MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kod Podatkowy - Mętlik który nie daje mi spać

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

teppicymon

Post #1 Ocena: 0

2014-05-25 00:34:08 (11 lat temu)

teppicymon

Mężczyzna

Z nami od: 25-05-2014

Witam. Pewnie takich pytań było mnóstwo, no ale po kolei...
Nie daje mi spać to co zauważyłem na moim p60 od obecnego pracodawcy... to kod podatkowy "final code": 944L W1. Wyczytalem, że to jakby emergeny tax code. Dodam, że pracuję u tego pracodawcy od 8 miesiecy a wczesniej pracowalem tez w tym miejcu ale już dla agencji czyli innego podmiotu. Teraz zauważyłem że tam na payslipach mialem kod 944L 0. A pracowalem dla nich 1.5 roku. Więc pytanie, czy to normalne i czy się martwić? Dodam, że nic nigdy nei wysylalem do HM Revenue, żadnych informacji o adresie itd. NIN oczywiscie mam zalozony już dawno. I czyżby to W i Wk1 w koncowce tax code na payslipach u nowego pracodawcy wynikało z braku dostarczenia P45 przez poprzedniego pracodawcę?

Regulować, martwić się? Rzucać na zwrot podatku skoro wg nowego pracodawcy nie przekroczylem kwoty wolnej od podatku ale dodając wynagrodzenia od poprzedniego pracodawcy... już tak!?;)

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

Opinia moderatora: Tytul edytowany przez moderatora- sam metlik nic nie mowil o tresci watka

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2014-05-25 00:54:54 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

http://www.listentotaxman.com/?noredirect=1

Sprawdz zsumowane zarobki i bedziesz wiedzial czy przeplaciles, czy upomna sie o doplate.

Jak nie dalej P45 albo P46 to mogli naliczyc emergency tax
Ada

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2014-05-25 00:55:43 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Liczy się rok podatkowy.
Czyli od 5 kwietnia do 4 kwietnia.

Emergency ttax jest wysoki, ale na końcu roku, trzeba wszystko rozliczyć. Można dokonać korekty nawet do kilku lat wstecz. Tak że bez paniki

Ale warto sobie to przypilnowac, bo szkoda pieniędzy.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

teppicymon

Post #4 Ocena: 0

2014-05-25 01:03:20 (11 lat temu)

teppicymon

Mężczyzna

No wlasnie problem w tym ze nie otrzymalem od poprzedniego pracodawcy P45 na maila wiec nie wiem ile dokladnie zarobilem w roku podatkowym 2013/14(po zsumowaniu tych dwoch pracodawców). Ale raczej na pewno przekroczylem kwotę wolną od podatku przy zarobkach powyzej 1000f na miesiąc, więc raczej nie mam co liczyć na kalkulatorze;).

Chodzi mi tu tylko o to, czy ten kod podatkowy jest prawidlowy, czy to wyjaśniać? Dodam że zmienialem ostatnio 3 razy miejsce zamieszkania bez informowania. Naprawdę mam mętlik, czytam internet, i w ogóle. Chyba nie obejdzie się bez wizyty w jakims biurze Home Revenue i po prostu naprostowania tego i udzielenia wszystkich danych wraz z adresem itd.

EDIT: Na payslipach maja i kwietnia mam już 1000L kod podatkowy wiec chyba dobrze. Ale na zwrot podatku nie ma co liczyc z racji tego, że na pewno w zarobkach przekroczylem 10000f.

Teraz też mnie naszlo, że ten stary pracodawca nie ma mojego nowego adresu i jesli wyslal mi p45 to poszlo na stary adres;/. Pięknie;/

[ Ostatnio edytowany przez: teppicymon 25-05-2014 01:44 ]

Do góry stronyOffline

kardam

Post #5 Ocena: 0

2014-05-25 04:29:19 (11 lat temu)

kardam

Kobieta

Z nami od: 04-07-2013

Jak nie masz P45 to po pierwsze ten poprzedni pracodawca może Ci kopię dać, a po drugie wszystkie kwoty masz na ostatnim payslipie.

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #6 Ocena: 0

2014-05-25 08:41:35 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Wszystko jest ok I kod podatkowy byl prawidlowy.

Jesli nie dostales P45 od poprzedniego pracowdawcy, to pewnie musiales wypelnic P46, na ktorym zaznaczyles jedna z trzech opcji:

(uproszczona wersja, bo pisze z pamieci):

A - jest to Twoja glowna I pierwsza praca w tym roku podatkowycm;
B - jest to Twoja glowna praca, ale miales inna prace wczesniej w tym roku podatkowym;
C - jest to Twoja dodatkowa praca.

