Str 3 z 5 |
|
---|---|
czyja | Post #1 Ocena: 0 2007-11-11 17:37 (17 lat temu) |
Z nami od: 08-08-2007 Skąd: liverpool |
a czy istnieje cos takiego jak przedawnienie mandatu? moj kolega dostal mandat prawie rok temu, ale nie ma angielskiego prawa jazdy i nie mogl go zaplacic. posiada tylko jeden dowod tozsamosci a czesto lata do Polski i dlatego trudno mu je wymienic. od tamtego czasu nie przyszlo mu zadne upomnienie. co powinien zrobic??
|
frelcia | Post #2 Ocena: 0 2007-11-30 21:28 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-05-2007 Skąd: ~Skelmersdale~ |
Cytat: 2007-11-05 14:19, xFish napisał(a): Wiec wszystko jasne: 1. nie ma przymusu wymiany prawa jazdy na angielskie jezeli nie przekroczyles 70 lat i nie jestes zawodowym kierowca. 2. nie ma przymusu zalatwiania sobie counterparta do polskiego prawa jazdy (minus: jak dostaniesz mandat beda cie ciagac po sadach; plus: nie zabiora ci prawka za punkty) No i mialam racje!!!! Przytaczam wypowiedz MarcinaB: Cytat: 2007-11-30 02:41 marcinb napisal/a: Sluchajcie Dobrzy Ludzie: w kwestii prawa jazdy kat B wydanego w PL. nie ma obowiazku wymiany takiegoz na angielskie ale nalezy zlozyc aplikacje o wydanie tzw Counterpart Driving Licence. tak sie niefortunnie zlozylo ze jechalem za szybko i dostalem Conditional Offer - 3pkt i L60. wyslalem polskie prawo jazdy i uzyskalem odpowiedz ze nie moge przyjac tej oferty jesli nie mam brytyjskiego prawa jazdy ale moge zlozyc wniosek o wydanie Counterpart ktore moge uzywac razem z polskim prawem jazdy. posiadajac Counterpart moge przyjac Conditional Offer. to co pisze DVLA: tutaj poz, Pozdrawiam ![]() |
malena | Post #3 Ocena: 0 2007-11-30 22:38 (17 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2007 Skąd: cheadle,stoke on trent |
cześć ja do leyli 76 i nie tylko,co to za kurs punkty kasuja jesli tak to ile i co jaki czas,bo kolega dzwonil do dvla i sie zdziwili o co on sie pyta,ze nie ma czegos takiego ,to jest czy nie
[ Ostatnio edytowany przez: malena 30-11-2007 22:39 ] |
Veilchen | Post #4 Ocena: 0 2007-11-30 22:58 (17 lat temu) |
Z nami od: 01-03-2007 Skąd: Luton |
Odnośnie, jak to poprzednik nazywa kursu: jest speed awareness workshop. Policja sama powinna to zaoferować, po tym jak wystawiono Ci mandat za przekroczenie prędkości. Mężowi zaoferowali to dopiero po wymianie korespondencji (podanie numeru -polskiego tak na marginesie- prawa jazdy). Sprawa fajna, płacisz o jakieś 15 funtów więcej niż za mandat, nie otrzymujesz zadnych punktów karnych, a jedyne co musisz, to wysiedzieć 2,5 godz na nudnej prelekcji połaczonej z testami na komputerze, które maja za zadanie uczulic Cie na nadmierną predkośc i powodowanie zagrożenia na drodze. Właściwie fajna zabawa, można się pośmiać. Wszystko odbywa sie w miłej atmosferze. Taki workshop przysługuje raz na trzy lata. Możliwe, że nie przysługuje to przy zbyt drastycznym przekroczeniu prędkości (mąz miałby dostac "jedynie" 3 punkty karne, przekroczył o 7 mil/h). Pozdrawiam i życzę popsutych kamer
![]() |
leyla76 | Post #5 Ocena: 0 2007-11-30 23:33 (17 lat temu) |
Z nami od: 11-08-2007 Skąd: milton keynes |
jezeli chodzi o mnie to nazwy kursu juz nie pamietam, bylo to ponad 3 lata temu. ale rzeczywiscie tak jest, ze kurs ten oferuje policja. dostalam od nich list i aplikacje do wypelnienia czy sie zgadzam na kurs czy nie. ja, jako ze mialam polske prawko jazdy mialam do wyboru dwie opcje, albo kurs, albo sprawa w sadzie. kurs byl dwu dniowy, po 8 godzin dziennie. najpierw troche teorii, a potem 20h jazdy z instruktorem prawa jazdy. dodam jeszcze, ze ja nie przekroczylam predkosci, ale spowodowalam wypadek, wymuszenie pierszenstwa.
