Str 4462 z 5202 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
andyopole |
Post #1 Ocena: 0 2023-04-04 19:26:36 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat:
2023-04-04 12:46:09, karjo1 napisał(a):
Wyglada na to, ze zaleznie od miejsca i urzedu.
Na polnocy zielone sa bez dodatkowych oplat, sortowanie na wysypiskach jest norma odkad pamietam i moim zdaniem ma sens.
Podzial na kontenery z rowerami, rzeczami nadajacymi sie do dalszego uzytkowania, osobno papier, szklo, metale, drewno czy odpady kompostowe ulatwiaja recykling.
Moze moje prywatne zboczenie, lubie jak rzeczy dostaja drugie, trzecie zycie  .
Jedyna ciekawostka jest ograniczone przyjmowanie regipsow, cos, co jest obecnie masowo uzywane w budownictwie, a dosc trudne do recyklingu.
Spotkalam sie z tym i w Pl i w UK.
Po pierwsze: to sa ogromne pieniadze. MY placimy za wywoz smieci, za darmo je wstepnie segregujemy. Jesli zle posegregowane to jest kara, nawet u mnie widzialem raz "kontrol".
ONI to maja z grubsza posegregowane. Maja zlom, szklo, plastic, paper i kompost. W UK przez jakis czas pracowalem w firmie INDIGO i wozilem juz posegregowane odpady. Papier do najwiekszej drukarni gazet w Europie, puszki do nas, mielismy zgniatarke, londynskie trawniki do kompostowni w Norfolk.
Nie darmo we Wloszech mafia przerzuca sie z narkotykow na branze smieciowa.
|

|

|
|
|
iwona38 |
Post #2 Ocena: 0 2023-04-04 20:41:32 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Najlepiej to sie segregowanie sprawdza w polskich wiezowcach 😀 Nie dosc, ze nie masz miejsca trzymac tego g..na w tych malenkich kuchniach to jeszcze jak jestes stary i ledwo chodzisz to zapitalasz z tymi smieciami kilka razy na dol. Kiedys uzywalo sie zsypu ale teraz tzw. ekologia wazniejsza od czlowieka.
Tutaj tez cyrk ze smieciami, w niektorych councilach jak wystawisz smieci o niewlasciwej godzinie to mandat. A jak wyjezdzasz na urlop to pros sie sasiada o pomoc. Na wysypiska w mojej okolicy musisz wczesniej zabookowac wizyte! 🤣 To wszystko jest chore. Gdzie w tym wszystkim jest zwykly, pracujacy (czytaj: nie majacy czasu na te wszystkie bzdury) czlowiek?
Segreguj smieci, jezdzij do roboty rowerem, dzieci prowadz do szkoly na piechote, do lekarza idz tylko w godzinach swojej pracy, tak samo sprawy urzedowe. Kto to ze soba pogodzi? Ano moze ktos kto siedzi w domu na benefitach i tak kolko sie zamyka. Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: 0 2023-04-04 21:41:50 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Do lekarza od lat sie chadza w godzinach pracy/szkoly. Prywatna opieka badz pogotowie/SOR/A&E dostepne sa poznymi popoludniami.
Podobnie z urzedami, wszystko w godzinach pracy odkad pamietam.
Jadac na wakacje nie wystawi sie przez tydzien, dwa smietnika i tyle, bez dramatu.
Nie wszedzie jest wymog umawiania wjazdu na wysypisko.
Mandaty za wystawienie smietnika o pol godziny za wczesnie?
Za stojace tygodniami smieci, rozumiem, ale godziny?
Nie gryzlo mnie za mocno segregowanie lata temu w Pl, nie gryzie tutaj.
A starsi (i nie tylko) ludzie w wiezowcach maja na ogol winde, wychodza na spacery, zabierajac sukcesywnie jeden kubelek dziennie.
|

