MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sycylia ktoś był? jakieś sugestie?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2009-03-06 12:23:09 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Tak jak pisałem jakiś czas temu postanowiliśmy wrócić na Sycylie.
Kiedyś polecieliśmy tylko na weekend do Palermo i niestety byliśmy zawiedzeni, ale wiem ze są ciekawe miejsca tylko to mafine miasteczko to tragedia, no i byliśmy za wcześnie gdy pływanie też było niemal nie mozliwe.
właśnie wypatrzyliśmy bilety na początek lipca do Palermo po 60 funtów za osobę tam i powrót. tym razem 5 dni, bierzemy samochód i ruszamy, na pewno chce zobaczyć z możliwie bliska Etne, w sumie droga dookoła wyspy to troszkę ponad 1000km, wiec z praktyki wiem więcej jak 500 w tym czasie jest niemożliwe do przejechania wiec trzeba będzie skracać w najciekawsze miejsca.

Kto był i kto ma informacje o super miejscach? jakaś pizzeria która was powaliła na kolana smakiem?
jakiś fajny Hotel?
O googlach i Google Earth wiem :-]

Przy okazji Pizzeri która nas właśnie powaliła smakiem to innym polecam... no właśnie nie pamietam nazwy, ale znajduje się szerokość Geograficzna W38° 7'2.48"N H13°22'22.66"E
Te l&ie=UTF8&ll=38.117169,13.37316&spn=0.000645,0.001392&z=20" target="_blank">parasolki to wałsnie ta pizzeria
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

Post #2 Ocena: 0

2009-03-06 17:42:47 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3 Ocena: 0

2009-03-06 18:04:59 (16 lat temu)

vitek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-06-2007

Nie wiedziałem że można mówić po sycylijsku...
Krakn uważaj żeby was mafiosi nie wzieli na cel i dobrej zabawy :-)
The Mythbuster

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krunschwitz

Post #4 Ocena: 0

2009-03-06 18:44:41 (16 lat temu)

krunschwitz

Mężczyzna

Z nami od: 21-05-2006

Cytat:

2009-03-06 18:04:59, vitek napisał(a):

Można,można.Sycylijczycy mają swój własny język.Oczywiście urzędowy jest włoski.Neapolitańczycy też posługują się własnym językiem.
Życie jest krótkie. Praca jest dla tych, którzy nigdy życia nie zrozumieją. Bezczynność nie poniża człowieka. Kto umie patrzeć dobrze, ten ją odróżnia od lenistwa.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

krakn

Post #5 Ocena: 0

2009-03-06 19:37:52 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2009-03-06 18:04:59, vitek napisał(a):
Krakn uważaj żeby was mafiosi nie wzieli na cel i dobrej zabawy :-)

hm, spoko jakoś nawet mili byli i jakoś tak do mnie don kristofo mówili... życzliwi są 8-);-):-]
A za te 3 pizze i dzbanek wina zapłaciliśmy coś około 12 euro...

Co mnie zdziwiło bo zawsze z 10 wydają mi 20 euro 8-):-]:-]:-]
żartuje, ale na prawdę zapłaciliśmy za tą niesamowicie smaczną aromatyczną prosto z pieca opalanego drewnem pizze i litrę wina coś około 12 euro, nam z cennika wychodziło ponad 20 :-]
no zobaczymy, trzeba będzie pogooglować ale jak by co to dajcie znać :)
Aha, jak ktoś szuka ślicznej niuni z tamtych klimatów to na sardyni są ciasteczka i bagietki :-]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2009-03-06 20:47:20 (16 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

leondj

Post #7 Ocena: 0

2009-03-06 23:18:21 (16 lat temu)

