MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Oryginalne imiona!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 30 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

Str 30 z 49

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kociefraszki

Post #1 Ocena: 0

2011-05-25 16:11:21 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Z nami od: 24-03-2011

Cytat:

2011-05-25 15:37:10, Dangerous__girl napisał(a):
Jakbym w Polsce miala dac dziecku imie dzejson, dzesica to chyba bym wolała dac normalne polskie imie. i dac sobie spokoj z angielskimi imionami.
O, mamo... Ja tez. Pomiajajc jak brzmi, to jak wyglada!:-D
Macadi, cos w tym jest chyba - w zaleznosci imion od statusu spolecznego. Nie ze regula, ale czeste.

Kwestia naszych imion czy nazwisk w ustach Anglikow to odrebna sprawa. Jesli ktos ma mnie po nazwisku zawolac, zwykle gapi sie niezbyt madrze w papier, a potem niesmialo duka "mrs... Kinga?". Zaden Anglik nie wymowi:-] nazwiska zaczynajacego sie od "Wil..." i najezonego "sz" i "cz" znacznie ponad norme statystyczna. Ale imie wypowiadaja perfekcyjnie! :-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ewela119

Post #2 Ocena: 0

2011-05-25 16:23:07 (14 lat temu)

ewela119

Kobieta

Z nami od: 25-03-2011

Z Ewelina tez maja problem chociaz zauwazam ze coraz mniejszy, albo maja coraz wiecej Ewelin albo co niektorzy moze cwicza w domu.
Czytalam gdzies ostatnio ze w wiekszosci angielskich urzedow zakupine zostalo specjalne oprogramowanie z naszymi "ogonkami" bo duzo rodzicow nadawalo dzieciom polskie imiona i upierali sie o polskie znaki, no do faktycznie Łukasz a Lukasz to roznica, wystarczy zgubic z na koncu i masz calkiem inaczej brzmiace imie, nie wspominajac juz o problemach wynikajacych z tych roznic w pisowni w polskich urzedach stanu cywilnego.

Co do dowartosciowania tych dzieci z nizszych warstw spolecznych imionami to faktycznie to czesto sie zdaza. U mnie w miasteczku jest kilka takich rodzin, mozna by rzec nawet patologicznych, nikt nie pracuje, lubia sobie popic, mnoza sie na potege i wlasnie kazde dziecko nazywa sie jak dla mnie dziwnie do polskich realiow. Imiona mniej lub bardziej wymyslne, najbardziej mi szkoda malej Pameli, bo dzieci w szkole dokuczaja jej niesamowicie, nie mowiac juz o tym ze Pamela to sie kojarzy wszystkim (doroslym) z pania Anderson z plakatow dla doroslych

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: +1

2011-05-25 16:24:36 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Vika23

Post #4 Ocena: 0

2011-05-25 16:39:19 (14 lat temu)

Vika23

Kobieta

Z nami od: 03-03-2011

A mi się wydaje, że problem wyśmiewanych imion dotyczy tylko tych małych miejscowości. Być może się myle, ale nigdy nie słyszałam, aby ktoś komentował w negatywny sposób imiona typu Amanda, Max, Nicole, Jason czy typowo tradycyjne polskie imiona Jan, Zofia, Antosia w większych miastach są na porządku dziennym.
W miejscowości w której się urodziłam ok. 70 000 mieszkańców jest różnie, aczkolwiek ludzie starają się przełamywać typowo polski imiona.
Poza tym ostatnio zauważyłam, że jest straszny wysyp na imię Julka, Oliwia, Nikola, Weronika. A Julka szczególnie! W gronie mojej rodzinie i znajomych przyszło na świat w ciągu ostatnich dwóch lat 7 Julii!!!
Podam jeszcze jeden przykład jeśli chodzi o imiona. Pamiętam, że jak byłam w 7 klasie podstawówki i wybieraliśmy imię do bierzmowania, 2/3 dziewczyn z klasy wybrało imię Klara (omawialiśmy wtedy ,,Zemstę'' :))

I jeszcze jedna rzecz, jak rok temu byłam w Polsce, w moim rodzinnym mieście, moja znajoma, u której jest również mała Julka pytałą się jak dałabym dziecku na imię, powiedziałam Zosia :) Szkoda, że nie widzieliście jej miny :D Ze z dziwieniem i niemal obużeniem stwierdziła, no tak ,, no tak teraz to albo się daje dzieciom jakieś dziwne imiona typu Samanta albo Jaś i Renata, a później dziecko ma przerąbane w szkole.Lepiej dać bardziej nowoczesne imię...''- cytowałam dosłownie. Właśnie po takich wypowiedziach widać jak bardzo niektórzy ludzie pozostają konserwatywni.
Poza tym jak słusznie zauważył Macadi ,,Statystycznie ponoc jet tak, ze im nizszy status spoleczny rodziców tym bardziej zagranicznie brzmiace imiona nadaja swoim dzieciom, tak aby je w ten sposób wyróznic i dowartosciowac.'' Podobnie jak Macadi nie chcę również odnosić się do tego jako reguły bardziej ujęłabym to jako tendencje albo skłonność. Świtnie to widać w wypowiedzi mojej znajomej, któa powiedziała ,,...lepiej wybrać bardziej nowoczesne imię...''

