|
|
---|---|
Elzu | Post #1 Ocena: 0 2011-01-07 16:42:41 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-06-2005 Skąd: Manchester |
Zamierzam przewiezc kota z anglii do polski, znalazlam co potrzeba zeby wwiezc kota do Polski (paszport, chip, szczepienie), a co z pozostalymi krajami przez ktore sie przejezdza autem?
|
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-01-07 19:04:50 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
nic. jedyna kontrola na UK.
Robisz mu już kwarantanne 6 miesięcy? Będziesz wiozła go z powrotem? Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
nanetka | Post #3 Ocena: 0 2011-01-07 21:56:39 (14 lat temu) |
Z nami od: 24-08-2007 Skąd: zagranica |
Elzu a wiozłaś już kiedyś kota na takiej trasie z tego co wiem to większość kotów nie cierpi jazdy autem,mój dostaje szału nawet podczas pół godzinnej jazdy nie wyobrażam sobie że miałabym jechać z nim do PL
|
27majka | Post #4 Ocena: 0 2011-01-07 22:17:19 (14 lat temu) |
Z nami od: 23-08-2007 Skąd: scarborough |
Cytat: 2011-01-07 19:04:50, krakn napisał(a): nic. jedyna kontrola na UK. Robisz mu już kwarantanne 6 miesięcy? Będziesz wiozła go z powrotem? [ Ostatnio edytowany przez: 27majka 07-01-2011 22:18 ] |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2011-01-07 22:56:52 (14 lat temu) |
nie prawda, nasze futro wozimy tam i z powrotem.
Kwarantanna i procedura musi byc przeprowadzona tylko raz, skoro pies angielski to kwarantanna tutaj. Potem wracajac dzien wczesniej przed wjazdem do uk, podajemy tabletke odrabaczajaca i za na szyje przeciw kleszczycy. Wszystko potwierdzone u wet. Zwierzaki transportuje sie promami ktore maja taka usluge, SeaFrance, PoFarres, i cos tam jeszcze. Aha, w UK szczepienia P.. Wsciekliznie wazne sa dwa lata, ale jak wozicie zwierzaki na kontynent, to warto co roku, bo: -Takie sa tam przepisy -może byc problem z powrotem na wyspe zwierzecia ktore po tamtej stronie granicy ma nieważne szczepienie Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2011-01-07 23:49:47 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Krakn, nie zamylaj, bo pisalam o tym nieraz
![]() Angielskie futro moze miec odpracowane szczepienia, badania i odczekac okres karnecji w dowolnym kraju Unii, procedura jest wazna dozywotnio o ile sa dotrzymane terminy szczepien na wscieklizne. daty szczepien okresla wet, w Pl obowiazkowe coroczne, za to w UK 2 badz 3 lata - Pl honoruje zapis wetow angielskich co do odstepow miedzy szczepieniami. Jedynym problemem moze byc (ale nie musi) kwestia udzialu w zawodach,wystawach - wtedy nalezy skontaktowac sie z organizatorem i ustalic szczegoly. Co do transportu, wszystko zalezy od przyzwyczajenia kota do jazdy, a to nalezy do opiekuna... No i oczywiscie kwestia zabezpieczenia - transporter przypiety pasami, badz w bagazniku z kratka, woda, smycz i szelki by kot mogl rozprostowac kosci co 2-3 godziny. |
Elzu | Post #7 Ocena: 0 2011-01-08 00:12:03 (14 lat temu) |
Z nami od: 07-06-2005 Skąd: Manchester |
Jedziemy w jedna tylko strone do Polski (wracamy na stale), takze bedzie mi tylko potrzebne to co do Polski z tego co piszecie, to dobrze. A jaki to mniejwiecej koszt? Szczepienia i paszportu i czipa?
I co dzieje sie jak sie czegos nie ma? Moga kota zabrac albo cos? |
karjo1 | Post #8 Ocena: 0 2011-01-08 00:18:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Moze sie skonczyc spora kara finansowa + odebranie zwierzecia w najgorszym wypadku, w najlepszym tylko dobrze po kieszeni odczujesz.
Glownie Niemcy kontroluja, zwykle zatrzymanie samochodu powoduje sprawdzenie dokumentow i warunkow przewozu zwierzecia. Koszty sa rozne, podzwon po okolicznych lecznicach uprawnionych do wystawienia paszportu (nie wszedzie mozna to zrobic), bedziesz miala wiarygodne dane. |
krakn | Post #9 Ocena: 0 2011-01-08 12:00:00 (14 lat temu) |
kajro owszem okres karencji w dowolnym kraju, ale przeciez nie wywieziesz psa z uk do pl czy z pl do uk by przeprowadzic mu kwarantanne. Bo psu na bude wtedy takie przepisy, kwarantanna jest po to by nie roznosic przez granice wscieklizny
Dlatego w jej prztypadku musi kotu zrobic tutaj skoro kot angielski. Jak bedzie w hiszpani to w hiszpanii itd Chyba ze mowimy o kocie kwantowym ![]() Bo jak by tak mozna bylo to bysmy nie musieli czekac, prawie rok, My trafilismy na paskudny okres, kiedy wprowadzano nowe przepisy i paszporty. Nic nie wiem o 3 latach waznosci szczepien p wsciekliznie, w paszport wpisuja 2, na kontynencie masz wyraznie napisane ze co roku. Kwestia uznania kwarantanny w pl jest zrozumiale, tak jak wzajemnie w calej europie edit. Niespelnienie wymagań zgodnie z przepisami dyskwalifikuje zwierze z przekroczenia granicy. o ile brak szczepienia przeciwko kleszczycy, pchłom i cos tam jeszcze jest proste, bo cofną z granicy, ew dowalą kare gdy złapią za próbę przemytu i trzeba będzie poczekać 24 godziny, o tyle brak kwarantanny, chipa i szczepienia, jest nie możliwe ze względu na 6 miesięcy, wiec zazwyczaj zwierzak jest zabierany, często usypiany i jeszcze trzeba pokryć koszty utylizacji. jakieś 2 lata temu pewien gość "pozbył" się tak psa już nie pamiętam ile zabulił, ale kwoty były zawrotne. z tego co pamiętam co kolega mi mówił gdy robił tutaj to paszport, chip, szczepienia powinnaś się zmieścić w 300 funtach. Ale najlepiej zapytaj weterynarza który ma takie uprawnienia. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
tired20 | Post #10 Ocena: 0 2011-11-04 18:42:23 (13 lat temu) |
Z nami od: 04-11-2011 Skąd: Braintree |
witam!
mój kot ma 4 miesiące dwa tygodnie temu założyłam mu chip.. bez problemu w sumie poszłam go tylko odrobaczyć ale przy okazji zapytałam o chip i kobieta powiedziała ze na drugi dzień mogę przyjść wiec sie umówiłam i już kot wiadomo ze jest mój ![]() koszt f15 ![]() dzisiaj dzwonilam do weterynarza do polski zapytalam co jest potrzebne zeby wróćic z nim do UK jezeli pojechalabym do PL i ona powiedziala ze jak sie dowiem to mam przyjsc....troche nieogranieta... |
|