MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Zwrot podatku

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

fantomas44

Post #1 Ocena: 0

2015-10-29 14:04:56 (10 lat temu)

fantomas44

Mężczyzna

Z nami od: 13-07-2014

Witam,

W czerwcu zrezygnowałem z pracy w UK i wróciłem do Polski. Ostatnio zabrałem się za zwrot podatku. Mam wszystkie P45/P60 od poprzednich pracodawców za lata podatkowe 2013/14 i 2014/15.
Postanowiłem, że sam się z tym uporam, ale mam kilka pytań.

Zacząłem od obliczenia na kalkulatorze HMRC czy w ogóle jest coś nadpłacone, wyszło, ze tak.

Następnie wypełniłem formularz P50 na stronie HMRC
https://www.gov.uk/government/publications/income-tax-claiming-tax-back-when-you-have-stopped-working-p50

Wydrukowałem go, podpisałem i mam zamiar wysłać dołączając wszystkie P45/P60.

Czy tak to powinno wyglądać? Czy P50 to prawidłowy formularz? Nie ma w nim żadnych pytań o zarobki, nadpłacony podatek, w sumie do podanie tylko jakieś podstawowe dane. Na końcu jest jeszcze informacja, żeby wysłać tylko P45 strony 2 i 3, a 1 zostawić sobie, ale to na tej pierwszej są wszystkie informacje odnośnie finansów.
Drugie pytanie to jaki adres podać w tym formularzu(zakładając, że P50 to to czego szukam ;)) Aktualnie jestem w Polsce, podałem mój ostatni angielski adres, ale numer telefonu aktualny polski.
I ostania rzecz, jest podany adres do wysyłki, ale coś w Nim mi nie pasuje.
Pay As You Earn and Self Assessment
HM Revenue and Customs BX9 1AS United Kingdom
Wygooglałem, że ten kod pocztowy jest używany przez HMRC, ale gdzie tu jakieś miasto albo coś?

Rozważam danie tej sprawy do załatwienia jakiejś firmie, która się tym zajmuje, ale póki co chcę sam spróbować.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

GiantGoram

Post #2 Ocena: 0

2015-10-29 18:06:03 (10 lat temu)

GiantGoram

Kobieta

Z nami od: 20-09-2015

Formularz w zasadzie dobry ale latwiejsza I pewniejsza droga to napisanie listu na komputerze z prosba o zwrot podatku,podanie danych konta zeby wplacili na konto zeby nie bawic sie w czeki.
Nie wysylaj z listem oryginalow P45/60 tylko ksero na adres ktory podales w poscie.
W liscie napisx ze zwracasz sie z prosba o zwrot podatku za lata, prosisx o wplate na ponizsze konto,swoje lub czyjes.
Jako numer referencyjny and trescia listu wpisz swojego NIN, w gornym prawym rogu stary angielski adres,date I po klopocie.
Dziala za kazdym razem,uwierz mi.
Jezeli nie dostaniesx zwrotu do 10 tyg to trzeba dzwonic I sie przypomniec bo czasem wszystko jest w systemie a z powodu malego"system glitch" pieniadze nie zostsly wyslane.

Do góry stronyOffline

fantomas44

Post #3 Ocena: 0

2015-10-30 21:32:38 (10 lat temu)

fantomas44

Mężczyzna

Z nami od: 13-07-2014

Dziękuję za odpowiedź, tak zrobię :)

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline