MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Samochod stojacy na ulicy, czy ubezpieczenie jest konieczne?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Magdads

Post #1 Ocena: 0

2011-03-30 12:49:11 (14 lat temu)

Magdads

Kobieta

Z nami od: 10-10-2004

Hej Wszystkim,

Mam goraca prosbe o pomoc.

Chce kupic drugi samochod i sprzedac obecny. I dokladnie w takiej niestety kolejnosci z paru wzgledow.
Od momentu kiedy poinformuje ubezpieczyciela o zmianie samochodu, ubezpieczenie pierwszego wygasa i nowy wskakuje na moja obecna polise. I teraz pytanie:
- czy pierwszy moze stac na ulicy nieubezpieczony (zanim go sprzadam oczywiscie), z oplaconym taxem, waznym przegladem, itd.?
- co w przypadku kiedy ktos zainteresowany jego kupnem bedzie sie chcial nim przejechac? Prawdopodobienstwo ze policja mnie zatrzyma za brak ubez. jest znikome, ale zawsze istnieje.

Dzieki z gory za wszelkie podpowiedzi.
Magda

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer MSN MessengerNumer gadu-gadu

djprezes

Post #2 Ocena: 0

2011-03-30 13:28:28 (14 lat temu)

djprezes

Mężczyzna

Z nami od: 01-10-2007

Moze stac, ale jak mu sie cos stanie no to na swoj koszt musisz naprawiac. Co do jazdy probnej, to nawet jakby byl ubezpieczony przez ciebie, to i tak kupiec musi miec swoje wlasne ubezpieczenie na potrzeby jazdy probnej. Tak samu musi miec swoje wlasne ubezpieczenie jezeli ty samochodu nie ubezpieczasz.
Omnia ad maiorem Dei gloriam!

Do góry stronyOffline

Numer AIMNumer gadu-gadu

martunia2302

Post #3 Ocena: 0

2011-03-30 13:31:42 (14 lat temu)

martunia2302

Kobieta

Z nami od: 18-10-2010

Wiem ze istnieje mozliwosc zakupu jednodniowego ubezpieczenia , kiedy ktos kupuje autko i musi go dowiesc do domku a np . niechce lawety zawamawiac. W twoim przypadku kurde nie mam pojecia ja sprzedawalam autko tez bez ubezp. tylko mam plusa bo mieszkam w cichutkiej dzilenicy i byla mozliwoasc przejechac sie autem.Moze zadzwon do firmy ubezp. i poprostu zapytaj.

Do góry stronyOffline

Magdads

Post #4 Ocena: 0

2011-03-30 13:36:53 (14 lat temu)

Magdads

Kobieta

Z nami od: 10-10-2004

Dzieki za odpowiedz - wiedzialam o paro-dniowych ubezpieczeniach, ale jak mniemam ten obowiazek juz spadnie na potencjalnego kupca. Moja polisa przewiduje prowadzenie przeze mnie innych pojazdow, tak wiec pewnie zalezy jakie ubez. ma kupujacy. Dzieki sliczne!

Magda

Do góry stronyOffline

Numer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Dangerous__girl

Post #5 Ocena: 0

2011-03-30 14:30:30 (14 lat temu)

Dangerous__girl

Kobieta

Z nami od: 13-02-2011

Ja powiem,ze wczoraj bylam swiadkiem jak jechalo sobie recovery moja ulica, i zapierniczalo, i przywalil w astre to tylko glosne bumm,opona rozerwana, calu bok zepsuty, a recovery zwialo,nawet nie zdazylam spojrzec na numery rejestracyjne.... bo bym na hama odrazu zadzwonila na policje... takze jak zostawiasz na ulicy bez ubezpieczenia to na swoje ryzyko.

[ Ostatnio edytowany przez: Dangerous__girl 30-03-2011 14:31 ]

Do góry stronyOffline

polock

Post #6 Ocena: 0

2011-03-30 14:46:11 (14 lat temu)

polock

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2008

Cytat:

2011-03-30 13:28:28, djprezes napisał(a):
Moze stac, ale jak mu sie cos stanie no to na swoj koszt musisz naprawiac. Co do jazdy probnej, to nawet jakby byl ubezpieczony przez ciebie, to i tak kupiec musi miec swoje wlasne ubezpieczenie na potrzeby jazdy probnej. Tak samu musi miec swoje wlasne ubezpieczenie jezeli ty samochodu nie ubezpieczasz.

co ty jej wkrecasz?!!!
nie ma prawa stac bez ubezpieczenia tak samo bez Road Tax,poczytaj wczesniejsze tematy...
Google...
tylko do garażu może go schować i nawet światła dziennego tam nie wpuszczać puty - póki ktoś go nie ubezpieczy, bo 6 punktów sie posypie.
Appropo jazda takim ciulstwem to 1 z najcięższych grzechów kierowcy w UK!
zapamietaj to jesli cenisz swoje prawojazdy, sedzia ci to wyjaśni jesli nie dowierzasz forumowiczom;-)
السلام عليكم

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #7 Ocena: 0

2011-03-30 14:49:42 (14 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Parkowanie samochou nie jest rownoznaczne z jazda nim i do tego ubezpieczenie nie jest obligatoryjne.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-03-30 15:09:56 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dwunasty

Post #9 Ocena: 0

2011-03-30 15:17:00 (14 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

http://www.nopenaltypoints.co.uk/unused-car-parked-street-does-need-insurance.html

Although you are not legally obliged to insure vehicles that are currently off the road and being kept in private garages or on private land, you should make sure that your car is insured if it is being kept on a public road.

Dokładnie jak ktoś napisał na prywatnej posesji lub garażu nie trzeba mieć ubezpieczenia na publicznej drodze już tak. Z tym rże rzadko się zdarza (ale może) aby policja sprawdzała ubezpieczenie parkującego samochodu jeśli jest widoczny tax(wazny).

edit: do autorki, jak ktoś będzie poważnie zainteresowany to możesz wykupić jednodniowe ubezpieczenie.

[ Ostatnio edytowany przez: Dwunasty 30-03-2011 15:24 ]

Do góry stronyOffline

polock

Post #10 Ocena: 0

2011-03-30 15:17:33 (14 lat temu)

polock

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2008

dokładnie tak!
nie ma prawa w publicznym miejscu
السلام عليكم