W zaleznosci, co zaznaczyles, nowy pracodawca naklada takie kody (za zeszly rok, bo o to pytasz):

A - 944L (tax basis 0)
B - 944L W1/M1 (tax basis 1)
C - BR (tax basis 0)

Dopiero po pierwszej wyplacie na jednym z tych kodow, jesli cos jest nie tak, to HMRC poinformuje pracodawce o innym kodzie (wtedy moze to byc wszystko w zaleznosci od sytuacji osobistej podatnika).

Czyli, w Towim przypadku, jesli chodzi o sam kod, to ok - pracodawca nie mogl Cie dac na 'A', bo bez P45 nie mogl wiedziec, ile juz zarobiles w tym roku podatkowym. Jest oczywiscie mozliwosc, ze nadplaciles podatek, ale wtedy powinienes dostac wyrownanie.

Teraz, jak piszesz, jest w porzadku, kazdy pracownik, ktory jest w jednym roku na W1/M1, jesli pracuje u tego samego pracodawcy w nastepnym roku finansowym, traci W1/M1 w kolejnym roku, dlatego, ze juz wiadomo, ile zarobiasz od poczatku kwietnia.
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2014-05-25 08:51:03 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Super, ale mam wrażenie teppicymon że nie rozumiesz iż przekroczenie kwoty wolnej od podatku, nie anuluje zwolnienia z opodatkowania tej kwoty.

A bardzo możliwe że płaciłeś zaliczkę na podatek również od tej kwoty.
Więc ew zwrot nadpłaty jest całkiem realny.
Ale musisz zdobyć kopie dokumentów od byłego pracodawcy.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

espe-7

Post #8 Ocena: 0

2014-05-25 09:01:18 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Teoretycznie...w idealnym swiecie...wszystkie dokumenty juz powinny byc w HMRC, bo przy kazdej wyplacie pracodawca musi wszystkie informacje dostarczyc do HMRC. Jest to zwykle link, ktorym jest polaczona firma z HMRC I cokolwiek firma robi (wyplaty, P45, P46 I P60 I inne) to HMRC powinno te dokumenty dostawac automatycznie.

Jesli autor watku nie dostal od poprzedniego pracodawcy (agencji) P60, to znaczy, ze agencja przed koncem roku podatkowego wystawila mu P45, tylko go nie dostal. Z tego, co wiem nie mozna wystawic kopii P45, ale pracownik moze poprosic o 'statement of earnings', albo wziac informacje z ostatniego payslipu od agencji I - zgadzam sie - powinien sie sam tym zajac.

[ Ostatnio edytowany przez: espe-7 25-05-2014 09:02 ]

"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

teppicymon

Post #9 Ocena: 0

2014-05-25 13:49:34 (11 lat temu)

teppicymon

Mężczyzna

Wiecie: stary i nowy pracodawca mają wspolne biuro, więc pewnie przekazali sobie wszystkie dokumenty między sobą;). Niemniej zadzwonię do poprzedniego landlorda, wpadnę pod stary adres i zobaczę czy coś jest dla mnie.

Sprawdzę też ten ostatni payslip, bo szczerze mowiac chyba na nim z tego co kojarzę nie ma zadnego podsumowania przepracowanego okresu roku podatkowego.

EDIT: No jest tylko na ostatnim payslipie w polu deductions:
Taxable pay to date 10,165.78
Tax paid to date 1,051.80
Employee NI paid to date 751.54

Dzięki.

[ Ostatnio edytowany przez: teppicymon 25-05-2014 14:04 ]

Do góry stronyOffline

mak4701

Post #10 Ocena: 0

2015-05-01 16:09:38 (10 lat temu)

mak4701

Kobieta

Z nami od: 12-04-2007

Mam pytanie do osób znających się na rzeczy. Dodam, że ja kompletnie się w tym temacie nie orientuje stąd moje zapytanie. Może dla co niektorych głupie... dlatego prosze o wyrozumiałosć.

Otóż mój małżonek dotychczas był na kodzie podatkowym 881L... Teraz mu zmienili na 160L z czego zauważyliśmy, że przy takiej samej sumie zarobków jak w ub miesiącu zabrali nam więcej podatku.

O co chodzi? Może ktoś by umiał mi podpowiedzieć? Czy jest opcja zmiany kodu na poprzedni? Może to jakaś pomyłka?
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,