|
|
---|---|
efffa007 | Post #1 Ocena: 0 2011-09-03 14:26:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2011 Skąd: nottingham |
Witam, poszukuję namiar na polskiego adwokata/ prawnika. niestety nie znam angielskiego wiec musi być to ktoś kto mówi po polsku.
|
Dodziunia | Post #2 Ocena: 0 2011-09-03 15:03:03 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-05-2007 Skąd: Derby |
Jesli potrzbeujesz adwokata-a nie znasz jezyka-to mozesz aplikowac o tlumacza. Jest w Nottm przemila pani tlumacz. Nie wiem po co Ci ten adwokat-ale jesli jakas sprawa zwiazana z policja-to oni Ci zapewnia tlumacza. Ja kiedys szukalam polskiego adwokata i najblizszego znalazlam w Manchaster ,a le moze sa blizej.
|
marcinb | Post #3 Ocena: 0 2011-09-03 15:12:59 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-05-2006 Skąd: Newark on Trent |
A nie masz znajomego, ktory pojdzie z toba tlumaczyc? Znajomy znajomego?
Albo napisz na PW czego sprawa dotyczy a ja zobacze czy znam tam kogos kto moze tlumaczyc. Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona - Albert Einstein
|
efffa007 | Post #4 Ocena: 0 2011-09-03 18:27:07 (14 lat temu) |
Potrzebowałabym adwokata w Nottingham. Ja mieszkam w Polsce ale właśnie w Nottingham mam ciotkę która mieszka tam od 60 lat, jest osobą starszą i która chce wracać do Polski. Musimy załatwić wszystkie sprawy związane z załatwieniem ubezpieczenia zdrowotnego aby w Polsce mogła korzystać z lekarza, załatwieniem spraw w banku aby emerytura przychodziła do Polski i załatwić sprawy związane ze sprzedażą domu.
|
andyopole | Post #5 Ocena: 0 2011-09-03 18:34:19 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2011-09-03 18:27:07, efffa007 napisał(a): Potrzebowałabym adwokata w Nottingham. Ja mieszkam w Polsce ale właśnie w Nottingham mam ciotkę która mieszka tam od 60 lat, jest osobą starszą i która chce wracać do Polski. Musimy załatwić wszystkie sprawy związane z załatwieniem ubezpieczenia zdrowotnego aby w Polsce mogła korzystać z lekarza, załatwieniem spraw w banku aby emerytura przychodziła do Polski i załatwić sprawy związane ze sprzedażą domu. to szanowna Cioteczka chyba sama sobie z angielskim poradzi. Wysylanie emerytury do Polski to sie zalatwi nie w Banku a w funduszu emerytalnym. Upewnilbym sie jednak jak bedzie z przekazaniem emerytury do Polski, czy nie bedzie na tym jakiejs straty. Cioteczka rownie dobrze moze pozostawic konto w UK banku a emeryture wybierac w Polsce sobie z bankomatu. Co do lekarza to prawdopodobnie jako Polka z pochodzenia jesli tylko nie zostala pozbawiona obywatelstwa to polski paszport i dowod osobisty moze odzyskac |
|
|
Dodziunia | Post #6 Ocena: 0 2011-09-03 18:35:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-05-2007 Skąd: Derby |
To ciotka mieskza tu 60 lat i sie nie doagada z adwokatem???
![]() |
efffa007 | Post #7 Ocena: 0 2011-09-03 19:01:49 (14 lat temu) |
to szanowna Cioteczka chyba sama sobie z angielskim poradzi. Wysylanie emerytury do Polski to sie zalatwi nie w Banku a w funduszu emerytalnym. Upewnilbym sie jednak jak bedzie z przekazaniem emerytury do Polski, czy nie bedzie na tym jakiejs straty. Cioteczka rownie dobrze moze pozostawic konto w UK banku a emeryture wybierac w Polsce sobie z bankomatu. Co do lekarza to prawdopodobnie jako Polka z pochodzenia jesli tylko nie zostala pozbawiona obywatelstwa to polski paszport i dowod osobisty moze odzyskac Cioteczka poradzi sobie z dogadaniem , tylko kwestia niedołężności umysłowej jak i fizycznej sprawia że tematem tej emigracji do ojczyzny musimy zająć się my . Fundusz emerytalny w Polsce może i tak ale trzeba by chyba mieć jakieś lata pracy w Polsce a nie w UK, więc nie wiem co by Polski fundusz emerytalny miał do tego. Wybieranie w bankomacie hmm.. po pierwsze u nas nie widziałam oddziału tego banku a po drugie wypłaty w innych bankach ( bankomatach ) chyba będą dodatkowo objęte jakąś opłatą. Z tego co wiem nie posiada obywatelstwa ale Angielskiego. Czyli jak rozumiem nikt z Państwa nie posiada kontaktu do jakiegoś prawnika , adwokata który udzieliłby mi bardziej konkretnych odpowiedzi?? |
andyopole | Post #8 Ocena: 0 2011-09-03 19:49:56 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
czy ja mowilem o polskim funduszu emerytalnym? zadnemu nic do tego... W UK rowniez nie widac bankomatow polskich bankow a polska karta mozna gotowke ze sciany wyjac. Byc moze oplaty bankomatu beda nizsze niz koszt comiesiecznego przesylania jej do Polski i nie daj Bóg przeliczania na zlotowki po jakims "sufitowym" kursie. Widze jednak ze Twoja wiedza nie jest zbyt wielka i rzeczywiscie bez bieglego w tych sprawach sie nie obejdzie... Powiedz ile cioteczka moze uszczknac z emerytury na tlumacza to zaraz jakis bystry tlumacz sie znajdzie i moze obejdzie sie bez prawnika - ten bedzie kosztowal o wiele wiecej...
![]() |
efffa007 | Post #9 Ocena: 0 2011-09-03 20:00:12 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-09-03 19:49:56, andyopole napisał(a): czy ja mowilem o polskim funduszu emerytalnym? zadnemu nic do tego... W UK rowniez nie widac bankomatow polskich bankow a polska karta mozna gotowke ze sciany wyjac. Byc moze oplaty bankomatu beda nizsze niz koszt comiesiecznego przesylania jej do Polski i nie daj Bóg przeliczania na zlotowki po jakims "sufitowym" kursie. Widze jednak ze Twoja wiedza nie jest zbyt wielka i rzeczywiscie bez bieglego w tych sprawach sie nie obejdzie... Powiedz ile cioteczka moze uszczknac z emerytury na tlumacza to zaraz jakis bystry tlumacz sie znajdzie i moze obejdzie sie bez prawnika - ten bedzie kosztowal o wiele wiecej... ![]() Faktycznie jakoś mi umknął wątek funduszu że nie chodziło o Polski . ![]() Podtrzymując swoje zdanie tyczące się tematu posta i brak biegłości w tym temacie poszukuję konkretnej osoby " urzędnika " który za dobre rady może i weźmie pieniądze ale przynajmniej nie będzie pierwszym lepszym z ulicy... |
|