MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kot do polski autem

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Elzu

Post #1 Ocena: 0

2011-01-07 16:42:41 (14 lat temu)

Elzu

Kobieta

Z nami od: 07-06-2005

Zamierzam przewiezc kota z anglii do polski, znalazlam co potrzeba zeby wwiezc kota do Polski (paszport, chip, szczepienie), a co z pozostalymi krajami przez ktore sie przejezdza autem?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2011-01-07 19:04:50 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

nic. jedyna kontrola na UK.
Robisz mu już kwarantanne 6 miesięcy?
Będziesz wiozła go z powrotem?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

nanetka

Post #3 Ocena: 0

2011-01-07 21:56:39 (14 lat temu)

nanetka

Kobieta

Z nami od: 24-08-2007

Elzu a wiozłaś już kiedyś kota na takiej trasie z tego co wiem to większość kotów nie cierpi jazdy autem,mój dostaje szału nawet podczas pół godzinnej jazdy nie wyobrażam sobie że miałabym jechać z nim do PL

Do góry stronyOffline

27majka

Post #4 Ocena: 0

2011-01-07 22:17:19 (14 lat temu)

27majka

Kobieta

Z nami od: 23-08-2007

Cytat:

2011-01-07 19:04:50, krakn napisał(a):
nic. jedyna kontrola na UK.
Robisz mu już kwarantanne 6 miesięcy?
Będziesz wiozła go z powrotem?
Dokladnie tak jak krakn napisal, nie musisz robic nic wiecej. W przypadku przewozu kotow obowiazuja te same przepisy, co w przypadku psow. Problem zaczyna sie jesli chcesz z kotem wrocic do UK, bedzie musial przejsc cala procedure ze szczepieniem, badaniem i 6 miesieczna kwarantanna ale o tym juz bylo na formu-szukaj w watkach o pzrewozie psow jesli Ci to bedzie potrzebne.

[ Ostatnio edytowany przez: 27majka 07-01-2011 22:18 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2011-01-07 22:56:52 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

nie prawda, nasze futro wozimy tam i z powrotem.

Kwarantanna i procedura musi byc przeprowadzona tylko raz, skoro pies angielski to kwarantanna tutaj.

Potem wracajac dzien wczesniej przed wjazdem do uk, podajemy tabletke odrabaczajaca i za na szyje przeciw kleszczycy.

Wszystko potwierdzone u wet.

Zwierzaki transportuje sie promami ktore maja taka usluge, SeaFrance, PoFarres, i cos tam jeszcze.

Aha, w UK szczepienia P.. Wsciekliznie wazne sa dwa lata, ale jak wozicie zwierzaki na kontynent, to warto co roku, bo:

-Takie sa tam przepisy
-może byc problem z powrotem na wyspe zwierzecia ktore po tamtej stronie granicy ma nieważne szczepienie

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2011-01-07 23:49:47 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Krakn, nie zamylaj, bo pisalam o tym nieraz ;).
Angielskie futro moze miec odpracowane szczepienia, badania i odczekac okres karnecji w dowolnym kraju Unii, procedura jest wazna dozywotnio o ile sa dotrzymane terminy szczepien na wscieklizne.
daty szczepien okresla wet, w Pl obowiazkowe coroczne, za to w UK 2 badz 3 lata - Pl honoruje zapis wetow angielskich co do odstepow miedzy szczepieniami.
Jedynym problemem moze byc (ale nie musi) kwestia udzialu w zawodach,wystawach - wtedy nalezy skontaktowac sie z organizatorem i ustalic szczegoly.

Co do transportu, wszystko zalezy od przyzwyczajenia kota do jazdy, a to nalezy do opiekuna... No i oczywiscie kwestia zabezpieczenia - transporter przypiety pasami, badz w bagazniku z kratka, woda, smycz i szelki by kot mogl rozprostowac kosci co 2-3 godziny.

