MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Przeprowadzka do Luton

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kane

Post #1 Ocena: 0

2007-05-21 02:02 (18 lat temu)

Kane

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2007

Witam wszystkich,

W lipcu zaczynam prace w Luton i przeprowadzam sie z rodzina (zona i synek) na dluzej - pare lat. Chce wynajac dom (3 sypialnie, ogrod, najlepiej garaz) w okolicy Luton/Dunstable. Moze nawet nieco dalej, ale zeby dojazdy samochodem nie byly uciazliwe.

Wobec tego pytanie: jakie okolice wybierac? Naczytalem sie na tym forum niepozytywnych opinii zarowno o Polakach jak i o roznych mniejszosciach w Luton. Gdzie zamieszkac, zeby mozliwie nie narazac rodziny i siebie na nieprzyjemne ekscesy? Mozecie mi podac polecane i niepolecane dzielnice, biorac pod uwage moje wymagania mieszkaniowe?

Harpenden zupelnie nie wykluczam, ale ceny tam sa o wiele wyzsze wiec po co przeplacac jesli mozna taniej/blizej Luton...

Z gory dzieki za pomoc! Jesli ktos woli odpowiadac na emaila zamiast na forum to prosze na kane@konto.pl.

Think of ways to make it possible, not why it cannot be done. Figuring things out for yourself is the only freedom anyone really has. Use that freedom.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2007-05-21 10:50 (18 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

mak4701

Post #3 Ocena: 0

2007-05-21 11:21 (18 lat temu)

mak4701

Kobieta

Z nami od: 12-04-2007

Dokladnie zgadzam sie z poprzedniczka postu w 100%. Dzielnice ktore ona ci polecila rowniez i ja polecam. Z tym niebezpieczenstwem jest tak jak wszedzie. Wczesniej mieszkalam na Runley Road bardzo blisko ulicy Dallow i niby sie mowi ze Dallow nie jest bezpiecznym miejscem moja ulica byla bardzo uwazam bezpieczna. Mieszkajac tam 2 lata nic nie zdarzylo sie co mogloby mnie zaniepokic. Teraz od 5 m-cy mieszkam na dzielnicy Marsh Farm. Na samym poczatku kazdy ze znajomych doradzal nam abysmy tam nie szli bo jest to bardzo niebezpieczna dzielnica. Niektory nawet oznajmili ze nas tu nie odwiedza bo beda sie bali. Mieszkam tu jak juz wspomnialam 5 m-cy i nic zlego tez sie n ie wydarzylo jak narazie. Mowili nam ze samochod jak tylko postawimy na parkingu to zaraz szyby albo radia nie bedzie, albo przedziurawia kolo itd... Narazie auto stoi i jest wszystko ok.

Jesli masz mozliwosc dojazdu autem do pracy, sklepow itd. i cenisz sobie cisze spokoj i mniej islamskich ludzi wokół polecalabym raczej obrzeza Luton tj. Caddington, Toddington, nawet w Dunstable jest juz mniej balaganu niz w Luton, Stopsley, musialabym zajrzec w mape zeby bardziej ci przyblizyc....
Powiem ci tez ze brat wynajal teraz one bedroom przy New Bedford i tez panuje tam cisza, spokoj - moze tylko w jego tam tej okolicy sie zlozylo :-? tego juz niewiem - ale za to ma wszedzie blisko.

Wszedzie gdzies sa mniej bezpieczne dzielnice, miejsca i te bardziej bezpieczne - bez reguly.
Ja ponoc mieszkam w malo bezpiecznej;-)
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Kane

Post #4 Ocena: 0

2007-05-21 14:22 (18 lat temu)

Kane

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2007

Bardzo dziekuje za odpowiedzi, wczoraj natrafilem na to forum i troche sobie poszperalem i po przejrzeniu szczegolnie watku 'tragedie' poczulem sie nieco mniej pewnie. Tym bardziej, ze chocby serwis upmystreet pokazuje w Luton nieco zawyzone w stosunku do sredniej w UK statystyki przestepczosci.

