MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Lodowka nie chlodzi

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

tomaszzet

Post #1 Ocena: 0

2015-07-27 22:09:22 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Lodowkozamrazarka w zabudowie, zamraża na kość, a lodówka nie chłodzi. Ma jeden agregat, rurka wyprowadzajaca do radiatora jest gorąca do 1/3 wysokości. Agregat jest gorący.

Zanim wybore się po nową mam nadzieję "usłyszeć" dobre słowo o przypadłości tej która jeszcze mam. Może da się ją reanimowac?

Wytargalem ją z zabudowy i nic się nie zmieniło. Tylko prąd ciągnie.
Może ustawić ją na głowie?

Jest w użyciu mniej niż 2 lata.
Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2015-07-27 22:15:30 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Jak ma mniej niż dwa lata to może jeszcze gwarancja jest?

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #3 Ocena: 0

2015-07-27 22:19:42 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Prawdopodobnie nima. Czekały na resztę papierów.

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #4 Ocena: 0

2015-07-27 22:23:23 (10 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

To można sprawdzić bez papierów. Większość firm sprawdza po numerze seryjnym. Wystarczy zadzwonić.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2015-07-27 22:29:58 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Znam się na tym :) Co prawda budowałem klimatyzatory freonowe ale zasada ta sama.

Masz z jakiś powodów prawdopodobnie zatkany filtr w układzie chłodzącym, lub nastąpiło rozszczelnienie.

Działa to tak.
Sprężarka tłoczy gaz, dawniej freon, a teraz to coś poodbnego, do radiatora z tyłu lodówki, tam pod wpływem ciśnienia, zaczyna się skraplać, oddając ciepło przez ten radiator. na końcu tej rurki płynie już w stanie ciekłym, następnie powinno być takie lekkie zgrubienie, to jest filtr, Ja montowałem filtry wielkości słoika :>
W filtrze poza siatkami jest też silikarz, minerał kwarcowy, pochłaniający wilgoć.

dalej oczyszczony już czynnik chłodniczy, leci na zawór rozprężny, w przypadku lodówki to zbowu będzie lekkie zgrubienie cięka rurka wchodzi w parownik, czyli panel który jest w zamrażarce. W lodówce przepływ gazu jest tak niewielki ze zawór nie jest regulowany, dlatego jest ukryty w rurce.

I tu za zaworem ciecz jest rozpylana, gaz zaczyna gwałtownie parować i robi sie zimne, to zimne leci z powrotem grubszą rurką do sprężarki. Po drodze moze być jeszcze ciepłowymiennik który schładza gaz przed zaworem rozprężnym żeby efektywność była większa.
Konkluzja
Skoro sprężarka pracuje to termostaty masz sprawne.

Obstawiam dwie możliwości.
-z jakiś przyczyn zabrudzony filtr, można wlutować, i wstawić nowy, następnie napełnić gazem instalacje.

-nieszczelność w instalacji, czyli po prostu gdzieś jest mikro nieszczelność.
Za pomocą detektora szuka się takiej nieszczelności, dawniej używaliśmy palnika gazowego, bo płomień zmieniał barwę gdy następowało spalanie gazu, ale to nie przy takiej małej ilosci i nie przy tak mikro nieszczelnościach.

Trzeba wymienić filtr, i ponownie napełnić instalację.

A teraz najlepsze.
Ponieważ zgodnie z dyrektywami uni, do tego potrzebne są specjalne maszyny które odciągną gaz, odseparują, przystosują pozostały do ponownego napełnienia, do tego taki techni musi posiadać specjalną licencję, bo bez tego kary są idące w tysiące funtów to mało który handyman wogóle sobie tym zawraca głowę.

Przychodzi, stwierdza że się nie da, kasuje za przyjazd i trzeba kupić nową.

Jedyną szanse jaką widzę to spróbować poszukać fachowca na stronie chekatrade, firmy które tam są dbają o reputacje, bo opinie są wystawiane przez klientów, a potem jeszcze ta firma sprawdza czy ta opinia jest prawdziwa.

Więc raczej jak ktoś się tam podejmie naprawy to raczej nie powninien zrobić cię w bambuko.

Mam nadzieję że pomogłem, znając zasadę może łatwiej będzie ci rozmawiać z majstrem...
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

violettaphotogr

Post #6 Ocena: 0

2015-07-27 22:41:51 (10 lat temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

http://www.pjsappliances.com/index.php?option=com_content&task=view&id=21&Itemid=59

U mnie byl dokladnie taki sam problem jaki opisales.
W powyzszym linku opisane sa dwie przyczyny. Moj angielski majster podejrzewal usterke 2, kazal wylaczac lodowke na noc kilkakrotnie, tak wlasnie jak mowi punkt 2.
Na koniec wyszlo ze to usterka nr1.
Po kilku podejsciach przywiezli mi nowa lodowke.

[ Ostatnio edytowany przez: violettaphotography 27-07-2015 22:44 ]

#Violujemy

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #7 Ocena: 0

2015-07-27 23:46:45 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Czytam, ze to czesty problem jest, gdy lodowka jest wbudowana obok piekarnika. No i fajnie to wyglada. Zakladam, ze moze to byc wynikiem zle rozwiazanej wentylacji - patrząc jak to wygląda po wytarganiu lodówki, to się zastanawiam gdzie to ciepło miałoby byc odprowadzane
Pewnie zakończy się kupnem nowej lodówki.
I tak to zabudowane badziewie jest zbyt małe, więc zamiast lodówki myślę wstawić półki. Powstanie w ten sposób spora szafa na garnki.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2015-07-28 00:11:06 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

No stawianie lodówki w zsbudowie to jest już kontrowersyjne, a przy gorącym piecu czy grzejniku...
No, zaskakujące :-)

Tylko ze to nie powinno być przyczyną uszkodzenia, a jedynie szybszego zużycia sprężarki. Bo chodzi cały czas, zamiast co ileś tam czasu

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #9 Ocena: 0

2015-07-28 00:24:42 (10 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Zabudowa jest popularna w nowym budownictwie. Tylko powinno to byc z glowa, odizolowane od urzadzen emitujacych cieplo. Z zewnatrz wyglada OK, ale z tylu to sie wszystko miesza. Nawet wentylacji nie zapewniaja.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2015-07-28 06:22:32 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Tak to jest jak Designer spał w podstawówce na fizyce hihi.
Musi być wentylacja i to tym sprawniejsza im większa lodówka.
Inaczej wszystkie certyfikaty energo oszczędności psu na buty.
Zabrane ciepło z lodówki musi mieć gdzie się podziać. Najlepszą izolacja jest odległość. Lodówka na drugim końcu kuchni, albo na drugiej ścianie i koniecznie musi być tak że jeżeli jest pod blatem to trzeba zorganizować gdzieś ujście ciepłego powietrza. Kiedyś widziałem takie lodówki które ma skraolaczu miały zamontowany wiatrak, zupełnie taki jak w samochodzie na chłodnicy tylko ze się obracał wolno przez to cicho.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,