MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Wymiana juz niewaznego polskiego prawa jazdy

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Lalitya

Post #1 Ocena: 0

2014-04-21 21:24:40 (11 lat temu)

Lalitya

Kobieta

Z nami od: 06-03-2013

Wydaje mi się że przeczytałam juz wszystkie tematy na MW związane z wymianą polskiego prawa jazdy na angielskie jednak, nie znalazłam informacji czy można wymienic obecnie juz nieważne prawko.

Miałam prawo jazdy wydane na 5 lat - wada wzroku, jego ważność skonczyła sie w kwietniu ubiegłego roku.
różne wzgledy zaważyły na tym ze nie odnowiłam jego waznosci bedąc jeszcze w Polsce, mój błąd i gapiostwo przez które pluję sobie teraz w brodę..

Znalazłam informację że:

"Dla zainteresowanych. Otrzymalam dzis odpowiedz z urzedu...

Oczywiście, że może Pani wymienić prawo jazdy i może Pani to uczynić w Wielkiej Brytanii, gdyż wymienia się prawo jazdy w kraju , w którym się przebywa ponad 185 dni w roku.
Władze brytyjskie mogą jedynie żądać potwierdzenia autentyczności dokumentu ( w tym wypadku przesyłają do Polski wniosek z zapytaniem). Dokument Pani stracił ważność lecz nadal podlega wymianie." - jakkolwiek jest to informacja sprzed kilku lat :-(

Nie wybieram się do ojczyzny przez co najmniej najbliższy rok/dwa, nie bedę miała zatem możliwości wymiany w Polsce..

Kusi mnie żeby spróbować, wysłać i zobaczyć czy uda sie wymienic na prawo jazdy brytyjskie, z drugiej strony jednak obawiam się że może się nie udać - i co wtedy? Odeślą je (prawko) do Polski?

Czy orientujecie się może w obecnych procedurach DVLA?
JAk wyglądało by postępowanie w takim wypadku?

Wiem, można zadzwonić i zapytać - mój angielski jednak nie jest zbyt perfekcyjny, w dodatku mam ogromną tremę przed rozmowami, nie tylko telefonicznymi *TIRED*- stąd moje pytania tutaj..

Doradźcie *SORRY*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2014-04-21 22:34:46 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

A czytalas co jest napisane na stronie DVLA?
Jak najbardziej bez problemu zostanie wymienione.

Trzeba tylko iść na pocztę, pobrać pakiet do wymiany dokumentu.

Skoro ograniczenie było ze względu na wzrok, to trzeba zaznaczyć odpowiednią opcję, są tam takie pytania.

Nie znam procedury, kto ma potwierdzic czy wzrok jest wystarczająco dobry, bo tu badanie wzroku kierowców przed egzaminem polega na tym, że każe przeczytać tablicę rejestracyjna po drugiej stronie ulicy.

Wkładasz paszport lub dowód osobisty, formularze do koperty, na poczcie kupujesz czek opłaty skarbowej, coś jak w Polsce znaczek skarbowy. Zaklejasz kopertę I wysyłasz.
Nowy dokument przyjedzie w ciągu 2 tygodni.

Na prawdę nie ma problemu i nie trzeba kombinować tylko spełnić warunki.
Wszystko jest proste I jasno napisane na stronie DVLA

http://www.gov.uk/apply-online-to-replace-a-driving-licence

http://www.gov.uk/government/publications/notification-for-an-environmental-permit-part-d1-notification-of-transfer

http://www.findlaw.co.uk/law/motoring/driving_licence/9852.html
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Menio76

Post #3 Ocena: 0

2014-04-22 11:22:00 (11 lat temu)

Menio76

Mężczyzna

Z nami od: 22-04-2014

Witam wszystkich. Mam polskie PJ z wbitym CPC. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to uznawane tu w UK czy moze mam to wymienić?
Czy jak dam im moje prawo jazdy to wydadzą mi nowe angielskie plus katę dotyczącą CPC czy jak to wygląda? Chciałbym też zapytać o kartę kierowcy, gdzie i jakie papiery złożyć. Bardzo proszę o pomoc bo jestem zielony w tym temacie *DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

drwal44

Post #4 Ocena: 0

2014-04-22 11:42:40 (11 lat temu)

drwal44

Mężczyzna

Z nami od: 24-11-2011

Mialem identyczna sytuacje.Wyslalem polskie niewazne i po czasie przyslali mi brytyjskie prawko.Musisz tylko potwierdzic ze przeczytasz numer rejestracyjny z 20,5 metra i git

[ Ostatnio edytowany przez: drwal44 22-04-2014 11:43 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2014-04-22 12:52:44 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Co to jest cpc?

Do góry stronyOffline

AliszyN

Post #6 Ocena: 0

2014-04-22 14:28:30 (11 lat temu)

AliszyN

Kobieta

Z nami od: 13-05-2008

Moze byc tak ze wysla Cie na badanie wzroku do Twojego GP, ktory da Ci potem podpisany papierek ze mozesz prowadzic, wysylasz do DVLA i dostajesz prawo jazdy. To naprawde nic skomplikowanego i nie ma sie czego bac, skoro dostalas pozwolenie w Polsce to i tutaj dostaniesz.

Do góry stronyOffline

Artur_wrx

Post #7 Ocena: 0

2014-04-30 19:45:35 (11 lat temu)

Artur_wrx

Mężczyzna

Z nami od: 24-04-2012

mam pytanie, czy jesli wymienie brytyjskie prawko na polskie to czy polskie bedzie tez na dziesiec lat?jak dlugo sie na to czeka?i czy ma to jakies znaczenie ze prawko jest na automat?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2014-04-30 23:23:37 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

termin "na dziesięć lat" nie oznacza ze będziesz musiał zdawać egzamin, tyylko po prostu wymienić plastyk, a co tym idzie zdjęcie. Ludzie się zmieniają z wiekiem.

Nie wiem ile się czeka w Polsce

Tak, jeżeli masz prawo jazdy na automat, nie ważne do jakiego kraju pojedziesz możesz jeździć tylko automatami.

Ew zdać egzamin praktyczny jeszcze raz i zrobić kat bez ograniczeń do automatu.

Do góry stronyOffline

Artur_wrx

Post #9 Ocena: 0

2014-05-01 07:01:28 (11 lat temu)

Artur_wrx

Mężczyzna

Z nami od: 24-04-2012

ale w polsce nie ma podzialu na automat i manual .jak wyminie to bede mogl jezdzic czym chce,tak?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #10 Ocena: 0

2014-05-01 08:05:57 (11 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Raczej jest taki podział, tylko w Polsce nikt takiego nie robi bo automaty są mało popularne, przynajmniej były.

I tak samo jak tu, jak chcesz pełne B, to trzeba zrobić test praktyczny, w Polsce też już nie robisz kursu, tylko sam egzamin praktyczny.

Jak dla mnie to zawracanie gitary i ograniczanie się.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,