MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwszy motocykl do 125cc

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2012-05-12 15:35:44 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Mam mieszane myśli, czy powinienem kupić sobie motocykl. Chciałem zaoszczędzić trochę pieniędzy na dojazdach do pracy (2 x 12,5 mili), ale z tego co widzę, to po dodaniu kosztów ubezpieczenia motocykla, oraz jego kosztu w ratach, inwestycja wychodzi tak "średnio" opłacalnie.

i. Motocykl
Chciałem kupić coś do dojazdu do pracy. Nie znam się na motocyklach, przeglądnąłem kilka stron i podoba mi się Honda CBF125, która niby jest bardzo ekonomiczna (160 MPG). Podoba mi się też Yamaha YBR125, ale nie ma ona owiewki. Koszt ich jest podobny. Wszedłem na stronę Kawasaki, lecz tam nie było motocykli o interesującej mnie pojemności.
Nie jestem uwiązany do żadnego motocykla, więc możecie mi polecić zupełnie inne. Zaletą Hondy jest możliwość rozłożenia płatności na 3 lata przy 0% APR.

ii. Wymagane akcesoria
W salonie Hondy mieli w ofercie taki pakiet startowy - kask, kombinezon i rękawice za 160 funtów. Gdybym chciał lepsze spodnie, to musiałbym dopłacić 40 funtów. Myślę, że dałoby się to kupić taniej, ale musiałbym wiedzieć gdzie.
Osobną sprawą jest zamknięcie. Mieli gruby łańcuch HD chain Solo Secure za 40 funtów lub Thatcham za 70 funtów. Sprzedawca powiedział, że w przypadku używania tego ostatniego niektóre firmy mogą mi zaoferować tańsze ubezpieczenie.

iii. Prawo jazdy
Mam polskie prawo jazdy kategorii B i wygląda na to, że muszę zrobić CBT test. Chcą za niego 125 funtów, lecz myślę, że można byłoby taniej, tylko nie wiem gdzie. Mieszkam w Coventry.

iv. Ubezpieczenie
Pani w salonie Hondy trochę mnie zszokowała, że nie można przenieść zniżek z ubezpieczenia samochodowego na motocykl. Powiedziała, że możliwość taka jest tylko wtedy, gdy kasuje się całkowicie ubezpieczenie samochodu i już się go nie będzie używać. Wtedy można te zniżki przenieść na motocykl. Ja musiałbym zaczynać od początku z brakiem zniżek. Powiedziała mi, że orientacyjnie ubezpieczenie może mnie wynieść na początku 400 funtów, co było dla mnie dużym szokiem i podała stronę GoCompare, którą znałem.
Po zrobieniu wyceny okazało się, że ubezpieczenie full comprehensive wyniosłoby mnie prawie 280 funtów, a third party & theft - 136 funtów.
Jest jednak pewne "ale". W danych wpisałem swoje wykroczenia drogowe, które popełniłem samochodem. Nie mają one nic wspólnego z motocyklem i zastanawiam się, czy powinienem je w ogóle podać.
5 lutego 2009 lekko stuknąłem gościa z tyłu, bo mój samochód nie wyhamował na lodzie. Na moim samochodzie nie było ani jednej rysy, a jemu pękł zderzak. Poszły 3 lata zniżek z 6.
28 lipca 2009 przejechałem skrzyżowanie na czerwonym świetle (TS10) i dostałem za to mandat plus 3 punkty karne.
W chwili obecnej mam na samochodzie z powrotem 6 lat NCD, ale w przypadku motocykla podałem 0 NCD, skoro zniżki się nie przenoszą.
Jednakże idąc tym tokiem rozumowania, czy powinienem podawać wykroczenia, które popełniłem za pomocą samochodu, chcąc ubezpieczyć motocykl?

Zarejestrowałem się na Polish Bikers i aktywowałem konto, lecz nie mogę otworzyć tam nowego tematu.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

mlody_leszczyk

Post #2 Ocena: 0

2012-05-12 15:44:10 (13 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Cytat:

2012-05-12 15:35:44, ChrisCov napisał(a):

Zarejestrowałem się na Polish Bikers i aktywowałem konto, lecz nie mogę otworzyć tam nowego tematu.

Musisz tam najpierw wejsc do przywitalni. Przywitac sie, puzniej czekasz na akceptacje konta od Monis (kilka godzin, bo pewnie teraz gdzies jezdzi). I wtedy mozesz zaczac tworzyc nowe tematy.

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #3 Ocena: 0

2012-05-12 15:44:31 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 19-02-2010

Jezeli zalezy Ci na niskim ubezpieczeniu to nocnik (skuter) wyjdzie najtaniej,a za np Yamę R125 czy Aprilke RS125 moga zawołać tyle ze włosy na głowie sie zjeżą.
CBT obowiazuje cię nawet jakbyś miał angielskie prawko tylko na B.Tylko nocnikiem ponizej 50cc mozna jeździć na B bez konieczności robienia CBT (te oznaczenia fkp jedno z nich jest na moped-nie pamiętam które).

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #4 Ocena: 0

2012-05-12 15:56:35 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Dzięki, a jak jest ze znalezieniem CBT, żeby było taniej i akcesoriów?
Czy muszę podawać swoje wykroczenia samochodem, chcąc ubezpieczyć motocykl, skoro to nie ma nic wspólnego?