Ale macie oczywiscie racje, wszedzie jest podobnie, generalnie nalezy samemu trzymac sie z dala od klopotow. Z tym ze zawsze pewne roznice miedzy dzielnicami sa wiec dobrze wiedziec, gdzie najlepiej szukac. Bede sie sugerowal Waszymi podpowiedziami - jesli jeszcze ktos ma swoje spostrzezenia to nadal prosze o informacje.

[ Ostatnio edytowany przez: Kane 21-05-2007 14:25 ]

Think of ways to make it possible, not why it cannot be done. Figuring things out for yourself is the only freedom anyone really has. Use that freedom.

Do góry stronyOffline

Post #5 Ocena: 0

2007-05-21 17:29 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Graza

Post #6 Ocena: 0

2007-05-22 15:00 (18 lat temu)

Graza

Z nami od: 01-03-2007

Moim zdaniem wielu Polakow zle mowi o Luton,wlasnie dlatego,ze jest NAS tak duzo tutaj i zamiast Polak o Polaku milo sie wyrazac to bardzo czesto jest na odwrot. A faktem jest,ze jest tu wielu ludzi z pol swiadka. No i oczywiscie nie kazdy lubi Pakistanow,bo np. twierdza,ze sa to brudasy tylko dlatego,ze maja inny kolor skory (a poza tym w Luton jest ich chyba najwiecej). Samo Luton jak sie nie myle zajmuje pierwsze czy drugie miejsce najgorszych miast. Wydaje mi sie,ze mozna powiedziec o tym miescie wiele zlego jak i dobrego.

Do góry stronyOffline

Gazella

Post #7 Ocena: 0

2007-05-23 00:36 (18 lat temu)

Gazella

Z nami od: 26-07-2006

South Luton jest calkiem przyjemne, ja mieszkam 10 min od uniwerku na cichej i b przyjemnej cul-de-sac, mam sasiadow samych anglikow i dobrze mi tu bardzo. polecam
Gazella

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Post #8 Ocena: 0

2007-05-24 23:56 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #9 Ocena: 0

2007-05-25 08:54 (18 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Piteq

Post #10 Ocena: 0

2007-05-26 08:36 (18 lat temu)

Piteq

Z nami od: 25-05-2007

Witam, nie chcę robić nowego wątku, żeby nie nabijać niepotrzebnie tematów. A pytam w zasadzie o to, co wszyscy inni. 22 czerwca wyjeżdzam do Luton zaklimatyzować się, wtopić w środowisko, bo we wrześniu zaczynam studia na Uniwerku. Z tej racji teoretycznie mam zapewniony akademik (ok.65Ł pw). Wielu ludzi radzi jednak, żeby znależć tańsze lokum na własną rękę i poleca miejscowe agencję. Tak samo jest z pracą. Gdzie waszym zdaniem najlepiej skierować swoje PIERWSZE kroki, jak juz będę na miejscu w Luton??? Odwiedzając strony agecji ceny mieszkań i pokoi rzadko spadają poniżej ceny akademika, a jeśli juz tak jest, to są to jakieś niumeblowane klitki. Nie myślę o jakiś kosmicznych warunkach, mam podstawowe wymagania. Internet oczywiście zlustrowałem, przeszukałem ogłoszenia, ale czy istnieje może jakieś miejscowe forum, może jakieś biuro ogłoszeń, gdzie ludki zostawiają swoje namiary na mieszkanie??? Jak zawsze chyba najskuteczniejsza jest poczta pantoflowa, ale na odległość raczej ciężko coś załatwić. Dlatego jeśli ktos ma jakieś wskazówki albo refleksje, to prosze o komentarze.Bede wdzięczny ;-)

p.s. Jeśli ktokolwiek słyszałby o jakimś tanim, przyzwoitym pokoiku albo znał kogoś, kto szuka współlokatora, to będę wdzięczny za cynk :) Maila podałem na dole.

[ Ostatnio edytowany przez: Piteq 26-05-2007 08:43 ]

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,