąd: Birmingham |
Witajcie. Mam 34 lata,urodzilam juz w PL 2 chlopcow (16 i 11lat), teraz jestem w 30+ tyg.ciazy,mam placenta previa,moja coreczka od poczatku ulozyla sie na boki (glowka po mojej prawej str brzucha,pupka po lewej), ruchy czuje tylko po bokach,ale polozna mi powiedziala ze to normalne w takiej sytuacji.termin porodu naturalnego mam na 7listopada (w Russell Hall Hospital)ale za niecale 6tyg.bede miala scan na ktorym stwierdza czy lozysko przesunelo sie do prawidlowej pozycji, jesli nie to czeka mnie cesarka.strasznie sie boje,nie mam znajomych ktorzy mogliby sie podzielic ze mna jakimikolwiek informacjami na ten temat,wiec prosze o wasze opinie i odpowiedzi,ja boje sie bolu po cesarce,tego ze nie bede sie mogla na poczatku zajac mala,ze szwy sie moga rozejsc lub moge zalapac zakazenie,czy bede miala normalnie pokarm po znieczuleniu,itd. Mam jeszcze pytanie,na ile wczesniej przed terminem jest wyznaczana cesarka (mi zalezy na max 26pazdz.- to bedzie 38+ tydz.ciazy - bo moja mama 2 dni pozniej ma miec operacje i nie bedzie mogla zobaczyc malej przez kilka tygodni). czy mozna wybrac w takiej sytuacji dzien cesarki? dziekuje z gory za odpowiedzi, pozdr. Aga
|
amazingviolet | Post #2 Ocena: 0 2011-08-26 21:37:57 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 29-09-2009 Skąd: Londyn |
Niestety nie odpowiem Ci jak jest w Anglii, ale ja miałam cesarkę w Polsce i osobiście czułam się po niej o niebo lepiej niż po porodzie naturalnym. Nie miałam problemów z pokarmem, szwy mi się nie rozeszły, normalnie zajmowałam się córką. Bólu nie czułam, brałam środki przeciwbólowe, a co najważniejsze akurat dla mnie, mogłam siadać, pomijam fakt obaw o brzuch i szwu ale tak jak napisałam, nic się złego nie działo. Ponadto po cesarce wyszłam do domu po niecałej dobie. Zabieg w prywatnej klinice w Polsce.
|
olus | Post #3 Ocena: 0 2011-08-26 21:49:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 04-10-2006 |
hej agnys1977 ja mialam cesarke w londynie, ustalaja ja przewaznie tydzien przed terminem ale w zaleznosci od miejsca w ich ksiazce. mianowicie kazdy szpital ma okreslona liczbe planowanych cesarek, w moim szpitalu byly 3 na dzien. Przy cesarce moze byc z toba bliska osoba. Na poczatku nic nie czulam bo dzialalo znieczulenie, potem dostajesz tabletki przeciwbolowe, szwy wewnetrzne rozpuszczalne, na zewnatrz jeden szew ktory midwife wyciaga 10 dni po cesarce. Ogolnie po 48h wychodzisz do domu chyba ze cos jest nie tak. ja stracilam duzo krwi wiec mialam kroplowki podane i przez to dluzej bylam w szpitalu. Na mojej sali bylo 5 kobiet po cesarce, po 24h wyjeli im cewniki i poszly sie kapac, malowac etc. Ja niestety lezalam dalej jak kloda. Wszystko zalezy od organizmu, jeden dochodzi do siebie dluzej drugi wolniej. Ja potrzebowalam okolo 2 tyg zeby dojsc do siebie.
Pozdrawiam OLIVKA
|
agnys1977 | Post #4 Ocena: 0 2011-08-26 22:00:53 (14 lat temu) |
amazingviolet, ciesze sie,ze masz dobre wspomnienia,mam nadzieje ze mi sie rowniez tak poszczesci
![]() [ Ostatnio edytowany przez: agnys1977 26-08-2011 22:01 ] |
Dwunasty | Post #5 Ocena: 0 2011-08-26 22:06:15 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie będę się rozpisywał ale 10.08 moja żona miała cesarkę, również łożysko przednie. 12.08 wyszli do domu. Znieczulenie w kręgosłup,sama cesarka szybko i bezboleśnie 50 minut z dziwnym uczuciem jak już dziecko się urodziło upychania przez lekarzy wszystkiego w środku.
