MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jaki prezent na komunie?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9.1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8.1 | 9.1 | 10.1 | 11.1 ] - Skocz do strony

Str 9.1 z 11

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

littleflower

Post #1 Ocena: 0

2010-05-24 12:51:36 (15 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Czasami naprawde przesadza sie z tymi prezentami, jesli na komunie daje sie komputer- laptop czyli cos kolo 2-3 tys zl to ile na bierzmowanie? 18? wesele?

Dobry pomysl jest z tym kontem- moje tez tutaj maja zalozone, i za kilkanascie lat beda mialy na jakis poczatek,

kiedy moje chlopaki szly do komunii modny byl rower gorski. Moj najstarszy syn byl tak wychowany ze nie wiedzial ze na komunie sa prezenty, jakos tak mi sie uchowal :-) wiedzial tylko ze dostanie zegarek . No i bhyl strasznie rozczarowanay bo zegarka nie bylo :-( Dopiero pod koniec imprezy przyszli spoznieni goscie i dostal ten zegarek, Radosci nie bylo konca, Mlodszy juz jak szedl do komunii to o prezentach mial pojecie :-)
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

justin1976

Post #2 Ocena: 0

2010-05-24 13:36:09 (15 lat temu)

justin1976

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

No to ja też jestem z jakiejeś innej bajki. Nie dość, że na własną Komunię jak dostałam prezenty, to najpierw poleciałam się mamy spytać co to jest i czy mogę otworzyć. A dwa lata temu do tego sakramentu przytąpiła moja córka. Przyjęcie robiliśmy w Polsce i dziecko był w wielkim szoku jak zaczeła dostawać prazentu. Dla niej najważniejszy był w tym dniu sakrament...

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

ewamik

Post #3 Ocena: 0

2010-05-24 14:13:08 (15 lat temu)

ewamik

Kobieta

Z nami od: 30-10-2007

MOja córka tydzien temu miała Komunie.Kilka dni wcześniej zaczęła dostawac prezenty.Najpierw przyjechała babcia z Polski i dała upominki.MOja córka-zaskoczona.Pyta-to dla mnie? A po co?
wtedy też powiedziałam jej,że z racji Komunii dostanie małe upominki.
Szczerze mówiąc mało ja to obchodziło.Dostała 3 łańcuszki(2 z serduszkami,jeden z MB) nintendo,iPod,2 Biblie po polsku i jedna po angielsku,Pismo Święte,oraz kartę na biżuterie w H.Samuel-jeszcze nawet nie wiem za ile oraz obrazek i łańcuszek srebrny na rączkę.
Mało ją to obchodzi.czasem gra na Nintendo,piosenek jeszcze nie wgrała na iPod,łańcuszków nie nosi na codzień.
To rodzice i rodzina napedza całą machinę z prezentami.Niczemu dziecko nie jest winne.
Za uzbierane pieniązki che sobie kupić Notebook tak za 200f.To wszystko.
Wolnym czasem podesle kilka zdjęc na moją galerie

Do góry stronyOffline

skibiki

Post #4 Ocena: 0

2011-02-14 10:39:05 (14 lat temu)

skibiki

Kobieta

Z nami od: 27-12-2006

Cytat:

2010-05-24 13:36:09, justin1976 napisał(a):
dziecko był w wielkim szoku jak zaczeła dostawać prazentu. Dla niej najważniejszy był w tym dniu sakrament...

Trochę mnie to zdziwiło ze mała przygotowała się do tego sakramentu duchowo jak na 9 lat musi być prawdziwa praktykującą katoliczka:-o:-]
My w tym roku mamy dwie komunie chrześniaczki męża i naszego syna dlatego zaglądnęłam tu na forum z powodu odwiecznego problemu
-prezenty.
Moj syn jak zaczął uczęszczać na katechezy to zaczął zadawać pytania o prezenty:-) a odpowiedzi na pytania księdza które musi zdać do maja klepie raz po raz byle zdać i bez zrozumienia.czasami zdarzy mu się zapytać co to znaczy lub czemu tak ale przeważnie to jęczy<jak długo ma się jeszcze uczyć>
Ksiądz sam przyznał ze dzieci kują formułki na pamięć bez ich zrozumienia a prawdziwe religijne przygotowanie do sakramentu to może dopiero na bierzmowanie
Jeżeli chodzi o prezenty to jestem przerażona tym co czytam bo wymieniane kwoty pieniędzy są kosmiczne
Cytat:

2010-04-17 13:47:57, joannna napisał(a):
A do jaka kwota zadowoli od krzesnego...,jaka suma ,wiem wiem jak kogo stac ...a moze jakies konkrety ,,,500zl,1000zl ,moze 1500zl???,tez mamy komunie i wielka niewiadoma....

