|
|
---|---|
Argosman | Post #1 Ocena: 0 2013-02-05 15:45:27 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2010 Skąd: Basildon |
Witam.
Wybieramy się z rodziną na Wielkanoc do północnych Włoch. Chciałbym juz powoli planować podróż w ten sposób by ominąć płatne autostrady we Francji. Podobno przejazd nimi to około 60 Euro teraz. Droga będzie wiodła mniej więcej Lille - Reims - Troyes - Dijon i będziemy się przedzierac przez Mount Blanc. Odbył ktos może podobna podróż? Jak wyglądają te drogi "równoległe"? Da się nimi bezpiecznie podróżować po zmroku? |
kolezanka_szkla | Post #2 Ocena: 0 2013-02-05 16:33:47 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Masz zawsze z duzym wyprzedzeniem informacje, ze mozesz wjechac na autostrade platna. Tuz obok jest informacja, ktoredy mozesz jechac za darmo. Nie zginiesz, wystarczy czytac znaki. Darmowe drogi sa bezpieczne, skad pomysl, ze jest inaczej?
[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szkla 05-02-2013 16:35 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Post #3 Ocena: 0 2013-02-05 16:37:20 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
relly | Post #4 Ocena: 0 2013-02-05 16:50:44 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
tak jak tomalski napisał
co kawałek masz rondko zaoszczedzisz 60 euro stracisz około 9-11 godzin plus jescze z 7 litrów paliwa |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-02-05 17:08:10 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Jak nie interesują cię wioski, wąskie uliczki, setki rondek, rozkopanych drózek, ....
Czyli tak jakbyś jechał przez polskie wsie, tyle ze wolniej, bo zapomnij o jeżdzie 100KMh Raz że niemal niemożliwe, dwa że kosztowne. Droga przez Chamoise będzie cię kosztowała w sumie około 70E, najwięcej zapłacisz właśnie za ten tunel, ponad 40E i jeszcze dwie lub trzy nie pamiętam, dokładnie, mniejsze opłaty. Ale warto. Potem jeszcze czekają cie opłaty w szwajcarii. Nie lepiej kupić samolot, a na miescu wynająć samochód? Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
kolezanka_szkla | Post #6 Ocena: 0 2013-02-05 18:01:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
No fakt, rondka daja sie we znaki. Oznaczenie drog miejsko-wiejskich tez takie sobie. Ja wole te platne, ale jak kto woli.
[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szkla 05-02-2013 18:03 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
Argosman | Post #7 Ocena: 0 2013-02-05 19:59:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 07-09-2010 Skąd: Basildon |
Za tunel pod Mont Blanc musze zapłacić 50 Euro w jedną stronę, więc myslałem, że warto oszczędzić na drodze. Możliwe, że opcja z samolotem nie jest zła.
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2013-02-05 20:11:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
W obecnych czasach, gdy ceny paliwa są tak wysokie, do tego opłaty za przejazd też tak wysokie, to można jechać samochodem, lub motocyklem, ale na zasadzie że główna atrakcja to ta jazda.
Do tego dodaj czas przejazdu i potem czas dochodzenia do siebie. A tak lecisz, pół dnia zajęte, po lądowaniu właściwie od razu jesteś Ready do zwiedzania czy co tam chcesz robić. Powórt też, kupujesz bilet powrotny na wieczór i jeszcze rano spokojnie można czy to zjeść coś lokalnego, czy popływać w gorącym hotelowym basenie, czy co tam masz w planie, a po południu na Lotnisko i w nocy jesteś na miejscu. My wielokrotnie lądowaliśmy w nocy z niedzieli na poniedziałek, 3-4 godziny snu i rano wypoczeci... w głowie jeszcze np szum morza, a za uszami piasek z plaży ![]() No przesadziłem, ale w kieszeniach i butach to bywało. Kilka razy to do pracy prosto z lotniska jechaliśmy ![]() Jak pracowałem w knajpie to myślałem że umre bo mnie słońce przez weekend przypaliło a na kuchni +40 ![]() Ale dygresja, OT sorki. Wypożyczenie samochodu też może być w nie najgorszej cenie. Zależy ile osób jedzie, ale jak weźmiesz jakiś mały to nie są to duże pieniądze. pogrzeb w sieci, poszukaj też lokanych wypożyczalni, nie tylko sieciowych. Czasami Lokalni przedstawiciele, tak na prawdę mają samochody z dużych sieci, np europcar, ten sam pojazd, a cena niższa ![]() W sumie nawet jak koszty będą zbliżone to masz co najmniej 1 dzień, a nawet 2 dni więcej urlopu na przyjemności, zamiast spędzać go w drodze. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|