|
|
|
dominika-essex | Post #6 Ocena: 0 2007-12-01 00:45 (17 lat temu) |
Z nami od: 19-10-2007 Skąd: Basildon |
kurs ten nosi nazwe:
Speed Awareness Scheme https://www.drivetechsas.com/ koszt od 1 pazdziernika to £95 Tylko raz na trzy lata dostepny. wiecej na: https://www.drivetechsas.com/london/about_the_courses.htm |
marcinb | Post #7 Ocena: 0 2007-12-03 21:28 (17 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
zeby nie bylo watpliwosci - punktow mozna zdobyc 12, chyba ze ktos sobie zyczy wiecej, i sa wazne 3 LATA.
nie do konca wierzylem jak o tym czytalem ale tak jest - 12 punktow w trzy lata i po prawie jazdy!!! okres 3 lat jest liczony dla kazdego przewinienia osobno, tak ze trzeba, albo zapisywac wszystkie punkty w kalendarzu i trzymmac w domowym archiwum przez trzy lata minimum, albo jezdzic wolniej i zalowac ze sie nie mieszka w Niemczech ![]() poz, Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
malena | Post #8 Ocena: 0 2007-12-03 22:21 (17 lat temu) |
Z nami od: 26-08-2007 Skąd: cheadle,stoke on trent |
dzieki za szybkie odpowiedzi,to cały czas przy temacie,ktos moze wie jak się już uda osiągnąć " 12 "to co dalej,tzn,po jakim czasie oddadza prawko i czy musza byc jakies egzaminy?
|
Misior_80 | Post #9 Ocena: 0 2009-05-10 22:35:37 (16 lat temu) |
Z nami od: 10-05-2009 Skąd: Peterborough |
Mam problem.. otoz nie wiem jakie moge miec konsekwecje , gdzy zatzrymala mnie Policja (drogowka) za przekroczenie predkosci na drodze z ograniczeniem do 60m/h a ja jechalem 97m/h i nie dostalem zadnego mandatu lecz powiedzieli mi ze dostane list z wezwaniem do sadu i bede mial sprawe dodali rowniez ze istanieje opcja ze MOGE STRACIC PRAWO JAZDY ( nie mam zadnych punktow) , a bardzo sie martwie bo pracuje jako kierowca
![]() |
krakn | Post #10 Ocena: 0 2009-05-10 22:49:26 (16 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
jak będziesz miał szczęście to sąd biorąc pod uwagę że jest to twój chleb zamiast zabierać prawko, dowali ci kare, może być to nawet kilka tysięcy, z tego co widzę po znajomych to za każdym razem sa to inne kary, zasada taka że kara ma być dotkliwa, ale nie uniemożliwić utrzymanie.
jak już pisałem kilkakrotnie jednemu zabrali prawko na rok, drugiemu na dwa lata, i dostali po kilka stówek kary, inny znowu zamiast zabrania prawka, dostał kilka tysiaków do zapłacenia, z możliwością zamiany na odsiadkę ![]() Wszytko zależy jaką linię obrony weźniesz i jak sąd zakwalifikuje twój "wybryk" Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|