3 dni temu miałem z żoną kolizję drogową.
Żona lat 33,prawo jazdy od 15 lat ,full comperhentive,excess 200£ ,wcześniej zero kolizji ,kierowca drugiego auta -lat ok 21 ,prawo jazdy może od 2-3 lat,ale fura za 5000-8000 funta :/
Objaśnienia poniżej .
Normalna droga ,prosta auto z tyłu siedzi nam na "tyłku"(złamana zasada 2sekund! - Highway code 126 ).Dojeżdzam do ronda i jako że mam zamiar jechać prosto staje na lewym pasie ,bez kierunkowskazu bo wg highway code 185-187 muszę go włączyć za pierwszym ale przed drugim zjazdem,aby nie dezorientować innych użytkowników.
Auto które było za nami staje po prawej .
My zatrzymujemy się na rondzie.ruszamy na wprost trzymając się lewego pasa ,a auto króre stało z prawej zaczyna skręt w LEWO !!!
Drugie auto prowadzi młoda laska (skoda fabia sport),uderza nas w prawy błotnik my dalej prosto wjeżdzamy na słup a on po zwolnieniu które nastąpiło w wyniku zderzenia skręca w lewo i się zatrzymuje.
Nie mamy świadków.

Laska wylatuje z pyskiem ,że to nasza wina.Jako,że to dla mnie nowa sytuacja dzwonie na policję-twierdzą ,że do kolizji nie przyjadą.Mamy się wymienić danymi.W tym czasie laska ,która w nas wjechała dzwoni po rodziców którzy zjawiają się po 3 minutach .W czasie jej rozmowy przez telefon chciałam zapytać czy wsio ok to zamknęła drzwi .
Stwierdziła ,że boli ją szyja i ,że zaraz będzie ambulans i policja.
Przyjechali ,spisali ale podobno nasze wersje się różnią..
Dla mnie ewidentnie laska leci na wyłudzenie.
Dzwonię do ubezpieczalni a oni ,że to moja wina..halo halo (zasada Higway code 185 !) ..kobieta z ubezpieczalni :zaraz zapytam kolegi....w takich wypadkach wina 50/50...
My się na to nie godzimy
Auta na garaż nie oddaliśmy bo jest 20 mil dalej a niesprawnym autem nie będę jezdził. Przypuszczam że wzięli by ma przemiał ale mi go szkoda bo rozrząd nowy ,opony i kilka innych części,Astra 1997 ale zadbana i pielęgnowana to tym bardziej mi szkoda

Więc co mam zrobić ?walczyć z nimi ?Jest szansa?
Za wszelkie wskazówki dziękuję i kupię rejstrator.
Zasada 2 sekund

Zasada na rondzie

Sytuacja jak nasza:
My dolne niebieskie auto,a laska zielone z tym że ona skręca w pierwszy zjazd na LEWO !
[ Ostatnio edytowany przez: LUCKYBUSTER 02-03-2014 09:10 ]