MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Skuter 125cc, a wymagane uprawnienia w UK

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Joy1975

Post #1 Ocena: 0

2015-03-12 12:44:37 (10 lat temu)

Joy1975

Mężczyzna

Z nami od: 04-02-2015

Witam,
Jakie należy posiadać uprawnienia do prowadzenia skutera 125cc (Suzuki Burgman) w UK ?
W Polsce zmieniły się przepisy w zeszłym roku i:
Od 24 sierpnia każda osoba mająca minimum od trzech lat prawo jazdy kategorii B, będzie mogła poruszać się motocyklem o pojemności do 125 centymetrów sześciennych, wyposażonymi w manualną i automatyczną skrzynię biegów.
Polskie prawo jazdy kategorii B posiadam od 1993 roku. Niedawno się przeprowadziłem do UK i jeszcze go nie zmieniłem.

Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-03-12 16:20:39 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

A tu się nic w zasadzie nie zmienia od lat tak samo.

Wyżej masz napisane, przechodzisz jednodniowe szkolenie CBT i możesz jeździć, tylko nie po autostradach i nie możesz wozić pasażera.
. To wszystko.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Joy1975

Post #3 Ocena: 0

2015-03-12 17:08:25 (10 lat temu)

Joy1975

Mężczyzna

Ok. Dziękuję za informację. Pojawia się kolejne pytanie, ponieważ przeczytałem, że CBT można odbyć na swoim skuterze. Czy to jest po prostu szkolenie, czy kończy się jakimś testem ?

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-03-12 17:43:58 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Można na swoim, ale to dotyczy osób które odnawiaja uprawnienia, bo CBT jest ważne 2 albo 3 lata, nie pamiętam zajrzyj do tematu o kategorii A.

Poza tym, skoro nie masz uprawnień to musiał by Ci ktoś przywieźć skuter, kolejna sprawa ubezpieczenie na czas kursu, podniesie koszt ubezpieczenia strasznie lepiej zrobić na ich pojeździe.

Różnica w cenie szkolenia praktycznie żadna.

Egzaminu nie ma, ale prowadzący kurs musi widzieć że radzisz sobie, że zachowujesz zasady bezpiecznego poruszania się itd.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #5 Ocena: 0

2015-03-12 17:55:21 (10 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Ja mam z kolei troche inne pytanie. Zrobiłem CBT w maju 2012 i w tamtym roku straciło ważność. Czy po odnowieniu tego teraz, powinienem wpisać w symulacji ubezpieczenia, że mam CBT od roku 2012 czy 2015? Różnica to kilkadziesiąt procent wartości ubezpieczenia i chyba będzie to decydowało, czy będzie mi się chciało robić CBT czy nie. Motocyklem jeździłem w 2014 roku do 25 maja (czyli utraty ważności) bardzo mało z uwagi na deszcze. Natomiast teraz dowoże 2 ludzi do pracy i muszę samochodem. Dlatego motocykla bym używał tylko tak rekreacyjnie raz w miesiącu może.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

krakn

Post #6 Ocena: 0

2015-03-12 18:55:40 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

hm, szczerze mówiąc gdy odnowisz to w zasadzie twoje pierwsze uprawnienie CBT się liczy ... jako OD.

Ale radziłbym dokładnie zapytać u kilku ubezpieczycieli, najlepiej bezpośrednio w firmie, takiej jak AXA a nie np Benetts który jest tylko brokerem bo różnie może być.

W sumie powinna decydować data uzyskania pierwszego kursu, tym bardziej że nie mineło jeszcze rok.

Ja po roku CBT zrobiłem egzamin A i ten temat mnie już nie interesował.

Daj znać jak coś będziesz wiedział, bo faktycznie to ciekawy wyjątek.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2015-03-12 18:55:40 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

hm, szczerze mówiąc gdy odnowisz to w zasadzie twoje pierwsze uprawnienie CBT się liczy ... jako OD.

Ale radziłbym dokładnie zapytać u kilku ubezpieczycieli, najlepiej bezpośrednio w firmie, takiej jak AXA a nie np Benetts który jest tylko brokerem bo różnie może być.

W sumie powinna decydować data uzyskania pierwszego kursu, tym bardziej że nie mineło jeszcze rok.

Ja po roku CBT zrobiłem egzamin A i ten temat mnie już nie interesował.

Daj znać jak coś będziesz wiedział, bo faktycznie to ciekawy wyjątek.

Do góry stronyOffline

Wielim

Post #8 Ocena: 0

2015-03-12 19:34:13 (10 lat temu)

Wielim

Mężczyzna

Z nami od: 03-09-2013

Liczy się data uzyskania ostatniego CBT który ważny jest na dwa lata , wpisanie roku od którego się jeździ jednośladem znacznie pomaga a CBT na ważność dwóch lat , to nic ze zdałes juz kilka razy , liczy się obecny certyfikat, obniżyć ubezpieczenie możesz przez NCB czy kilkuletnie używanie tego samego pojazdu

Do góry stronyOffline

Joy1975

Post #9 Ocena: 0

2015-03-12 20:15:38 (10 lat temu)

Joy1975

Mężczyzna

Dziękuję za informacje.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #10 Ocena: 0

2015-03-12 20:59:12 (10 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Cytat:

2015-03-12 19:34:13, Wielim napisał(a):
Liczy się data uzyskania ostatniego CBT który ważny jest na dwa lata , wpisanie roku od którego się jeździ jednośladem znacznie pomaga a CBT na ważność dwóch lat , to nic ze zdałes juz kilka razy , liczy się obecny certyfikat, obniżyć ubezpieczenie możesz przez NCB czy kilkuletnie używanie tego samego pojazdu

No i tu jest problem, ponieważ miałem 2-letnie NCD, które zaczynałoby się od 25 maja 2014, gdybym wtedy ubezpieczył motocykl. Jednakże od 25 maja do teraz nim nie jeździłem i go nie ubezpieczałem. Zgubiłem ten papierek, który mi przysłał ostatni ubezpieczyciel, gdzie było napisane, ile mi przysługuje zniżek. Znalazłem maila do tej firmy, potem zalogowałem się na konto, gdzie wyskoczyła mi informacja, że ubezpieczenie straciło ważność. Nie mogę nic stamtąd wydrukować. Jednakże na papierku pamiętam informację, że jest on ważny rok, czyli teoretetycznie mógłbym go użyć do ubezpiecznenia motocykla z dniem 24 maja 2015 włącznie (rok minus 1 dzień). Skontaktowałem się z ubezpieczycielem mailowo i mi odpisano, że nie przysługuje mi już ten bonus. Dziwne to, bo między czasem wygaśnięcia ostatniego ubezpieczenia, a datą planowanego rozpoczęcia nowego nie minęło jeszcze 10 miesięcy.
A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

Strona 1 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,