odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
DAMIANXXX |
Post #1 Ocena: 0 2011-10-22 00:41:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-10-2010 Skąd: Manchester |
Pierwszy raz na forum wiec prosze o wyrozumialosc
Krotkie wprowadzenie do tematu i prosba o pomoc..
Mieszkam na wyspach od prawie 7 lat. Poruszam sie po drogach angielskich juz od prawie 4. Auta zawsze były angielskie i zarejestrowane na mnie. W najbliższym czasie mija mi termin ubezpieczenia auta. W zeszłym roku (grudniu) wymieniłem polskie prawo jazdy na angielskie które w Polsce posiadałem od ponad 11 lat. Chcąc ubezpieczyć auto w nowej ubezpieczalnie jestem zobligowany do podania okresu jak długo posiadam prawo jazdy. Z racji wymiany jest to Full UK licence , które fizycznie
posiadam od daty wymiany (12.2010).
Tu właśnie pojawia się pytanie. Czy po wymianie jestem traktowany jako "nieopierzony" kierowca który posiada prawo jazdy dopiero od grudnia zeszłego roku mimo iż poruszam się po drogach UK 4 lata ?? Ubezpieczenie w tym przypadku rośnie diametralnie !!! (okolo 500  funtow w porownaniu do podania EU licence i okresu 11 lat posiadania). Ubezpieczalnie pytaja o rodzaj posiadanego prawa jazdy ,a moje polskie jest w DVLA ,a przy ubezpieczeniu czy ewentualnej kolizji musialbym i tak wyslac kopie prawka .Czy jest jakiś sposób na okazanie iż nie jestem nowym kierowcą . Co jednak jest najsmieszniejsze wpisujac rodzaj prawa jazdy jakie mam( czyli UK licence ,bo polskie jest w DVLA) ,a takze okres posiadania (czyli ponizej roku ,gdyz prawo jazdy zostalo wymienione w grudniu 2010 ) oraz ilosc posiadanych znizek ( czyli 4 lata ) pojawia sie ERROR !!! Jak widac z logicznego punktu widzenia nie mozna nawet posiadac znizki dluzej niz sie posiada prawo jazdy wiec sprawa sie konczy i zrobienie wirtualnej kalkulacji jest niemozliwe dla niektorych tanich ubezpieczalni.
Wie ktos moze jak z tego najlepiej wybrnac ?? Jakby nie bylo kilka stowek piechota nie chodzi . Z gory dzieki
|

|
 |
|
|
jedrek |
Post #2 Ocena: 0 2011-10-22 00:50:43 (14 lat temu) |
Z nami od: 02-11-2006 Skąd: London |
Na swoim prawojazdy w rubryce 4a masz zapisane od kiedy wydany jest konkretnie ten kawalek plastiku. Czyli w twoim wypadku data wymiany. Jak zmienisz adres, tez bedziesz mial nowa date wydania. Na odwrocie w rubryce 10 masz napisane od kiedy posiadasz prawo jazdy. I tam powinna byc data wydania polskiego prawka.
Niech mnie ktos poprawi jak sie myle.
|

|
 |
|
Dwunasty |
Post #3 Ocena: 0 2011-10-22 00:51:57 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Popatrz na swoje "nowe" angielskie prawo jazdy dokładnie. Z drugiej strony prawa jazdy masz datę kiedy Twoje prawo jazdy (np.polskie) było wydane.
Tę datę podawaj. Masz prawo jazdy od np.15 lat to tyle wpisuj, inne rzeczy jak ilość zniżek w uk, ile czasu mieszkasz w uk musisz podać dokładnie.
Za 10 lat przy wymianie angielskiego prawa jazdy znowu będziesz miał datę wydania z przed kilku dni ale na odwrocie będzie data pierwszego dokumentu.
Masz prawo jazdy 10 lat to tyle wpisuj.
Ale jak nie wymieniłeś prawa jazdy to nie podawaj takich informacji.
ps. 500 funtów to dużo
edit:
ps.2
ja wymieniałem w dvla vswój duplikat prawa jazdy(zgubiłem). Prawo jazdy zrobiłem w 1990 a duplikat wyrobiłem w 1999 i ten duplikat wyslalem do dvla, mam na moim angielskim datę wydania duplikatu(99) i taka datę podaje. Choć jak bym się uparł mam 8 lat więcej....
|

