-jaki moto?
A więc tak
słupki między 8 są z tego co pamiętam w odległości około 6 metrów, ale dokładnie to muszę odnaleźć diagram to ci tu wkleję linka.
Zasadniczo zalezy na jakim moto robisz, bo troche inczej się katuje moto na A1 czyli 125CC a inaczej o pojemnosci 500 i więcej.
Zakładam że masz 500+
A więc musisz niestety nauczyć się operować tylko sprzęgłem, ewentualne hamowanie w czasie manewrowania poniżej 5 mil/h hamujemy tylnym nie przednim hamulcem, hamowanie przednim ze skręconą kierownicą powoduje glebę

A teraz,
musisz po pierwsze opanować woooolną jazde, tak
długo jeździsz jak najwolniej, najlepiej by na liczniku była prędkość 0M/h, aż poczujesz że moto jest jak rower.
pamiętaj, manewrowanie odbywa sie zasadniczo TYLKO SPRZĘGŁEM, ew delikatne wyhamowanie tylnym, ale to rzadkość.
ja się uczyłem jak zwykle pod prąd, czyli motorem którym nie powinno się uczyć 8semek, CBR600RR , to jest moto co nie skręca do puki się go nie złoży.
A jednak ... najpierw cwiczyłem jazde na wprost, potem robiłem po placu szerokie koła, uczyłem się skręcać i pochylać w jedną strone, potem w drugą, po 2 może 3 godzinach krecenia się w kóło upocony jak szczur z kanałów, zacząłem robić bardzo szerokie 8semki.
coraz bardziej je zacieśniając do tego stopnia ze po kilku dniach wkoncu robiłem zwrot przy predkosci poniżej 1 mili/h ze zblokowaną kierownicą i sporym przechyle, ciaśniej się nie da, pomijam cyrkowców :>
Aby coś takiego zrobić musisz wyczuć moment gdy siła silnika, i sprzęgło będzie ci prostowało motocykl a z drugiej strony musisz opanować odruch wyciągania nogi do podpory.
Bo to raz ze połozy ci egzamin, dwa niest bardzo niebezpieczne. Upadajacy motocykl podnosimy popuszczeniem sprzęgła i dodaniem delikatnie obrotów, raz że wirowanie silnika działa jak żyroskop, dwa toczące się koła działają tak samo motocykl się podnosić.
-podsumowując
gdy w czasie manewru motocykl robi zbyt mocny przechył popuszczasz sprzęgło i ew dodajesz gazu (zależy od mocy)
Zobacz, na moim filmiku, robię manewr praktycznie nie hamując, tylko sprzęgło, raz zrobiłem błąd, zamiast sprzęgłem zadział jeszcze instynkt, podparłem się nogą bo wydawało mi się że moto już upada, a przecież widać ze pochył praktycznie zerowy.
To jest film z mojego pierwszego dosiadania fazera :>
Nie ma siły aby zrobić 8 musisz wyczuć moment podnoszenia się maszyny, i nie ma na to wzoru bo każdy egzemplarz ma to troszeczkę inaczej i trzeba się przyzwyczajać, oczywiście wraz z praktyka załapanie jest coraz krótsze.
czyli trzeba ćwiczyć ćwiczyć ćwiczyć, aż zaczniesz działać odruchowo a twój mózg będzie działał automatycznie a błędnik przyzwyczai się do nowej sytuacji.
TUTAJ MASZ WYMIARY PLACU MANEWROWEGO

EDIT
You don't need to take CBT to ride a moped if you passed your car driving test before 1 February 2001. You also don't have to take CBT if you: have a full moped licence from passing a full moped test after 1 December 1990.