|
 |
|
iwona38 |
Post #4 Ocena: 0 2023-04-04 22:33:16 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-04-2007 Skąd: Anglia |
Segregowanie nie gryzie ale glupota juz tak. Propozycja segregacji smieci na 7 roznych kublow to juz masochizm a nie ekologia. Od segregacji powinny byc oplacani ludzie badz maszyny na wysypiskach. Chodzi o wielkie pieniadze a nie o zadna ekologie. Zgadzam sie z wpisem andyopolo ze zajmuje sie tym mafia.
A co do mandatow:
"Carla Grande i John Rowe z Walthamstow wystawili swoje kosze na śmieci przy St James Street o niewłaściwej porze dnia - niedługo po tym, gdy wprowadzili się do nowego mieszkania. Jak przekazali, nie mogli znaleźć na stronie internetowej gminy informacji o godzinach wywozu odpadów.
W efekcie firma pracująca dla gminy - 3GS - oskarżyła ich o umyślne zaśmiecanie i wystawiła mandat na kwotę £400"
[ Ostatnio edytowany przez: iwona38 04-04-2023 22:39 ] Nie kupuje w Amazonie.
|

|
 |
|
tesstickle |
Post #5 Ocena: 0 2023-04-05 06:53:19 (2 lata temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat:
2023-04-04 20:41:32, iwona38 napisał(a):
Najlepiej to sie segregowanie sprawdza w polskich wiezowcach 😀 Nie dosc, ze nie masz miejsca trzymac tego g..na w tych malenkich kuchniach to jeszcze jak jestes stary i ledwo chodzisz to zapitalasz z tymi smieciami kilka razy na dol. Kiedys uzywalo sie zsypu ale teraz tzw. ekologia wazniejsza od czlowieka.
Tutaj tez cyrk ze smieciami, w niektorych councilach jak wystawisz smieci o niewlasciwej godzinie to mandat. A jak wyjezdzasz na urlop to pros sie sasiada o pomoc. Na wysypiska w mojej okolicy musisz wczesniej zabookowac wizyte! 🤣 To wszystko jest chore. Gdzie w tym wszystkim jest zwykly, pracujacy (czytaj: nie majacy czasu na te wszystkie bzdury) czlowiek?
Segreguj smieci, jezdzij do roboty rowerem, dzieci prowadz do szkoly na piechote, do lekarza idz tylko w godzinach swojej pracy, tak samo sprawy urzedowe. Kto to ze soba pogodzi? Ano moze ktos kto siedzi w domu na benefitach i tak kolko sie zamyka.
Cytat:
2023-04-04 22:33:16, iwona38 napisał(a):
Segregowanie nie gryzie ale glupota juz tak. Propozycja segregacji smieci na 7 roznych kublow to juz masochizm a nie ekologia. Od segregacji powinny byc oplacani ludzie badz maszyny na wysypiskach. Chodzi o wielkie pieniadze a nie o zadna ekologie. Zgadzam sie z wpisem andyopolo ze zajmuje sie tym mafia.
A co do mandatow:
"Carla Grande i John Rowe z Walthamstow wystawili swoje kosze na śmieci przy St James Street o niewłaściwej porze dnia - niedługo po tym, gdy wprowadzili się do nowego mieszkania. Jak przekazali, nie mogli znaleźć na stronie internetowej gminy informacji o godzinach wywozu odpadów.
W efekcie firma pracująca dla gminy - 3GS - oskarżyła ich o umyślne zaśmiecanie i wystawiła mandat na kwotę £400"
[ Ostatnio edytowany przez: <i>iwona38</i> 04-04-2023 22:39 ]
Chyba jesteś pierwszą która mówi to prosto z mostu.
Jak założysz stowarzyszenie to poprę cię na prezesa i natychmiast się zapiszę.
To wszystko czysty biznes a nie ekologia, już dawno w tym wszystkim zatraciliśmy nas, ludzi!
Człowiek już się nie liczy.
Warszawa-starzy ludzie i wyrzucanie śmieci.
WINDY - wiesz co i gdzie z tą windą. Gdy każdy krok to spory wysiłek okupiony bólem.
A plastik osobno a papier osobno a nawet się nie waż nie mieć osobnego pudełeczka na bateryjki od radyjka które jest twoim jedynym towarzyszem życia.
A wiesz co urzędasy na to? null - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|

