Str 2 z 3 |
temat zamknięty | nowy temat | Regulamin |
---|---|
stokesay | Post #1 Ocena: 0 2008-01-27 00:32 (17 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2007 Skąd: Wellingborough |
Moj przyjaciel mial podobny przypadek, przyszly mu po paru dniach papiery z sadu z notatka funkcjonariusza z miejsca zatrzymania oraz pismem z sadu informujacym o przydzieleniu terminu rozprawy, na ktorym bedziesz mial opcje do zaznaczenia ze sie przyznajesz do winy bez postepowania sadowego, przyznajesz sie do winy ale chcesz sie stawic lub sie nie przyznajesz oraz pola w ktorym cie postrasza ze chca wysluchac dlaczego nie powinienes miec zatrzymanego prawa jazdy. Coz Twoja wina jest ewidentna, dla policji nie ma znaczenia czy go dopiero kupiles i ktora byla godzina,aut bylo nieubezpieczone i to jest w UK wykroczenie. Skonczy sie zapewne mandatem (znajomy dostal 290funtow), prawo jazdy nie zabiora ci ale punkty dostaniesz (chyba 6 na limit 12)
Wielu guru mówi, żeby unikać złego towarzystwa, póki się nie jest Mistrzem
|
Ferguson | Post #2 Ocena: 0 2008-01-27 04:55:45 (17 lat temu) |
Z nami od: 08-05-2007 Skąd: Manchester |
Nie wiem kolego jakie będą tego konsekwencje i nie ztrzymała mnie policja ale jak ja kupowałem auto parę dni temu i to w sobote ok godz 17 ,kupowałem polise przez neta od razu po zapłaceniu za auto zanim nim ruszyłem , po wypełnieniu wszystkiego co było wymagane na wykupowanej polisie było podane ze obowiązuje od dzisiaj i od godziny w której ją zakupiłem ,wiec juz obowiazywała i jechałem tym autem do domu około 70 mil nie mając nic po za emailem na skrzynce pocztowej potwierdzającym jej zakup ,anglik który mi sprzedał auto twierdził że jeżeli przy zatrzymaniu bedę mógł pokazać tego emaila policji to wystarczy,ale ewentualnie zostanę wezwany do dostarczenia oryginalnej polisy na policje gdy przyjdzie listem na mój adres domowy.Mam juz tą polisę i tam jest napisane dokładnie od kiedy juz obowiązywała czyli data i godzina z minutami.Więc myśle że jeśli tak jak piszesz juz ją wcześniej kupiłeś na to auto zanim nim pojechałeś to nic nie powinno ci groźic ,i myślę że jedynym powodem tego co cię spotkało jest to że w czasie kontroli nie potrafiłeś udowodnic że masz juz wykupioną polisę.
To tyle co ja wiem..... życzę powodzenia. Pozdrawiam. |
pawcio1978 | Post #3 Ocena: 0 2008-01-27 06:08:56 (17 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 23-06-2007 Skąd: Leicester |
Cytat: 2008-01-26 23:38, ciemny33 napisał(a): witam!zostalem zatrzymany przez policje,bez insuransu na samochod,chcialem nadmienic ze dokladnie pol godziny wczesniej wlasnie go kupilem i jechalem nim do domu(ok 60mil).zatrzymany zostalem pod zarzutem rozmowy przez telefon podczas jazdy,w czasie rutynowej kontroli okazalo sie ze nowo zakupiony samochod jest na mnie nie ubezpieczony,zostal sholowany na parking a ja wrocilem z kolega z ktorym przybylem po zakup auta.wczoraj wlasnie go odebralem.zaplacilem 141 za lawete i 3 dni parkingu ,wiem ze wkrotce odbedzie sie sprawa w sadzie i groza mi powazne konsekwencje,w czasie prowadzenia nowo kupionej toyoty mialem nadal wazny insurance na fiata ktorego sprzedalem przed swietami jednak caly czas placilem,dzien w ktorym kupilem toyote to niedziela godz 22,moja firma ubezpieczeniowa byla zamknieta i nie mialem mozliwosci zmiany ubezpieczenia z fiata na toyote,zrobilem to w poniedzialek o 8 rano,chcialem nadmienic ze prawo jazdy zdalem 4 miesiace tem w angli,czy ktos moze mial podobna sytuacje i jakie poniosl konsekwencje???jak wyglada sprawa w sadzie ,czy jest jakas szansa przekonania sadu lub zlagozdeniu kary????? z gory serdecznie [pozdrawiam dzieki za informacje szymek W Anglii w momencie prowadzenia auta powinienes miec wazne ubezpieczenie ktore wykupuje sie NA KIEROWCE a nie na auto (jak w Polsce). Bez wzgledu czy kupiles auto od osoby prywatnej czy komisu to w momencie wyjechania tym autem na droge musisz ubezpieczenie. |
marta75 | Post #4 Ocena: 0 2008-01-27 10:24:04 (17 lat temu) |
Z nami od: 09-11-2007 Skąd: londyn |
a ubezpieczenie online?
