2011-07-29 09:37:14, pmarcys1 napisał(a):
Dunkierka jest tansza opcja i zawsze to zaoszczedzone kolo 30km drogi, niz przeprawa do Calais.
.. przy tych wszystkich kilometrach przede mna to 30 km niby nic, ale jako ze jade z 4 letnim synem to 30 km zaoszcedzone napewno wyjdzie na plus ..

2011-07-29 10:45:42, marlenka28 napisał(a):
ja zawsze jade tunelem, moze troche drozej ale dla mnie szybciej, jezdze tez z Manchesteru...
[ Ostatnio edytowany przez: <i>marlenka28</i> 29-07-2011 10:47 ]
.. na poczatku tez rozwazalam tunel ale zewzgledu na Mlodego chcialam choc odrobine te podroz mu urozmaicic, wiec prom daje mi szanse na zajecie go prez te 5h podrozy do promu ..

2011-07-29 11:29:34, stanislawski napisał(a):
Porównaj bilety promowe kilku firm. Chyba jednak Dunkierka wychodzi najlepiej, ale bywają też inne promocje. No chyba, że interesuje cię np dłuższa, fajna trasa statkiem (Harwich - Esbjerg) i przez to dużo krótsza samochodem... Więcj wydasz na prom, mniej na benzynę. Zależy też od tego, gdzie mieszkasz w Polsce.
.. mieszkam w Lublinie wiec bede jeszcze jechala przez Polske jak Ci ona szeroka .. dziekuje bardzo za linka ..

2011-07-29 11:30:24, stokesay napisał(a):
Amira, do tego co napisal pmarcys1 dodalbym ze prom do Dunkierki plynie dluzej, wiec masz dluzszy odpoczynek w drodze.
.. o celna uwaga .. w moim przypadku ( pierwsza podroz samochodowa, 4 letni rozrabiaka, i praca do ostatniej chwili przed wyjazdem ) ten odpoczynek bedzzie niezbedny a im dluzszy tym pewniej bede sie juz na kontynencie czula ..

2011-07-29 16:05:27, godfather78 napisał(a):
skoro jutro wyjezdzasz to powinnas jak najszybciej zarezerwowac prom, na miejscu cena bedzie kosmiczna....
.. zdecydowanie zarezerwuje przed wyjazdem, problem jest w tym ze pracuje jako tlumacz i mam na utro rano jeszcze zlecenie ktore nie wiem ile dokladnie potrwa stad wstrzymywanie sie z zakupem do ostatniej chwili .. i mam cicha nadzieje ( moze naiwna ) ze ceny az tak drastycnie przez te pare godzin sie nie zmienia ..
2011-07-29 19:13:26, domek111 napisał(a):
na twoim miejscu juz dawno bym kupil prom teraz w polowie wakacji cenny sa masakryczne ;/wiec nie zwlekaj za dlugo !
my ruszamy za tydzien tez samochodem i tez do lbl

.. zazwyczaj wszystko planuje z duzym wyprzedzeniem .. na ten wyjazd zakupilam bilety na samolot z 6 msc wyprzedzeniem ale niestety termin operacji mojej mamy ( glowny powod podrozy ) zmienil sie i bilety przepadly stad pomysl 'na wariata' by jechac samochodem zamiast placic krocie ze kolejne bilety lotnicze .. zycze udanej podrozy .. kto wie moze na siebie sie gdzies w Kozim Grodzzie napatoczymy ..

2011-07-29 19:37:27, tyniek napisał(a):
Jeżeli palisz-zdecydowanie prom. Jeśli prom to tylko Dunkierka. Co prawda z M-steru do promu to zaledwie 5h, ale 2h snu na promie zawsze się przydadzą w tak długiej trasie. Po wejściu na pokład od razu zalogujcie się na jakichś kanapach, gdzie można się wygodnie wyłożyć i przekimać. Najlepsze są takie dla 4-ech osób. Nie zapomnij o wyposażeniu samochodu w takie rzeczy jak gaśnica, apteczka, koszulka odblaskowa i najważniejsze naklejki na reflektory. Najlepiej(najtaniej) kupisz je u siebie. W Dover przed promem są dużo droższe. No chyba, że jedziesz maluchem. W takim wypadku tylko obracasz reflektory
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Do PL zawsze jadę "południową" trasą, tylko czasami trafia się tam na remonty. Może w wakacje ich nie będzie, czego Ci życzę.
Jeśli zaś lubisz zioło to czeka Cię mały objazd przez Amsterdam. Dokładasz trochę czasu, ale coś za coś.

Życzę powodzenia i miłych wakacji!
.. WIELKIE dziekuje slicznie za wszystkie podpowiedzi ..

.. co do wyposazenia to kupilam zestaw EUROTRAVEL SAFETY KIT w Halfords ktory zawierza wszystkie wspomniane przez Ciebie sprzety ( plus zarowki i naklejke GB wraz z ksiazka zbiorem zasad prawa drogowego obowiazujacych na kontynencie z rozbiciem na rozne kraje), tylko gasnice musialam dokupic oddzielnie ..

.. Maluchem nie jade, ale nie wiele wiekszym Peugeot'em 206 i naklejki zamierzam mocowac jutro przed samym wyjazdem - koels ze sklepu zapewnial ze to proste jak budowa cepa, nawet dla mnie blondynki ..

.. 'poludniowa' trasa mowisz ..

.. w Polsce zamierzam kierowac sie na Poznac, Lodz i do Lublina .. ale jak w praktyce wyjdzie, zobaczymy na miejscu, bo te nasze polskie rozkopane trasy po prostu przyprawiaja mnie o dreszce ..