|
 |
|
|
andyopole |
Post #6 Ocena: 0 2023-04-05 07:13:09 (2 lata temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
U mnie wywożą w poniedziałki więc wystawiam na ulicę w niedzielę po południu. Chowam w poniedziałek po powrocie z pracy choć bywało że mnie się zapomniało i robiłem to dopiero we Wtorek. Dziś po powrocie z pracy widziałem jeszcze sporo binów na ulicach.
|

|

|
|
Richmond |
Post #7 Ocena: 0 2023-04-05 07:19:04 (2 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Śniło mi się dzisiaj, że byłam na szlaku z Misia, a potem miałyśmy iść na imprezę do Gal.  Carpe diem.
|

|
 |
|
tesstickle |
Post #8 Ocena: 0 2023-04-05 09:02:24 (2 lata temu) |
Cytat:
2023-04-05 07:13:09, andyopole napisał(a):
U mnie wywożą w poniedziałki więc wystawiam na ulicę w niedzielę po południu. Chowam w poniedziałek po powrocie z pracy choć bywało że mnie się zapomniało i robiłem to dopiero we Wtorek. Dziś po powrocie z pracy widziałem jeszcze sporo binów na ulicach.
No patrz, taka odległość a system ten sam
Czarne co tydzień a zielone co dwa tygodnie.
Ekipa sprzatająca nigdy nie zadaje sobie trudu odstawiania binów na miejsce więc stoją na chodniku cały dzień. - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2023-04-05 09:16:29 (2 lata temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Kazda przesada jest absurdalna.
Odpady, g.. interes zawsze byly dobrym zyskiem, wszak pecunia non olet. Nikt nie ukrywa, ze na tematach eko robi sie kase.
No i sporo zalezy od samych ludzi.
Byc moze 7 kublow, to lokalne rozwiazanie, najczesciej spotykam sie z 3-4.
Wystawia sie smietniki jednego wieczora, nastepnego zabiera.
Iwona, przytoczylas temat ludzi z Londynu, ktory jest bardzo specyficzny, wystawienia smieci w workach. Jesli faktycznie tak polezaly pare dni, to lisy, borsuki, okoliczne koty zrobily z tym kipisz.
Ciekawe natomiast, jak firma trzecia doszla, kto je wystawil.
Tess, przepraszam, ale chyba nieco przesady?
Ktos, kto ma duze problemy z ruchem i prawie nie wychodzi z domu, zazwyczaj ma kogos do opieki, wsparcia, w tym wyniesienia smieci?
To przyslowiowe radyjko czesciej jest na prad, baterie sa nienajlepszym rozwiazaniem w takim przypadku.
Poza tym chyba wszedzie jest opcja smietnikow odpadow mieszanych, a w Warszawie urzednicy sprawdzaja po domach ilosc kublow i pudelka na zuzyte baterie?
Nie mam zamiaru bronic urzednikow, glupich rozwiazan, gdzies trzeba znalezc zloty srodek.
Na razie plucie na pseudo eko jest m.in. w pomyslach zakazu rejestracji/uzycia aut spalinowych, opodatkowania piecow paliw kopalnych, ale kupno energii wytworzonej w wyniku spalania tych samych paliw jest juz ok.
|

|
 |
|
tesstickle |
Post #10 Ocena: 0 2023-04-05 09:21:40 (2 lata temu) |
Cytat:
2023-04-05 09:16:29, karjo1 napisał(a):
..
Tess, przepraszam, ale chyba nieco przesady?
Ktos, kto ma duze problemy z ruchem i prawie nie wychodzi z domu, zazwyczaj ma kogos do opieki, wsparcia, w tym wyniesienia smieci?
To przyslowiowe radyjko czesciej jest na prad, baterie sa nienajlepszym rozwiazaniem w takim przypadku...
Słowo klucz - zazwyczaj.
Internet swoje a życie swoje.
I tego nie przeskoczysz.
edit:
Co tu daleko szukać.
Mam klienta, jest samo obsługowy.
Pracuje w domu na kompie.
Chodzi o dwóch kulach i to z trudem. Po jakimś paraliżu czy coś, nie wiem.
Ale ktoś by powiedział - skoro jeździ samochodem to nie jest źle.
No, już go widzę jak lata do siedmiu pojemników  [ Ostatnio edytowany przez: tesstickle 05-04-2023 09:25 ] - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
|

|
 |
|