|
 |
|
DAMIANXXX |
Post #4 Ocena: 0 2011-10-22 01:15:15 (14 lat temu) |
Przede wszystkim dzieki wielkie za szybkie odpowiedz.
Zgodze sie absolutnie z Wami ,ze na odwrocie prawka jest wyraznie napisane ,ze posiadam je od 08.2000. Niestety paranoja okazuje sie fizyczne posiadanie prawka w sekcji 4a valid from ;/ Dodam jeszcze ,ze nawet probujac ubezpieczyc samochod w najtaniej ubezpieczalni jaka znalazlem i w zalaczniku obok rodzaju prawka itd. bylo napisane mniej wiecej ,ze po wymianie prawa jazdy na angielskie i po wybraniu opcji FULL UK nie interesuje ich ilosc lat przed wymiana na angielskie. Zadzwonilem nawet do nich i babka powiedziala mi ,ze mam jej podac date wymiany. Wiem - paranoja ! Wiekszosc polakow z regoly nie wymienia prawka i w sumie na lepsze jak sie okazuje im to wychodzi (tylko z prawnego punktu widzenia chyba po 3 latach o ile mnie pamiec nie myli trzeba tak czy inaczej to zrobic). Podobny problem mial moj znajomy z pracy. Wymienil prawko na angielskie i podal jak logicznie wypada ,ze ma juz prawko 13 lat, bo tyle lat temu je zdal. Niestety po jakims czasie ktos z ubezpieczalni sie z nim skontaktowal i musial biedny po pierwsze tlumaczyc sie ,ze niby oszukal ubezpieczalnie , a po drugie doplacic roznice , bo oczywiscie dowalili mu kase do zaplaty. Dlatego wlasnie pytam o pomoc ,bo sytuacja jest srednia do smiechu. Dzieki wielki jeszcze raz za odpowiedz..
|

|
 |
|
Dwunasty |
Post #5 Ocena: 0 2011-10-22 01:30:14 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
No to nie rozumiem pytania, Skoro Twój znajomy twierdzi tak a nie inaczej, ba...ubezpieczalnia potwierdziła znajomego słowa to jakich odpowiedzi szukasz na forum?
Chesz wiedzieć dokładnie? dzwon do ubezpieczalni...
|

|
 |
|
|
DAMIANXXX |
Post #6 Ocena: 0 2011-10-22 01:54:33 (14 lat temu) |
Chcialem sie po prostu dowiedziec , czy to tylko odosobniony przypadek znajomego i czy moze wiecej osob mialo do czynienia z podobna sytuacja. Logicznie rzecz biorac duzo ludzi wymienia prawa jazdy na angielskie i chcialem sie poradzic opini na ten temat polakow w UK. Probujac szukajac czegokolwiek o wlasnie tej sprawie na nic nie moglem sie natknac w necie dlatego liczylem na pomoc wlasnie tu na forum i dlatego tu sie znalazlem. Dzieki sliczne za odpowiedzi oraz sorki za zawracanie glowy i zabieranie czasu.
|

|
 |
|
zealot |
Post #7 Ocena: 0 2011-10-22 02:03:53 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Ja wyrobiłem prawo jazdy w polsce w 2001. W 2009 wymieniłem je na angielskie. Co roku ubezpieczam się w innej firmie. Zawsze podaje że mam prawo jazdy full angielskie, prawo jazdy mam obecnie już 10 lat, rezydentem agnlii jestem od 2007 roku. Wszystko zgodnie z prawdą i nikt o nic nie pytał nigdy.
Ubezpieczalni tutaj nie okłamuje przecież. Pytają jak długo mam prawo jazdy - więc odpowiadam zgodnie z prawdą że 10 lat.
W twoim przypadku skoro wyrobiłeś w 2000r podaj że masz 11 lat prawko. To że wymieniłeś swoje polskie prawo jazdy nie ma żadnego znaczenia
|

|

|
|
zealot |
Post #8 Ocena: 0 2011-10-22 02:07:09 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Cytat:
2011-10-22 01:54:33, DAMIANXXX napisał(a):
Logicznie rzecz biorac duzo ludzi wymienia prawa jazdy na angielskie i chcialem sie poradzic opini na ten temat polakow w UK.
No właśnie - dużo polaków wymienia prawo jazdy na angielskie głównie z jednej przyczyny: ubezpieczenie wychodzi taniej(zazwyczaj 10%-20%). Jak doświadczony kierowca z ponad dziesięcioletnim stażem za kółkiem miałby być traktowany jak nowicjusz to nikomu by się nie opłacało wymieniać.
|

|

|
|
krakn |
Post #9 Ocena: 0 2011-10-22 05:00:45 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
To czy by się opłaciło komuś czy nie to akurat ubezpieczalnie nie interesuje.
Od tego są przepisy regulujące konieczność lub nie wymiany dokumentu i tyle.
Strasznie dociekliwy jesteś  ))
Ja podaje ze mam prawko od ponad 15 lat, (20lat) a nie kiedy wymienione, bo tak mam napisane na kartoniku z tyłu prawa jazdy.
nigdy nie zakwestionowali, nawet jak wysyłałem im fotokopie po stłuczce. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|

|

|
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2011-10-22 08:12:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Zawsze podaje date nabycia kwalifikacji, czyli zdania egzaminu na prawo jazdy, a nie date nabycia plastikowej karty z napisem UK. Carpe diem.
|

|
 |
|