2019-09-19 11:29:25, cris82 napisał(a):
ok jeszcze jedno pytanie bardziej do jedynkakow
czy chcielibyscie miec rodzenstwo? : P
i do wszystkich
uwazacie ze wyedukowanie jednego dziecka jest latwiejsze nie tylko finansowo ale ogolnie pomoc w lekcjach itp
pewnie bedzie ciezko o wpelni obiektywne opinie w tym temacie ; ) ale jakie macie zdanie odnosnie posiadania jedynaka a 2 dzieci?
2019-09-19 12:00:49, andyopole napisał(a):
Nie jestem jedynakiem i nie chciałbym nim być.
2019-09-19 12:27:14, ZlotaPerla1 napisał(a):
Gosia, wszystkie info na necie, można robić Apprenticeships do 18, czyli śmieszna stawka z nauką - min. jeden dzień w tyg.
Cris, ja jestem jedynaczką i całe życie słyszę jak to nam prze ... bo jak to się mówi w kupie siła, w kupie raźniej, ale czy ja narzekam? 😎 W edukacji to nie wiem, nigdy nikt mnie nie pomagał, to i ja się nie pcham 🤣
2019-09-19 12:34:40, cris82 napisał(a):
tobie gdyby lupina od kokosa odrabali nogi to bys napisala ze..."i co z tego przeciez mam uszy!" : P
2019-09-19 12:34:40, cris82 napisał(a):
tobie gdyby lupina od kokosa odrabali nogi to bys napisala ze..."i co z tego przeciez mam uszy!" : P
2019-09-19 12:27:14, ZlotaPerla1 napisał(a):
Cris, ja jestem jedynaczką i całe życie słyszę jak to nam prze ... bo jak to się mówi w kupie siła, w kupie raźniej, ale czy ja narzekam? 😎 W edukacji to nie wiem, nigdy nikt mnie nie pomagał, to i ja się nie pcham 🤣
2019-09-19 13:57:29, ZlotaPerla1 napisał(a):
cris, a wracając, to nie jest kwestia życia od strony jedynaka, ale kwestia życia od strony rodzica, czy nie będziesz miał wyrzutów? będziesz się czuł spełniony? jedno dziecko to ryzyko utraty ... ale niektórzy po prostu nie czują się na siłach mieć ich więcej

Jedynakiem jest się do końca życia, ten stan nie przechodzi

2019-09-19 14:08:24, malben1 napisał(a):
2019-09-19 13:57:29, ZlotaPerla1 napisał(a):
... ale niektórzy po prostu nie czują się na siłach mieć ich więcej

...
...szczegolnie na Obczyznie, z dala od rodziny, Dziadkow...
...inni 'ida na jakosc..., nie ilosc'...
2019-09-19 14:13:23, Richmond napisał(a):
Sa wady i zalety bycia jedynakiem. Najwieksza wada, ze odpowiedzialnosc za wszystko spada na jedna osobe, opieka nad rodzicami i zalatwianie wszystkiego samemu pozniej.
Fakt posiadania rodzenstwa i wielu dzieci, nie gwarantuje, ze rodzina nie rozsypie sie gdzies po drodze i nie przestanie ze soba rozmawiac. Nigdy nie wiesz na kogo wyrosa dzieci, zebys nie wiem jak staral sie z ich wychowaniem. Moga wpasc w zle towarzystwo albo byc pod wplywem małżonka/żony i zmienić sie.
A tu znalazłam ciekawy artykuł
Bycie jedynakiem ma jednak także wiele zalet. Z perspektywy wygody dziecka ma niemalże same zalety. Rodzice potrafią skupić się na potrzebach jednego małego człowieka, łatwiej je rozpoznają i zaspokajają. To oczywiście wynika z faktu, że mają na to więcej czasu. Dziecko nie musi z nikim rywalizować, ma rodziców tylko dla siebie. Nie porównuje się do innych i nie przeżywa związanych z tym negatywnych emocji. Rozwija się w swoim tempie, nie jest z nikim porównywane. Dzięki temu, że jest jedno w domu i nie musi dorównywać rodzeństwu nie wpędza się w kompleksy czy zakłopotanie. Dodatkowo obca mu jest zazdrość o brata czy siostrę a także poczucie odrzucenia.
Fakt, że jedynacy mają wszystko, czego potrzebują może prowadzić do sytuacji, że mają od życia wygórowane wymagania. Mówi się, że dużo oczekują od innych ale wymagania te są skierowane również na nich. Dziecko próbuje im za wszelką cenę sprostać a przecież nie zawsze się to udaje. Presja ta może wywołać u niego silny stres i zaburzyć poczucie własnej wartości. Możliwe jest, że dziecko przyjmie za własne marzenia innych, np. rodziców. Presja oczekiwań, którym sam jedynak stara się sprostać, wykształca u niego silne poczucie obowiązku, które niezmiennie łatwo przeradza się w poczucie winy i jest nieodłączną częścią charakteru jedynaka.
Nie rób z dziecka kaleki...wady i zalety bycia jedynakiem
A jak jest u Was?