Położne pomagały karmić i przekonywały do karmienia piersią. Następnego dnia rano zona wstała, prysznic i przy pomocy położnej kąpała małego. Aha, po zabiegu jak zaczęło boleć to dali morfine w kroplówce i było ok. Generalnie nastawienie jest takie iż po 12 godzinach masz już się sama zajmować dzieckiem. Szwy mojej zonie założyli rozpuszczalne ale jak z jakiś powodów założą normalne to położna w domu wyciąga. Po dwóch tygodniach od zabiegu moje pani już generalnie ból tylko czuje jak trochę za dużo połazi. Dziecko zdrowe , ona zdrowa i to najważniejsze. Głowa do góry. Aha jedno co to tatuś ma lepiej przy cesarce bo dostaje pierwszy dziecko ![]() ps. terminu raczej sama nie będziesz mogla ustalić ale możesz coś tam zasugerować. |
|
|
agnys1977 | Post #6 Ocena: 0 2011-08-26 22:06:39 (14 lat temu) |
Olus,przykro mi ze mialas takie problemy,wlasnie tego sie obawiam, ze cos mi sie przytrafi.na szczescie bedzie ze mna moj partner i jestem pewna ze bedzie mi we wszystkim pomagal i choc to jego pierwsze dziecko to jestem przekonana ze bedzie sie zajmowal mala bez stresu i prawidlowo,chociaz ta mysl dodaje mi otuchy
![]() |
okidoki333 | Post #7 Ocena: 0 2011-08-26 22:09:39 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 06-07-2009 Skąd: kettering |
nie mozesz sama ustalic terminu cesarki,zdecyduje o tym lekarz i zazwyczaj jest to tydzien przed terminem badz pozniej jezeli wypadnie w tym dniu zbyt duzo zabiegow nieplanowanych,Sama cesarka byla super w porownaniu do naturalnego porodu,nie bolalo mnie az tak zebym musiala brac cos mocniejszego niz paracetamol,wstalam w ten sam dzien wieczorem(cesarke mialam o 8 rano)na drugi dzien wyszlam do domu
![]() ![]() |
mako123 | Post #8 Ocena: 0 2011-08-26 22:11:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2008 Skąd: Preston |
Cytat: 2011-08-26 22:06:15, Dwunasty napisał(a): Nie będę się rozpisywał ale 10.08 moja żona miała cesarkę, również łożysko przednie. 12.08 wyszli do domu. Znieczulenie w kręgosłup,sama cesarka szybko i bezboleśnie 50 minut z dziwnym uczuciem jak już dziecko się urodziło upychania przez lekarzy wszystkiego w środku. Położne pomagały karmić i przekonywały do karmienia piersią. Następnego dnia rano zona wstała, prysznic i przy pomocy położnej kąpała małego. Aha, po zabiegu jak zaczęło boleć to dali morfine w kroplówce i było ok. Generalnie nastawienie jest takie iż po 12 godzinach masz już się sama zajmować dzieckiem. Szwy mojej zonie założyli rozpuszczalne ale jak z jakiś powodów założą normalne to położna w domu wyciąga. Po dwóch tygodniach od zabiegu moje pani już generalnie ból tylko czuje jak trochę za dużo połazi. Dziecko zdrowe , ona zdrowa i to najważniejsze. Głowa do góry. Aha jedno co to tatuś ma lepiej przy cesarce bo dostaje pierwszy dziecko ![]() ps. terminu raczej sama nie będziesz mogla ustalić ale możesz coś tam zasugerować. Dwunasty zgadzam się z Tobą, dokładnie cesarka jest tak jak opisałeś. Miałam dwie i czułam się bardzo dobrze. Ahh i gratuluję tatusiowi ![]() Rodzisz się oryginalny nie umieraj jako czyjaś kopia, bądz sobą....
"Temple of Love"
|
agnys1977 | Post #9 Ocena: 0 2011-08-26 22:12:46 (14 lat temu) |
Dwunasty,czytalam Twoje fora sprzed porodu,fajnie ze jest opinia ze strony mezczyzny
![]() ![]() |
agnys1977 | Post #10 Ocena: 0 2011-08-26 22:16:57 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-08-26 22:09:39, okidoki333 napisał(a): nie mozesz sama ustalic terminu cesarki,zdecyduje o tym lekarz i zazwyczaj jest to tydzien przed terminem badz pozniej jezeli wypadnie w tym dniu zbyt duzo zabiegow nieplanowanych,Sama cesarka byla super w porownaniu do naturalnego porodu,nie bolalo mnie az tak zebym musiala brac cos mocniejszego niz paracetamol,wstalam w ten sam dzien wieczorem(cesarke mialam o 8 rano)na drugi dzien wyszlam do domu ![]() ![]() |