Cytat:

2010-05-21 15:55:58, queenOfChocolate napisał(a):
najnowsze wiesci z prezentow komunijnych - kolezanka pracuje w szkole w malym miasteczku w Pl i dzieciaki sie chwalily - kazde dostalo w okolicach 3 tys zł (bylo i 6 tys!!) kilka dzieciakow dostalo quady, standardem byl laptop badz komputer, mp4, wii, no i konsole do gry. jesli chodzi o liczbe gosci na przyjeciu to oscylowala w okolicach 40...najlepsze co uslyszala ze najbogatszemu dzieciakowi w klasie rodzice od razu zabierali koperty, maly nawet nie mial okazji ich policzyc.

A na 18-tke,wesele co samochody,domy z basenem?:-]
Dobrze ze ja jeszcze nie jestem matka chrzestna i takie przyjemności mnie na razie omijają
[url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

jahoda

Post #5 Ocena: 0

2011-02-14 12:50:29 (14 lat temu)

jahoda

Kobieta

Z nami od: 28-02-2009

Ja z powodu ciazy rowniez nie bede mogla byc na komunii chrzesnicy w PL, ale juz dawno postanowilam ze zaloze jej konto w banku i poprzez rodzinke podam prezent( mala chce rower badz hulajnoge chyba ze zmieni zdanie), a na wakacje chce ja zaprosic do nas na kilka dni ;).

Do góry stronyOffline

justin1976

Post #6 Ocena: 0

2011-02-14 13:20:38 (14 lat temu)

justin1976

Kobieta

Z nami od: 05-06-2007

Cytat:

2011-02-14 10:39:05, skibiki napisał(a):
Cytat:

2010-05-24 13:36:09, justin1976 napisał(a):
dziecko był w wielkim szoku jak zaczeła dostawać prazentu. Dla niej najważniejszy był w tym dniu sakrament...

Trochę mnie to zdziwiło ze mała przygotowała się do tego sakramentu duchowo jak na 9 lat musi być prawdziwa praktykującą katoliczka:-o:-]

Wiesz moje dziecko nie zaczęło do Kościoła chodzić na rok przed komunią. Na msze przychodziła będąc jeszcze w pieluchach. No oczywiście wtedy nie bardzo wiedziała o co chodzi dookoła. Jeśli rodzice dziecko zaczynają do Kościoła ciągnąć tuż przed komunią, bo tak trzeba, wtedy zgadzam się, że dla niego to co się ma nauczyć jest czarną magią. Ale jeśli dla dziecka Kościół i modlitwa jest tak samo naturalna jak to, że rano wstaje z łóżka, to jest mu łatwiej. No i wtedy sakrament jest ważniejszy niż mas prezentów. Wszystko zależy od tego jak rodzice przygotują do tego wszystkiego dziecko i uwierz mi, że 9-cio letnie dziecko też może duchowo się przygotować.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

tomekjak

Post #7 Ocena: 0

2011-02-15 09:23:21 (14 lat temu)

tomekjak

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

ja dostałem kalkulator i zegarek elektroniczny, teraz dają komputery i blureje w niedalekiej przyszłości samochody i mieszkania wiec sama zadecyduj ;)

Do góry stronyOffline

andrzej172

Post #8 Ocena: 0

2011-02-15 10:52:35 (14 lat temu)

andrzej172

Mężczyzna

Z nami od: 18-01-2011

najwazniejszy jest sam fakt przyjecia sakramentu więc jakis ładny złoty łańcuszek i pieniążki...

Do góry stronyOffline

MerryPoppins

Post #9 Ocena: 0

2011-05-23 06:42:15 (14 lat temu)

MerryPoppins

Kobieta

Z nami od: 15-02-2011

Cytat:

2010-04-17 13:15:23, sniper00 napisał(a):
Książka Richarda Dawkinsa: "Bóg Urojony" ;P

bardzo dobra książka..polecam...nie o ten temat mi chodiło :(jakies propozycje menu komunijnego proszę, przyjecie na 15 osób

przyjezdnych, matko jak ja nie mam pomysłu

[ Ostatnio edytowany przez: MerryPoppins 23-05-2011 06:57 ]

Boże uchroń mnie przed fałszywymi przyjaciółmi, bo z wrogami sam sobie poradze... [url=][img][/img][/url]

Do góry stronyOffline

Ala1405

Post #10 Ocena: 0

2011-05-23 08:35:48 (14 lat temu)

Ala1405

Kobieta

Z nami od: 22-05-2011

Witam.
Kup jej medaliomik z lancuszkiem - srebro,przydatne w tym dniu i pamiatka na cale zycie. Jestem mama 5 dzieci, czworo juz bylo u Komunii , najmlodszy w tym roku w czerwcu idzie i tak dla orientacji chrzestny kupuje laptopa a chrzestna daje pieniazki na rower, maly przyjerzdza po zakonczeniu szkoly do Londynu . Dlaczego lancuszek? bo my w kosciele nie dostajemy tego "gadzetu"

Do góry stronyOffline

Strona 9.1 z 11 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8.1 | 9.1 | 10.1 | 11.1 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,