Do góry stronyOffline

Elzu

Post #7 Ocena: 0

2011-01-08 00:12:03 (14 lat temu)

Elzu

Kobieta

Z nami od: 07-06-2005

Jedziemy w jedna tylko strone do Polski (wracamy na stale), takze bedzie mi tylko potrzebne to co do Polski z tego co piszecie, to dobrze. A jaki to mniejwiecej koszt? Szczepienia i paszportu i czipa?

I co dzieje sie jak sie czegos nie ma? Moga kota zabrac albo cos?

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2011-01-08 00:18:38 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Moze sie skonczyc spora kara finansowa + odebranie zwierzecia w najgorszym wypadku, w najlepszym tylko dobrze po kieszeni odczujesz.
Glownie Niemcy kontroluja, zwykle zatrzymanie samochodu powoduje sprawdzenie dokumentow i warunkow przewozu zwierzecia.
Koszty sa rozne, podzwon po okolicznych lecznicach uprawnionych do wystawienia paszportu (nie wszedzie mozna to zrobic), bedziesz miala wiarygodne dane.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2011-01-08 12:00:00 (14 lat temu)

krakn

Mężczyzna

kajro owszem okres karencji w dowolnym kraju, ale przeciez nie wywieziesz psa z uk do pl czy z pl do uk by przeprowadzic mu kwarantanne. Bo psu na bude wtedy takie przepisy, kwarantanna jest po to by nie roznosic przez granice wscieklizny

Dlatego w jej prztypadku musi kotu zrobic tutaj skoro kot angielski.
Jak bedzie w hiszpani to w hiszpanii itd
Chyba ze mowimy o kocie kwantowym :))

Bo jak by tak mozna bylo to bysmy nie musieli czekac, prawie rok,
My trafilismy na paskudny okres, kiedy wprowadzano nowe przepisy i paszporty.

Nic nie wiem o 3 latach waznosci szczepien p wsciekliznie, w paszport wpisuja 2, na kontynencie masz wyraznie napisane ze co roku.

Kwestia uznania kwarantanny w pl jest zrozumiale, tak jak wzajemnie w calej europie

edit.
Niespelnienie wymagań zgodnie z przepisami dyskwalifikuje zwierze z przekroczenia granicy.
o ile brak szczepienia przeciwko kleszczycy, pchłom i cos tam jeszcze jest proste, bo cofną z granicy, ew dowalą kare gdy złapią za próbę przemytu i trzeba będzie poczekać 24 godziny, o tyle brak kwarantanny, chipa i szczepienia, jest nie możliwe ze względu na 6 miesięcy, wiec zazwyczaj zwierzak jest zabierany, często usypiany i jeszcze trzeba pokryć koszty utylizacji.

jakieś 2 lata temu pewien gość "pozbył" się tak psa już nie pamiętam ile zabulił, ale kwoty były zawrotne.

z tego co pamiętam co kolega mi mówił gdy robił tutaj to paszport, chip, szczepienia powinnaś się zmieścić w 300 funtach.
Ale najlepiej zapytaj weterynarza który ma takie uprawnienia.

Do góry stronyOffline

tired20

Post #10 Ocena: 0

2011-11-04 18:42:23 (13 lat temu)

tired20

Kobieta

Z nami od: 04-11-2011

witam!
mój kot ma 4 miesiące dwa tygodnie temu założyłam mu chip.. bez problemu w sumie poszłam go tylko odrobaczyć ale przy okazji zapytałam o chip i kobieta powiedziała ze na drugi dzień mogę przyjść wiec sie umówiłam i już kot wiadomo ze jest mój :)
koszt f15 :)
dzisiaj dzwonilam do weterynarza do polski zapytalam co jest potrzebne zeby wróćic z nim do UK jezeli pojechalabym do PL i ona powiedziala ze jak sie dowiem to mam przyjsc....troche nieogranieta...

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,