|
---|---|
AdamBB | Post #1 Ocena: 0 2017-10-04 17:10:34 (8 lat temu) |
Z nami od: 04-12-2015 Skąd: Warrington |
Nie wiedziałem że może być z tym problem. Przede mną podróż poza EU, chciałem się ubezpieczyć i:
- polska firma - muszę mieszkać w PL - brytyjska firma - muszę mieć permanent residence w UK Mieszkam tu rok ale nie mam stałej rezydencji. I co robić w takiej sytuacji? Polecicie jakąś firmę ubezpieczeniową? Może być polska czy brytyjska ale żeby akceptowała moją sytuację. |
Dwunasty | Post #2 Ocena: 0 2017-10-04 17:33:53 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
Mieszkasz tutaj a więc możesz tutaj wykupić ubezpieczenie. Nie musisz mieć karty rezydenta.
|
AdamBB | Post #3 Ocena: 0 2017-10-04 18:18:38 (8 lat temu) |
W 2 biurach podroży odmówiono mi - bo nie mam permit residence. Powiedziałem ze tu mieszkam, mam NIN, zarejestrowany w NHS, jestem tu rok, zamierzam dalej tu byc ale nie mam statusu rezydenta i odmówili. Jak rozumiem permit residence to trzeba mieć kartę rezydenta - czy się mylę?
|
NightFury | Post #4 Ocena: 0 2017-10-04 18:38:43 (8 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Powiedz im ze tak długo jak UK jest w Unii tak długo żadne prawa sie nie zmieniły i masz prawo wykupić ubezpieczenie bez posiadania PR.
Niestety obawiam sie ze bez skargi i dalszego nagłośnienia tej sprawy jako dyskryminującej sie nie obejdzie. Kilka mcy wcześniej biura podróży zostały oskarżone o dyskryminacje kiedy zaczęły uniemożliwiać osobom nie posiadającym angielskich paszportów zamawiania wakacji. Biura zostały zaskarżone do organizacji zrzeszającej (niestety nie pamietam nazwy) i z tego co pamietam musiały sie z tego wycofać. Wyglada mi to na ciąg dalszy sagi brexitowej... Na twoim miejscu bym sie skarżyła, poszła do swojego MP czy do lokalnej gazety. Organizacja 3Milion może sie zechcieć temu przyjrzeć... Music leads me through my life
|
Richmond | Post #5 Ocena: 0 2017-10-04 18:50:10 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A po co chodzisz do biura? Internet nie dziala? Kup sobie polise online i nikt nie bedzie robil Ci laski. Jak sprawdzisz warunki polisy, to bedzie tam napisane, ze jest dla rezydentow czyli dla ludzi, ktorzy tu mieszkaja, a Ty tu mieszkasz.
Carpe diem.
|
|
|
zealot | Post #6 Ocena: 0 2017-10-04 19:20:57 (8 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Może nie zrozumieliście się. Moze pytali cię: Are you UK resident(czy jesteś mieszkańcem UK)? Ty zrozumiałeś że to pytanie o rezydenture i powiedziałeś ze nie. I na tej podstawie nie chcą ci zprzedać.
Poza tym tak jak powyżej: nie kupuj ubezpieczenia z biura podróży. Przez internet bedzie taniej |
AgentOrange | Post #7 Ocena: 0 2017-10-04 20:15:35 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
I warto sprawdzić w warunkach ubezpieczenia czy nie ma wymagania np. co do paszportu UK.
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2017-10-04 20:33:34 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Znajdz jakas polise, gdzie jest taki warunek, chetnie poczytam.
Carpe diem.
|
AdamBB | Post #9 Ocena: 0 2017-10-05 15:19:37 (8 lat temu) |
Proszę bardzo. np tu
https://bank.marksandspencer.com/insurance/travel-insurance/get-quote-and-buy/ I ja sie pomyliłem w drugim poście. Tam miało być PERMANENT RESIDENT. Tak jest w warunkach do ubezpieczenia - link powyżej. Z kolei w 1 biurze turystycznym ona mi pokazała pt w ksiązeczce z regulaminem gdzie też jest napisane Permanet resident UK lub ROI (Republika Irlandii). W drugim biurze po prostu spytalem czy musze być permanent resident i najpierw powiedziala ze nie, ale potem spytala koleżanki i sie okazalo ze tak. Jasne - moge kupic w internecie tylko nie chce kupic byle czego. Potem sie może okazać że nic mi nie pomogą. No i też nie chce sie po fakcie (nagla sytuacja za granica) dowiedziec ze jednak mi nie przysluguje. |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2017-10-05 16:42:00 (8 lat temu) |
Konto usunięte |
W biurze przeczytaja ci to co pisze na necie i doloza swoja interpretacje, ktora nie usi koniecznie byc poprawna. Nie wiem czy istnieje firma ktora nie ma strony internetowej, zebys tylko w biurze mogl ich produkt uzyskac.
Ada
|