|
|
---|---|
karpat | Post #1 Ocena: 0 2012-03-15 01:36:36 (13 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2012 Skąd: Glasgow |
Witam. mam taki problem. Otoz ostatnio otrzymalem list od firmy windykacyjnej, ze mam do zaplaty prawie 2500funtow za council tax za mieszkanie, w ktorym mieszkalem jakies 6 lat temu. Mieszkalem tam tylko rok wiec nie wiem skad taka suma. Prawdopodobnie pakistanczyk, ktory wynajmowal mi chate probuje cos na mnie zwalic, bo on juz ode mnie bral kase na tax w oplacie za mieszkanie. Niestety byl to okres gdy dopiero przyjechalem do UK i niewiele wiedzialem,a do tego slaby jezyk zrobil swoje :/ Umowe,co prawda mam, ale nie widze tam wzmianki o taxie. Poradzcie co robic? Czy dlug w UK przedawnia sie tak jak w polsce? pozdrawiam
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2012-03-15 07:04:16 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
pakistanczyk nie ma nic do tego, "skarbowy" ściga cie za za niepłacony podatek + odsetki + koszty znalezienie ciebie przez firmę windykacyjną.
hm, chyba 5 lat, ale są jeszcze myki prawne własnie z tym wykupem i przenoszeniem długu. W zasadzie dziwne że nie siedli ci na konto bankowe, albo na wypłatę, bo mają takie prawo Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dwunasty | Post #3 Ocena: 0 2012-03-15 07:45:24 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Jedne z nielicznych długów których w UK nie odpuszczają a za ich niespłacenie można siedzieć.
Na razie przysłali list, za jakiś czas pojawi się komornik i wtedy z każdą jego wizytą dług będzie rósł i to szybko. Dzwonić, umówić się na spłatę w ratach lub... bananowa republika. ps. No chyba że masz kopie starej umowy o wynajęciu mieszkania w której masz jasno napisane iż to landlord miał płacić za council tax. |
krakn | Post #4 Ocena: 0 2012-03-15 07:49:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
jeszcze trzeba pamiętać że czy to spłata w ratach, czy windykacja to mu namiesza w credit score, przez co może mieć problemy nie tylko z kredytami, ale i abonamentami.
O ile już nie ma. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Dwunasty | Post #5 Ocena: 0 2012-03-15 08:05:44 (13 lat temu) |
Konto usunięte |
Moze szukać pomocy co prawda nie w umorzeniu długo ale w jego spłacie poprzez CAB czy inne organizacje.
|
|