MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sprzedaz Polaka Anglikowi

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

panbuk666

Post #1 Ocena: 0

2012-08-26 12:00:27 (13 lat temu)

panbuk666

Mężczyzna

Z nami od: 26-08-2012

Witam,

potrzebuje szybkiej rady: anglik chce kupic tu w UK moje polskie auto.

- robie z nim umowe dwujezyczna
- gotowka do reki
- oddaje tablice, dowod i ksiazke auta
- on mi potwierdza w umowie, ze rezygnuje z OC a ja dzwonie do PL i wypowiadam OC

Czy tak powinno byc?

Z gory dzieki.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Tupolew

Post #2 Ocena: 0

2012-08-26 12:02:13 (13 lat temu)

Tupolew

Mężczyzna

Z nami od: 30-07-2012

Chwytliwy tytul posta :D
Dobrze ze Afrykanie nie produkuja aut

[ Ostatnio edytowany przez: Tupolew 26-08-2012 12:03 ]

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2012-08-26 12:04:15 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2012-08-26 12:22:37 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2012-08-26 12:04:15, Bestia napisał(a):
Cytat:

2012-08-26 12:02:13, Tupolew napisał(a):
Chwytliwy tytul posta :D

:-]:-]:-]

Polke to już nie jeden opylił anglikowi, a nawet arabowi, ale polaka? :-o

Robisz eksport, spisz z nim umowę sprzedaży i zabieraj tablice bo w polsce mają na tym punkcie jopla

umowę pokazujesz w Wydziale komunikacji i ew kopie też dla ubezpieczyciela, gdyby im twoje słowo było za mało
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

elemelek

Post #5 Ocena: 0

2012-08-26 14:16:04 (13 lat temu)

elemelek

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2010

Ja kilka miesiecy temu sprzedawalem polskie auto tutaj w UK, tyle ze to bylo na export do Afryki.

Spisalismy umowe, dwujeznyczna po polsku i po angielsku, tablice sobie zabralem, ( nie musialem ), ale gosc mowil ze i tak sie nie przydadza mu.

Zadzownilem najpierw do Urzedu rejestracji pojazdow w Polsce. I zapytalem sie czy takie umowy wystarcza, gosc powiedzial ze tak. Ale najlepiej by bylo, jakby ten facet co kupil odemnie auto, sie z nimi skontaktowal w sprawie przerejestrowania, ja na to powiedzialem mu, ze gosc bedzie importowal to auto do afryki, i ono prosto jedzie na kontener, i czy da rade to obejsc. Pan w urzedzie powiedzial ze tak, tylko to bedzie na takiej zasadzie, ze ten samochod zostanie wyrejestrowany, ale bedzie gdzies tam zapisane, ze zostal sprzedany, czyli nie zostal tak doslownie wyrejestrowany, tylko gdzies tam sobie bedzie wisial. Wlasnie nie moge sobie przypomniec jakiego dokumentu on chcial od tego kupujacego goscia, zeby go wyrejestrowac na stale. Pozniej zadzownilem, do ubezpieczalni, gosc powiedzial, ze wystarczy przyjsc z potwierdzeniem wyrejestrowania pojazdu i po sprawie. Ja mialem jeszcze dodatkowo takie cos, ze auto bylo na mojego dziadzia, a ja bylem wspolwlascicielem, ale to jakos zalatwilem.

Najwazniejsze, spisz dwie umowy, ang i polska, no i zadzwon do ubezpieczalni, upewnic sie co z wycofaniem polisy.

Jezeli masz jakies pytania to pisz. Pozdrawiam

[ Ostatnio edytowany przez: elemelek 26-08-2012 14:16 ]

Do góry stronyOffline

panbuk666

Post #6 Ocena: 0

2012-08-26 15:38:27 (13 lat temu)

panbuk666

Mężczyzna

Z nami od: 26-08-2012

Dzieki wszystkim.

Z OC jest wlasnie tak, ze ja chce wypowiedziec umowe sam, przed sprzedaza lub w tym samym momencie. Na umowie bedzie data z godzina wiec w razie jakiegos dalszego kuku bedzie widac, ze to problem nowego wlasciciela.
Za ok 30 dni konczy mi sie OC. Wypelniam formularz i wysylam skan z podpisem na email do ubezpieczalni. Chce ominac ten ich wymog przy exporcie by auto bylo najpierw wyrejestrowane.
Ale racja, zadzwonie do nich i pogadam.

Czy mozna w ogole nie jechac do PL by dopelnic formalnosci po sprzedazy (online, email, fax) ?

Do góry stronyOffline

rysiek91

Post #7 Ocena: 0

2012-09-18 00:28:45 (13 lat temu)

rysiek91

Mężczyzna

Z nami od: 17-09-2012

Witam, podepne sie do tego tematu lecz u mnie kwestia sprzedazy wyglada tak :

kupilem samochod bmw jakies 3-4 miesiace temu,w polsce , polskie auto, nie przerejestrowalem, a jedynie oplacilem podatek. wyjechalem autem z kraju do wielkiej brytanii.
ubezpieczenie automatycznie przeszlo na mnie. na chwile obecną mam okazje sprzedac auto w calosci brytyjczykowi. albo rozebrac na czesci i rame z papierami zezlomowac tu na miejscu.
zalezy mi na sprzedazy raczej w calosci ale jak sprawa wyglada z wydzialem komunikacyjnym w polsce ? co musze nastepujaco zrobic ?
a co w momencie zlomowania, bez problemu przyjmą polskie auto z polskimi dokumentami ? ubezpieczenie przeglad, umowa kupna sprzedazy jest. jedynie samochod nie jest w polsce przerejestrowany na mnie.
prosze o szybką pomoc osob ktore mają cos sensownego do powiedzienia. jezeli zly dzial, prosze przeniesc. dzieki

samochod zostanie sprzedany do brytyjczyka, a on zalatwi dokument potwierdzający zezlomowanie auta. czy jakies inne dokumenty oprocz dokumentu potwierdzającego zlomowanie mam sobie zatrzymac ? co mam przedstawic w polsce ? gdzie ? ze te auto nie istnieje. co z ubezpieczalnią ? czy trzeba taki dokument przetlumaczac ?
prosze o podpowiedzi co z tym fantem zrobic.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,