|
---|---|
niewiadomy123 | Post #1 Ocena: 0 2015-01-22 18:59:19 (10 lat temu) |
Z nami od: 22-01-2015 Skąd: londyn |
Witam zostałem zatrzymany do kontroli po wypiciu dosc sporej ilosci alkoholu. Zostałem przewieziony na dołek gdzie zbadano mnie i przesłuchano. Moj samochod został zostawiony na strzeżonym parkingu tzn nie wezwali lawety ani nie musiałem nic płacić za 3dniowy postój auta i nie zabrano mi kluczyków ani prawa jazdy, a policjanci powiedzieli mi że mogę jezdzić. Miałem 92 mikrogramy alkoholu na 100 mililitrów czyli jakies 2 promile. Dostałem kilka dokumentów (załączam jeden z nich) Czy moze mi ktoś wytłumaczyć jak bedzie wyglądała sprawa? Czy musze zabrac ze sobą jakiegoś prawnika? Czy dysponuja w sądzie tłumaczami i takowy tłumacz mi wystarczy i jak zamowic tłumacza na sprawe? Czy rzeczywiście mogę prowadzić auto i dopiero sąd zabierze mi prawa jazdy?
|
monikak34 | Post #2 Ocena: 0 2015-01-22 19:45:30 (10 lat temu) |
Z nami od: 22-01-2015 Skąd: manchester |
mój tata jak przyszedł na sprawe miał adwokata z urzędu,zadzwoń do sądu i spytaj sie czy zamówili Ci tłumacza jak nie to niech ci zamówia,prawo jazdy jak masz Polskie to ci je nie zabiorą ,tylko skontaktują sie z dvl i tam będzie zaznaczone że nie możesz prowadzić auta,mój tata miał 0,80% dostal zakaz 21 miesięcy i 400 funtów grzywny.
Cytat: 2015-01-22 19:46:32, monikak34 napisał(a): możesz prowadzić auto do sprawy .powodzenia ci życzę,a co do adwokata to policja ma papiery że byłeś pod wpływem alkoholu i w sumie adwokat ci nie potrzebny,mój tata jak go złapali to przesłuchiwał go polak urodzony w anglii i on nam wszystko wytłumaczył [ Ostatnio edytowany przez: <i>monikak34</i> 22-01-2015 19:50 ] |
Post #3 Ocena: 0 2015-01-22 19:51:39 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
zealot | Post #4 Ocena: 0 2015-01-22 19:52:06 (10 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Wigan |
Cytat: 2015-01-22 19:45:30, monikak34 napisał(a): spytaj sie czy zamówili Ci intepretę To znaczy po polsku: "spytaj się czy zamówili ci tłumacza" ![]() ![]() ![]() |
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2015-01-22 19:54:06 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Przekroczenie dopuszczalnych norm spożycia alkoholu i prowadzenie pojazdu jest w Wielkiej Brytanii niezgodne z prawem i bardzo surowo karane. Dowiedz się, jakie są limity spożycia alkoholu, jak alkohol wpływa na zdolność prowadzenia pojazdów i co się dzieje, jeśli zostaniesz złapany podczas jazdy po pijanemu. Dopuszczalny limit spożycia alkoholu Dopuszczalny limit alkoholu dla kierowców w Wielkiej Brytanii wynosi: - 35 miligramów alkoholu na 100 mililitrów oddechu, - 80 miligramów alkoholu w 100 mililitrach krwi, - 107 miligramów alkoholu na 100 mililitrów moczu. UWAGA: Każda ilość alkoholu wpływa na zdolność prowadzenia pojazdów! Nawet jedno wypite piwo wpływa na wydajność jazdy. Jeśli jeździsz pod wpływem alkoholu, to: * będziesz mniej wyczulony na czynniki zewnętrzne, * będziesz miał problemy z właściwą oceną prędkości, * będziesz wolniej reagować na zagrożenia i