|
---|---|
Deneris02 | Post #1 Ocena: 0 2013-06-13 18:05:26 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: |
Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak wygląda pogrzeb w Wielkiej Brytanii.
Wczoraj zmarła moje landlady, wspaniała kobieta swoją drogą. Chciałabym uczestniczyć w ostatnim pożegnaniu, ale kompletnie nie wiem jak to wszystko tutaj się odbywa. Czy kupuje się kwiaty? Nie chciałabym się czymś zbłaźnić. Czy możecie podpowiedzieć jak po angielsku złożyć kondolencje? |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2013-06-13 18:17:39 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Kupuje sie kwiaty, chyba ze jest zyczenie zmarlego/rodziny zeby zamiast kwiatow dac na cele chrytatywne. Czasem zbieraja na pogrzebie, czasem podaja na jaki cel kazdy moze wplacic.
W kwiaciarni mozesz zamowic wiazanke, powiesz ze na pogrzeb i beda mieli wiele do wyboru, czy to kwiaty ciete, czy wiazanka czy cos w rodzaju wienca. Kondolencje... mozesz powiedziec "I'm sorry for your loss", a mozesz napisac w kartce cos bardziej osobistego, co pamietasz o danej osobie i czego bedzie ci brakowalo po jej odejsciu. Cos od siebie bedzie bardziej znaczace. Kartki z kondolencjami wysyla sie/podaje rodzinie przed pogrzebem na kilka dni. W zaleznosci jak jest zorganizowane, moze byc ze wszyscy przychodza do kosciola/kaplicy/etc, a moze byc ze wyjscie jest z domu, wtedy zwykle przychodza ludzie wczesniej (byle nie za wczesnie, pol godz do godziny wystarczy), podawac moga np kawe czy herbate. Jak nie masz transportu to mozesz isc od razu do miejsca gdzie bedzie uroczystosc. Uroczystosc jest krotsza niz w Polsce, czytanie, zwykle jest kilka slow od rodziny, albo od ksiedza/osoby prowadzacej uroczystosc. Jak to jest kremacja, to trumna przesuwana jest na koniec uroczystosci za zaslony/parawan, zwykle tez jest albo ulubiona dla zmarlego piosenka/melodia/hymn. Po uroczystosci, jesli jest trumna skladana do grobu, to podobnie jak w Polsce, tylko nie zasypuja przy ludziach, robia to pozniej. Po pogrzebie zwykle jest spotkanie (wake), raczej bez alkoholu, albo w domu albo w lokalu kiedy mozna powspominac zmarla osobe. Sa w zaleznosci od rejonow tradycyjne ciasta, wlasnie typowo pogrzebowe.
Ada
|
Deneris02 | Post #3 Ocena: 0 2013-06-13 18:21:39 (12 lat temu) |
O świetnie, dziękuję za informacje.
Pomysł z kartkami kondolencyjnymi jest na prawdę ok i na pewno go wykorzystam. |
Post #4 Ocena: 0 2013-06-13 18:28:46 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Adacymru | Post #5 Ocena: 0 2013-06-13 18:35:05 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2013-06-13 18:28:46, Piotr_Feric_303 napisał(a): Można też złożyć kondolencje rodzinie zmarłego, w lokalnej gazecie. Mozna oczywiscie, tylko z wlasnego doswiadczenia moge powiedziec, ze o niektorych to jakby nie to ze ktos mi powiedzial ze widzial, to sama zupelnie nie zauwazylabym, z prostego powodu, byly w gazetach, ktorych ja nie czytam, nie kupuje. Osobiscie wolalabym, zeby te osoby zadzwonily jak nie mogly osobiscie przyjsc, a pieniadze za ogloszenia daly na cele charytatywne.
Ada
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-06-13 18:38:38 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Lola40 | Post #7 Ocena: 0 2013-06-13 19:00:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2010 Skąd: Manchester |
Deneris moja rada jest taka,że najlepiej zapytaj o to jak wygląda pogrzeb kogoś z bliskiego otoczenia tej zmarłej.
Radzę Ci tak zrobić ponieważ ja pytałam angielkę na prośbę mojej koleżanki która miała uczestniczyć w pogrzebie jak to wygląda. Otóż Ona powiedziała,że raczej nie przynosi się kwiatów a jeżeli bardzo chce to zrobić to tylko jedną symboliczną różę. Większe wiązanki jak mi powiedziała przynoszą bardzo bliskie osoby. Z kolei drugi moja koleżanka opiekowała się starszym panem, który zmarł. Na jego pogrzeb mogły przyjść jedynie osoby zaproszone ale to była już ta najwyższa klasa więc może dlatego, może to było jakieś dziwne życzenie tej rodziny. Nie wiem, ale bardzo mnie to zaskoczyło,że potrzebne były zaproszenia. Nie wiem kiedy masz ten pogrzeb może jeszcze kogoś popytam jak to wygląda. |
kolezanka_szkla | Post #8 Ocena: 0 2013-06-14 10:02:33 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Tydzien temu bylam na pogrzebie "mojej" staruszki. Zgodnie z jej wola: nikt nie byl ubrany w ciemnych kolorach, po pogrzebie zorganizowana zostala impreza z tancami i muzyka.
Pogrzeb angielski zazwyczaj nie rozni sie od polskiego. Ja w kazdym razie nie zauwazylam jakichs wielkich roznic. Wszystko zalezy od rodziny, a nie narodowosci. "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #9 Ocena: 0 2013-06-14 10:15:56 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Deneris02 | Post #10 Ocena: 0 2013-06-14 10:57:35 (12 lat temu) |
Zaproszenia na pogrzeb? O rety.
O tym nie pomyślałam. W każdym bądź razie nie mam jeszcze informacji o dacie pogrzebu, ale z tego co słyszałam, to nie ma tutaj takiego pośpiechu jak w Polsce? Czy może się mylę? Zaraz zejdę do sąsiada (jej były mąż) i po prostu dowiem się czegoś od niego, żeby błazna z siebie nie zrobić w takim dniu. Kiedyś mi opowiadała o swoim synu, który zmarł na białaczkę. Chłopak jest pochowany w jakimś lesie. Serio, można tak? |