Cytat:
2010-05-24 13:36:09, justin1976 napisał(a):
dziecko był w wielkim szoku jak zaczeła dostawać prazentu. Dla niej najważniejszy był w tym dniu sakrament...
Trochę mnie to zdziwiło ze mała przygotowała się do tego sakramentu duchowo jak na 9 lat musi być prawdziwa praktykującą katoliczka

My w tym roku mamy dwie komunie chrześniaczki męża i naszego syna dlatego zaglądnęłam tu na forum z powodu odwiecznego problemu
-prezenty.
Moj syn jak zaczął uczęszczać na katechezy to zaczął zadawać pytania o prezenty

a odpowiedzi na pytania księdza które musi zdać do maja klepie raz po raz byle zdać i bez zrozumienia.czasami zdarzy mu się zapytać co to znaczy lub czemu tak ale przeważnie to jęczy<jak długo ma się jeszcze uczyć>
Ksiądz sam przyznał ze dzieci kują formułki na pamięć bez ich zrozumienia a prawdziwe religijne przygotowanie do sakramentu to może dopiero na bierzmowanie
Jeżeli chodzi o prezenty to jestem przerażona tym co czytam bo wymieniane kwoty pieniędzy są kosmiczne
Cytat:
2010-04-17 13:47:57, joannna napisał(a):
A do jaka kwota zadowoli od krzesnego...,jaka suma ,wiem wiem jak kogo stac ...a moze jakies konkrety ,,,500zl,1000zl ,moze 1500zl???,tez mamy komunie i wielka niewiadoma....
Cytat:
2010-05-21 15:55:58, queenOfChocolate napisał(a):
najnowsze wiesci z prezentow komunijnych - kolezanka pracuje w szkole w malym miasteczku w Pl i dzieciaki sie chwalily - kazde dostalo w okolicach 3 tys zł (bylo i 6 tys!!) kilka dzieciakow dostalo quady, standardem byl laptop badz komputer, mp4, wii, no i konsole do gry. jesli chodzi o liczbe gosci na przyjeciu to oscylowala w okolicach 40...najlepsze co uslyszala ze najbogatszemu dzieciakowi w klasie rodzice od razu zabierali koperty, maly nawet nie mial okazji ich policzyc.
A na 18-tke,wesele co samochody,domy z basenem?
Dobrze ze ja jeszcze nie jestem matka chrzestna i takie przyjemności mnie na razie omijają
[url=][img][/img][/url]