dłużej ci zajmie reakcja hamowania. Ile mogę wypić, zanim wsiądę "za kółko"? Nie ma sposobu na obliczenie, ile alkoholu możesz wypić i nie przekroczyć limitu. To, jak alkohol wpływa na organizm, zależy od: * wagi, wieku, płci oraz metabolizmu (szybkość, z jaką organizm zużywa energię), * poziomu stresu, * spożytego wcześniej pokarmu, * rodzaju i ilości wypitego alkoholu. Najlepszym rozwiązaniem na bezpieczną jazdę jest całkowita rezygnacja z alkoholu. W Wielkiej Brytanii kary za jazdę po pijanemu są bardzo wysokie i długotrwałe w skutkach. Co się stanie jeśli zostanę zatrzymany i okaże się, że przekroczyłem dopuszczalny limit? Zostaniesz aresztowany i zabrany na posterunek policji, jeżeli: * badanie alkomatem wykaże przekroczenie limitu alkoholu, * policja uważa, że nie jesteś zdolny do kierowania pojazdem, ponieważ wcześniej piłeś. Na posterunku policji zostaną wykonane dwa dodatkowe badania zawartości alkoholu w organiźmie. Na podstawie wyniku (tego z niższym stężeniem alkoholu) policja zadecyduje, czy limit został przekroczony i czy zostało popełnione przestępstwo. Jeśli zostaniesz oskarżona/y o popełnienie przestępstwa, mogą zostać pobrane twoje odciski palców oraz próbki DNA. Wówczas: * do czasu stawienia się przed sądem, możesz zostać zwolniony za kaucją, * pozostaniesz na posterunku, jeżeli policja zadecyduje, że możesz popełnić inne przestępstwo. Policja nie puści wolno kierowcy, jeżeli uzna, że wciąż może się on znajdować pod wpływem alkoholu. Jeśli badanie wykaże, że ma 50 mikrogramów alkoholu w wydmuchiwanym powietrzu, to będzie on miał prawo domagania się przeprowadzenia testu krwi lub moczu. Jednak to policja zadecyduje, który test zostanie wykonany. Wówczas kierowca zostanie zwolniony za kaucją, do czasu, kiedy policja będzie dysponowała wynikami badania. Jeśli okaże się, że limit alkoholu został przekroczony, prowadzący pojazd zostanie ukarany grzywną. Jakie są konsekwencje jazdy pod wpływem alkoholu? Jeśli kierowca zostanie oskarżony o jazdę pod wpływem alkoholu, będzie odpowiadał za to przed sądem. Uznanie go winnym przestępstwa, w zależności od okoliczności, wiąże się poniesieniem daleko idących konsekwencji. Odpowiedzialność za pojazd w stanie przekroczenia dozwolonego limitu alkoholu we krwi: * kara pozbawienia wolności do 3 miesięcy, * grzywna w wysokości do 2,5 tys. funtów, * możliwy zakaz prowadzenia pojazdu. Prowadzenie lub próba prowadzenia pojazdu pod wpływem alkoholu: * kara pozbawienia wolności do 6 miesięcy, * grzywna w wysokości do 5 tys. funtów, * zakaz prowadzenia pojazdu przez okres co najmniej jednego roku (trzy lata, jeśli skazany popełnił podobne przestępstwo dwukrotnie w ciągu 10 lat). Odmowa badania alkomatem: * kara pozbawienia wolności do 6 miesięcy, * grzywna w wysokości do 5 tys. funtów, * zakaz prowadzenia pojazdu przez okres co najmniej jednego roku. Spowodowanie śmierci w wyniku jazdy pod wpływem alkoholu: * kara pozbawienia wolności do 14 lat, * nieograniczone konsekwencje finansowe, * zakaz prowadzenia pojazdu przez okres co najmniej dwóch lat, * rozszerzony egzamin