leondj

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2009

hej krakn, w zeszlym roku objechalem cala Sycylie samochodem wzdluz wybrzeza w 9 dni. Tak na szybko co warto zobaczyc, co mozna sobie odpuscic. Z Palermo KONIECZNIE udajcie sie do pobliskiego Cefalu, piekne plaze i stare miasto nad samym morzem, z hoteli tam polecam Astro *** blisko morza i tanio. Messine mozna sobie odpuscic, ale KONIECZNIE udezcie do Taorminy! REWELACJA, cale miasto na stromym zboczu (kolejka linowa nawet) + widok na Etne. Tam KONIECZNIE zatrzymajcie sie w GIARDINI NAXOS na noc. Najbardziej rozrywkowe miejsce na Sycylii + w nocy widac lejaca sie lawe z etny, wyglada jak by lecialo z nieba. Widok niezapomniany. To najlepsze miejsce na zatrzymanie sie i wyskoki do Taorminy i na Etne. W GIARDINI NAXOS polecam Villa Marysa ***, tanio, pieknie, mila obsluga i blisko do morza (www.villamarysa.com). Dalej Siracusa - piekne cudowne miejsce, tam spalismy w hostelu LoL (www.lolhostel.com) i bylo fajnie. Pozniej polecam Agrigento (dolina swiatyn) ale nie spac tam tylko w San Leone gdzie sa piekne ogromne plaze i stamtad wyskakiwac sobie do Agrigento. Tam polecam tani hotel "Pirandello Mare" *** nad samym morzem. W Palermo jest swietny tani hotel w centrum Hotel Sicilia dwie gwiazdki ale swietny i w centrum. Ogolnie samo Palermo wzbudza mieszane uczucia, dwa swiaty - slumsy i bogactwo, wiekszosc miasta to straszace zrujnowane kamienice. NIE POLECAM jazdy samochodem w Palermo, uwielbiam kierowac ale tam to masakra. KAZDY ale to kazdy samochod jest uszkodzony, obtarty, bez lusterka, lampy lub okna (!). Troche sie rozpisalem :) generalnie Krakn jak chcesz to podaj emaila to przesle Ci moj wlasny przewodnik po Sycyli ktory sam napisalem w Wordzie. Pozdrawiam.
Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. Mark Twain

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

krakn

Post #8 Ocena: 0

2009-03-06 23:22:37 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

SUPER! wielkie dzięki za info! będziemy mieli mniej dni i dlatego będę chciał jak zwykle wykorzystać każdą minute, zazwyczaj wstajemy o świcie, a bywa że ja przed świtem i zasypiamy niemal wcześnie rano.
Zawsze takie wypady odsypiamy przez kilka tygodni ale jaka frajda, no i zdjęcia! :)

co do palermo to wiemy, w sumie miasto tragedia, straszne korki i wszyscy trąbią! no i nie było specjalnie co focić ale w tedy byliśmy tylko 2 noce.
ale po przewodnik to się do ciebie udam :)

Do góry stronyOffline

leondj

Post #9 Ocena: 0

2009-03-06 23:56:21 (16 lat temu)

leondj

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2009

reasumujac, odpusccie sobie:
- Palermo, Messina, Catania (Catanie sami Sycylijczycy nam odradzali, nie ma tam prawie nic do zobaczenia, miasto bylo zburzone doszczetnie przez wulkan i odbudowane na nowo).
Aha wazne - odpuscie sobie poludniowe wybrzeze w okolicach Gela, Licata itp - sam industrial, fabryki nad morzem, kominy itp. blee

koniecznie zobaczcie, must-see "perelki" :)
- Cefalu, Giardini Naxos, Taormina, Etna, Siracusa, Agrigento

Tak w Palermo takie korki, ze ulica trzy pasmowa jedzie piec pasow trabiacych samochodow, malo tego - miedzy tym wszystkim pedza slalomem setki skuterow milimetry od samochodow, i w tym wszystkim my w nieubezpieczonym samochodzie z wypozyczalni!!! haha bylo adrenaliny :) tylko cudem oddalem samochod w calosci i odzyskalem cala kaucje :-P

[ Ostatnio edytowany przez: leondj 08-03-2009 17:10 ]

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. Mark Twain

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

krakn

Post #10 Ocena: 0

2009-03-07 11:55:55 (16 lat temu)

krakn

Mężczyzna

przeczytałem ... 3 razy brałem się do czytania twojego poradnika...
i dostawałem takiego ślinotoku że bez śniadania się nie dało :-]

Super, powinieneś go umieścić On-lain...
nawet w tym temacie! Zachęcam by to tu skopiować!
zrobiłbym to sam ale to twoje prawo autorskie :)
A może masz jeszcze jakieś inne miejsca??
czuje przez skórę że tak 8-):-]

już robię sobie chorągiewki ciekawych miejsc na mapie w mapsource :) a potem transfer do GPS i na pewno tam dotrę :)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,