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #5 Ocena: 0

2012-05-12 15:56:49 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

na PB musisz poczekać aż arni, albo jego dziwczyna ci odblokuje konto, ładnie się tam przedstaw i zastosuj do regulaminu, a pewnie po kilku godzinach będziesz miał full wypas, poza tym tam podobnie jak tu, są bliźniacze, niektóre wręcz te same tematy o uzyskaniu prawa jazdy CBT i A

Co do CBT, bywają już od 90 -130 funtów, po prostu googluj w swojej okolicy, podawaj swój kod pocztowy to ci maps google, pokaże najbliższe szkoły, zaglądaj na ich www i dzwoń.
Wiadomo ceny promocyjne się zmieniają, taniej jest w ciągu tygodnia niż w weekendy i BH.

Co do tych łancuchów co ci proponują to ci powiem po raz chyba 10 ty, na tym forum ...
To są łancuchy żeby wiatr nie porwał.
I przypadkowy gnojek nie zajumał.

Jedyny łancuch który daje jako tako gwarancję, gdzie nie udaje się przeciąć, i jedyna metoda to szlifierka kątowa, ale i tu polegli złodzieje, to ALMAX do 125cc wystarczy AlmaxIII bo Almax IV jest za ciężki by go wozić tak małym motorem.

W następną sobotę i niedziele są targi w Piterborough jak zajedziesz przed 9tą i wpoadniesz do pierwszego wielkiego namiotu na wprost wejscia to masz dużą szanse na obkupienie się w ciuchy.

Nie kupuj skór bo szkoda kasy, jeżeli motorek ma być nie do lansu tylko komunikacji, bo zmokniesz i będziesz marzł .
Tylko tekstylia.
na pewno będziesz potrzebował 1 zestaw lżejszy drugi na zimę i zimne mokre dni.

Jak chcesz tańsze ubezpieczenie to faktycznie skuter, albo coś czoperowatego, klub styl clasic, bo wsztko co ma literkę R, jest spostrzegane jako dla niebezpiecznych :)))
Do tego cześci tych motorków są poszukiwane, przez co sa łakomym kąskiem dla złodziej.

A więc cena w górę.

My kupiliśmy suzuki w sklepie, to pierwszy rok był za free, drugi suzuki insurance, pobrało od nas 100 funtów, trzeci rok wywalili nam 250 funtów, więc poszliśmy gdzie indziej i znowu 120 funtów, no i motorek poszedł do żyda, a właściwie to do starszej żydówki :>
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

mlody_leszczyk

Post #6 Ocena: 0

2012-05-12 16:12:18 (13 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Cytat:

2012-05-12 15:56:35, ChrisCov napisał(a):
Dzięki, a jak jest ze znalezieniem CBT, żeby było taniej i akcesoriów?
Czy muszę podawać swoje wykroczenia samochodem, chcąc ubezpieczyć motocykl, skoro to nie ma nic wspólnego?

Wykroczenia musisz podac, bo to ty je dostales a nie twoj samochod. Ty tylko kierowales samochodem.

Do góry stronyOffline

znowu-ciupek

Post #7 Ocena: 0

2012-05-12 16:15:57 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

No ta Twoja "Maruda" tez niegłupi jednoslad na początek...
A ja dzisiaj nie chwalac się zrobiłem MOT w swoim nocniku i jak przyjdzie polisa (był wysornowany) to kupuje road tax i dawaj nim do roboty...Za 5f tygodniowo powinienem obgonić dojazdy do i z pracy:-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2012-05-12 16:26:52 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Dzięki, przedstawiłem się już.
Jest taki skuter Honda Vision 50, ale nie ma w nim tak korzystnych opcji kredytowych.
Zmodyfikowałem ubezpieczenie i wyszło, że w przypadku full comprehensive byłoby to przy Vision 50 194 funty, a third party & theft - 100 funtów.
Facet w salonie powiedział mi, że podczas jazdy CBFem kierowcy samochodów traktują to coś jak motocykl, zachowując więcej miejsca z boku przy wyprzedzaniu, niż gdyby mieli wyprzedzać skuter, więc dla niego CBFka jest bardziej bezpieczna.
Jaką prędkość maksymalną ma taki skuter 50cc? CBF niby jedzie 60-65 MPH.
Road tax wynosi 15 funtów na CBF125.
Gdzie można kupić takiego Almaxa i za ile?

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 12-05-2012 16:29 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

znowu-ciupek

Post #9 Ocena: 0

2012-05-12 16:34:39 (13 lat temu)

znowu-ciupek

Mężczyzna

Konto zablokowane

Cytat:

2012-05-12 16:26:52, ChrisCov napisał(a):
Jaką prędkość maksymalną ma taki skuter 50cc? CBF niby jedzie 60-65 MPH.

A to zależy ile jeździec waży;-).
ja waże troche mniej niż 100kg i z górki rozpedziłem (chyba raczel prawo ciążenia rozpedziło hehe) do 55MPH,ale normalnie na prostej do 40 a pod mniejsze górki niecałe 30.Pod wieksze górki na Flinstona :-]:-]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #10 Ocena: 0

2012-05-13 14:40:06 (13 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Dodałem zdjęcie na tym forum, ale wciąż nie mogę pisać. Pewnie trzeba będzie trochę zaczekać.
Kobieta w salonie mi powiedziała, że ubezpieczenie na motocykl trzeba wykupić na cały rok. Wg mojego lokatora można takie ubezpieczenie skasować po kilku miesiącach. Tak bynajmniej on by zrobił. Ja cały rok i tak bym nie miał zamiaru jeździć. Na śliskiej nawierzchni jest to mocno ryzykowne.
Dalej mam dylemat czy kupić jakikolwiek motocykl, bo jest to mało opłacalne, posiadając samochód i płacąc na niego ubezpieczenie.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,