na prawo jazdy. Inne konsekwencje jazdy pod wpływem alkoholu: * wzrost kosztu ubezpieczenia samochodu, * problemy z uzyskaniem zgody na wyjazd do krajów, takich jak USA. Kursy dla kierowców skazanych za jazdę pod wpływem alkoholu Jeśli zostałeś skazany za jazdę pod wpływem alkoholu, możesz wziąć udział w kursach, które uświadamiają kierowcom, jak niebezpieczna jest jazda po pijanemu. Uczestnictwo w takim kursie zależy tylko i wyłącznie od kursanta. Poza tym będziesz musiał za to zapłacić z własnej kieszeni. Pomyślne ukończenie kursu wiąże się obniżeniem zakazu prowadzenie pojazdu nawet o jedną czwartą. Model Sprawcy Wysokiego Ryzyka Jeśli jesteś tzw. "sprawcą wysokiego ryzyka", prawo jazdy nie zostanie ci zwrócone automatycznie po wygaśnięciu zakazu prowadzenia pojazdów. Prawo jazdy dostaniesz z powrotem po przejściu specjalistycznych badań lekarskich w The Driver and Vehicle Licensing Agency. Sprawca Wysokiego Ryzyka to: * osoba, którą skazano za wykroczenia drogowe dwukrotnie w ciągu dziesięciu lat, * osoba, która prowadziła pojazd pod wpływem alkoholu, kiedy norma stężenia alkoholu we krwi była 2,5 wyższa, * osoba, która odmówiła badania stwierdzającego stężenie alkoholu w organiźmie. Osobiście zamykalbym potencjalnych morderców w więzieniu. [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 22-01-2015 19:54 ] |
|
|
PeterGriffin | Post #6 Ocena: 0 2015-01-22 19:54:32 (10 lat temu) |
Z nami od: 03-07-2012 Skąd: Mcr |
Ten temat to będzie hicior...
![]() ![]() Mam nadzieję że to troll, bo jeśli ktoś ma takie rozterki na serio to ... ![]() Semper Invicta, Semper Heroica!
|
Craven_2 | Post #7 Ocena: 0 2015-01-22 19:59:14 (10 lat temu) |
Z nami od: 24-08-2010 Skąd: |
W sumie to masz farta, ze zyjesz bo TEN GOSC nie mial tyle szczescia i polegl niemal na polu walki.
Mial 399mg na 100ml krwii. ![]() |
DAAVIDF | Post #8 Ocena: 0 2015-01-22 20:00:37 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 17-01-2015 Skąd: LONDYN |
ja bym Cię wsadził na 10 lat bez prawa wcześniejszego zwolnienia
|
niewiadomy123 | Post #9 Ocena: 0 2015-01-22 22:31:32 (10 lat temu) |
Z nami od: 22-01-2015 Skąd: londyn |
Tzn że adwokata sami przydzielają w sądzie?
[ Ostatnio edytowany przez: niewiadomy123 22-01-2015 22:35 ] |
Adacymru | Post #10 Ocena: 0 2015-01-22 22:53:21 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Darmowa dostaniecie porade od adwokata z urzedu, na podstawie dochodow oskazonego okaze sie czy bedzie kwalifikowal sie na obrone (adwokata) z urzedu do prowadzenia sprawy czy nie.
Jak pojdziecie do sadu to powiecie ze chcecie, tzn oskarzony chce, porozmawiac z duty solicitor. Nic nie przeszkadza isc przed sprawa do adwokata w miescie i zapytac czy podejmie sie sprawy, i sprawdzi czy kwalifikujecie sie na Legal Aid. Jak nie to trzeba samemu oplacic usluge. Ten wynik poziomu alkoholu to w wydychanym powietrzu czy moczu czy krwi? Jak to jest w wydychanym powietrzu to juz podchodzi pod kuratora. Zalezy jeszcze od innych okolicznosci- jak daleko jechal, pora dnia, ruch na drodze, inen osoby w samochodzie etc etc
Ada
|