Wywiązał się całkiem ciekawy temat do dyskusji :)

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #5 Ocena: 0

2011-05-25 16:49:58 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Inna sprawa, ze jest pewien renesans imion bardzo tradycyjnych. Znani ludzie nadaja dzieciom imiona takie jak Franek, Jan... Zglupialam kompletnie, kiedy dowiedzialam sie, ze kolega, majacy juz core imieniem Emilia, nowonarodzonemu synkowi dal na imie Leon - lat temu okolo 30 dziecko mialo by przerabane. A! Niewielkie miasteczko w poludniowej Polsce. Czesto w tej chwili natykam sie na Gracjana, Amelie, Leny... Mysle, ze wyszukane imiona nadaja swoim dzieciom rowniez ci, ktorzy z jakichs powodow mieli problem z uzyskaniem potomstwa - kiedy to dziecko jest wyczekane, wymarzone, czasem okupione miesiacami lezenia plackiem, strachu przed strata - wtedy jest cudem jedynym w swoim rodzaju i to chyba znajduje odbicie w imieniu.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Dangerous__girl

Post #6 Ocena: 0

2011-05-25 17:17:31 (14 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Cytat:

2011-05-25 16:23:07, ewela119 napisał(a):
Z Ewelina tez maja problem chociaz zauwazam ze coraz mniejszy, albo maja coraz wiecej Ewelin albo co niektorzy moze cwicza w domu.
Czytalam gdzies ostatnio ze w wiekszosci angielskich urzedow zakupine zostalo specjalne oprogramowanie z naszymi "ogonkami" bo duzo rodzicow nadawalo dzieciom polskie imiona i upierali sie o polskie znaki, no do faktycznie Łukasz a Lukasz to roznica, wystarczy zgubic z na koncu i masz calkiem inaczej brzmiace imie, nie wspominajac juz o problemach wynikajacych z tych roznic w pisowni w polskich urzedach stanu cywilnego.

ok rok temu rejestrowalam swojego syna na islington w urzedzie i pani miala specjalna rubryke do wybierania polskich znakow, typu ż,ź,ś,ć,ę,ą,ł itd i nie byloby problemu gdybym miala jakas z tych literek w jego nowym imieniu. ale ja wybralam Kevin. Nie jestem z wyzyn spolecznych,zyje na przecietnym poziomie,ale mi sie BARDZO podobaja imiona angielskie,amerykanskie. Nie wiem czemu ale imie corki i syna wybralam juz sobie gdy mialam nie cale 10 lat. rozmawialaysmy z kolezankami jak beda nasze dzieci mialy na imie i u mnie na takie padlo i dokonlam swojego:-] do mojego nazwiska by nie pasowaly bo mam "dz" w nazwisku ale u meza sa ok. w koncu to jego dzieci:-]

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #7 Ocena: 0

2011-05-25 17:31:42 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

No i dowiedzialam sie jak to jest z rejestracja dzieci tu urodzonych. A przy okazji, moze mi ktos powiedziec, czy upieranie sie ze moje nazwisko konczy sie na "ska", a nie jak maniakalnie mi pisza na "ski" i pisanie (jesli gdzies pisze) polskich znakow takich jak zmiekczone "n" czy "l" z "poprzeczka", jest tu traktowane jak upierdliwosc? Bo uczono mnie, ze nazwisko to rzecz powazna, ze staramy sie za wszelka cene unikac bledow w pisaniu, czy wymawianiu nazwisk - dla mnie to naturalne, nazwisko jest jakas czescia mojej tozsamosci. Wiem, ze dla Anglikow to zlepek dziwnie brzmiacych glosek, wiec nie mam pretensji o bledy w zapisie, ale zwracam uwage na przestawione, "polkniete" litery i "meska" koncowke.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

ewela119

Post #8 Ocena: 0

2011-05-25 21:09:52 (14 lat temu)

ewela119

Kobieta

Z nami od: 25-03-2011

kociefraszki ja piszac swoje nazwisko czy corki tez uzywam polskich znakow zawsze, czasami widze ze patrza jakbym im cos po chinsku napisala ale w koncu przeciez tak sie nazywam, a jak oni nie wiedza o co chodzi to ich problem, niech sie ucza polskiego :-D

Do góry stronyOffline

kociefraszki

Post #9 Ocena: 0

2011-05-25 22:25:20 (14 lat temu)

kociefraszki

Kobieta

Dobrze wiedziec. Ja wiem ze moje nazwisko jest niewymawialne, a w pismie stanowi dla Anglika zlep dziwnych liter, ale jednak jest to moje nazwisko i jestem do niego przywiazana. Nie oczekuje polskiej czcionki w pismach itd., ale poprawnej kolejnosci liter, kompletu liter itd. owszem.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Adacymru

Post #10 Ocena: 0

2011-05-26 00:31:57 (14 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

To nie jest sprawianie problemow, to jest twoje prawo byc nazywana tak jak sie nazywasz. Jak mi ktos raz powiedzial w pracy ze skroci moje nazwisko, bo mu nie jest wygodnie podwojne (razem ze -ska), to ja przedstawilam propozycje skroconej wersji jego imienia, wszyscy umieja wymowic poprawnie moje nazwisko, za to ten osobnik za swoje grzechy od tego czasu ma ten niefortunnie przeze mnie stworzony przydomek.
Ada

Do góry stronyOffline

Strona 30 z 49 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 29 | 30 | 31 ... 47 | 48 | 49 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,