Nie mogłem znaleźć podobnego tematu w wyszukiwarce, więc postanowiłem otworzyć nowy. Można go potraktować jako ogólny o przepisach drogowych, sygnalizacji, itp.
Chciałbym się Was spytać co to są za dziwne znaczki na tablicach informacyjnych, które mają kształt okręgów, trójkącików i kwadratów. Są ich przedziwne kombinacje, np. okręgi wpisane w kwadraty, itp. Mają kolory żółte i czarne.
Chodzi mi o takie coś.
Anglicy nic o tych znaczkach nie wiedzą. Radzili mi się spytać kierowców TIR-ów, ale ci też nic.
Teraz spójrzcie na tę krzyżówkę.
Na początku, gdy jeździłem tędy do pracy tym lekkim łukiem w lewo, kierowcy na mnie trąbili przy czerwonym świetle. Rozumiem, że przy tym kierunku jazdy żadne światła mnie nie obowiązują, ponieważ są one dla kierowców jadących pasem na prawo od mojego. Tak to bynajmniej wywnioskowałem. W każdym bądź razie samochody jadące z naprzeciwka i skręcające w prawo, czyli opuszczające krzyżówkę na tym samym zjeździe co ja, robią to też na zielonym świetle, które jest uwidocznione na zdjęciu. Rozumiem więc, że światła przy tej opcji opuszczenia krzyżówki (skrajny lewy pas) mnie nie obowiązują.
[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 16-09-2010 10:58 ]