ja kupilam samochod i od razu ubezpieczylam online. wrocilam do domu z czystym sumieniem. co mnie nie zabije to mnie wzmocni...
|
sylwia_25 | Post #5 Ocena: 0 2008-01-28 14:04:59 (17 lat temu) |
Z nami od: 17-08-2007 Skąd: Walia |
![]() Take a walk in my shoes before you judge me
![]() |
|
|
bloby00 | Post #6 Ocena: 0 2008-01-28 14:27:43 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Jazda bez ubezpiecznia - brak odpowiedzialnosci !!! Czemu?
- Ktos spowoduje wypadek z twoim udzialem, nie masz ubezpieczenia, to ty jestes winny; - Spowodujesz wypadek w ktorym ktos zostal kaleka, albo nawet w nim zginal. Masz przerabane! Rodzina tej osoby (czy tez ona, jesli zyje) moze ci wytyczyc proces i bedziesz placil do konca zycia odszkodowanie. - Przypadkiem rozbijesz komus auto, a byl to np oryginalny Bentley. Wiesz jakie sa ceny Bentleyow? No wlasnie, to ty bedziesz musial placic za naprawe, czy za caly samochod! - Do powyzszych oczywiscie dochodzi sprawa sadowa i kary, nawet i mozliwosc odsiadki. - Wystarczy, ze Policja jedzie za toba, wpisze numer rejestracyjny auta i wychodzi co masz, a czego nie! Aha, musi byc tez MOT, bo bez MOT-u jest tak jakby ubezpieczenia nie bylo. Tylko w jednym przypadku jest dopuszczalne, jesli jedziesz na wczesniej umowiony MOT, a poprzedni sie juz skonczyl. Tak wiec, nikomu nie polecam jazdy samochodem bez dokumentow. Jest Internet i mozna robic wszystko 24h na dobe. Nawet jak nie chcesz wykupywac polisy na rok, to wez tymczasowa, np na jeden dzien. |
Ambitna | Post #7 Ocena: 0 2008-01-28 17:37:24 (17 lat temu) |
Z nami od: 03-12-2007 Skąd: Hereford |
a ja mam takie pytanko: jesli mam prawko jazdy (polskie nie europejskie) od 7 lat, a chce je wymienic na angielskie, to jaka date wystawienia prawa jazdy bede miala w angielskim? date wydania prawa jazdy w anglii czy date kiedy zdalam prawko jazdy po raz pierwszy? chodzi o to, ze jezeli zmienie na angielskie prawko a oni wystawia mi wydania prawka w anglii to moja ubezpieczenie pojdzie od razu w gore. z gory dzieki za odp.
![]() |
-misiek- | Post #8 Ocena: 0 2008-01-28 19:52:00 (17 lat temu) |
Z nami od: 29-07-2007 Skąd: Bolton |
Na Angielskim prawku bedziesz mial date wydania Angielskiego dokumentu, ale z drugiej strony przy kazdej kategorii jest data nabycia uprawnien przepisana z Polskiego prawa jazdy i chyba ta date podajesz do ubezpieczalni- w koncu nie liczy sie chyba data wydania prawka tylko jak dlugo masz uprawnienia do prowadzenia danego typu pojazdy
![]() |
iloclaude | Post #9 Ocena: 0 2008-01-28 20:44:15 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-07-2007 Skąd: Luton (Poznan) |
Gdu kupujesz auto sprzedawca daje Tobie taki maly zielony swistek, ktory jest potwierdzeniem kupna samochodu. Tam powinny byc Twoje dane i data kupna samochodu. O tej daty masz 48 godzin na wykupienie ubezpieczenia. Takze nie wiem, co policjaod Ciebie chce. Niech Ci dadza mandat za rozmawianie przez komorke podczas jazdy i tyle!!! ja znajde ta stronke z ta informacjia to napisze
Co mnie nie zabije to mnie wzmocni!!!
|
bloby00 | Post #10 Ocena: 0 2008-01-28 21:06:03 (17 lat temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Skąd: London |
Ciekawa teoria, szkoda ze nieprawdziwa... gdyby w ciagu tych 48 godzin byl wypadek, to jaka ubezpieczalnia pokryje koszty z twojej strony?
Tak wiec, w minucie w ktorej chcesz wyjechac swoim nowym samochodem musi juz obowiazywac polisa ubezpieczeniowa! |