MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kod lakieru do motocykla.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

cichy13

Post #1 Ocena: 0

2015-03-29 09:29:48 (10 lat temu)

cichy13

Mężczyzna

Z nami od: 29-11-2010

Witam wszystkich serdecznie. Pozdrawiam wszystkich motocyklistów,
i innych dróg użytkowników. Mam problem, może ktokolwiek już spotkał się z czymś podobnym. Mam Yamahę 1100 Dragstar Clasic, i na nieszczęście kwas z akumulatora uszkodził jeden z bocznych paneli. Chciałbym pomalować panel i tu zaczynają się schody. Mam kumpla który pracował w kilku warsztatach naprawiających motocykle, dodatkowo ma znajomego w servisie Yamahy i po trzech dniach dzwonienia, podawania kolejno numeru rejestracyjnego, potem VIN, a ostatecznie danych ze specjalnej naklejki udało nam się dowiedzieć co następuje; kolor Midnight Black Metalic Paint, podobno kod lakieru to 16899. Rozmawiałem z lakiernikiem, stwierdził że takiego kody nie ma???? Czy może ktoś wie jak to rozwiązać. To że metalik to wszyscy widzą ale jaka zawartość tych "ziarenek", nie jestem lakiernikiem :-]Dodam że googlując ustaliłem że model to; 5YSF, kod roku produkcji 050, lakier A. Moto nie było na 100% malowane, ma orginalny lakier. Dziękuję za wszystkie sugestje. Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
... to co ogranicza nas, to ... czas ...

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

antek77

Post #2 Ocena: 0

2015-03-29 10:49:44 (10 lat temu)

antek77

Mężczyzna

Z nami od: 11-01-2007

Spróbuj znalesc tutaj:
Yamaha Motorcycle Paint

Do góry stronyOffline

cichy13

Post #3 Ocena: 0

2015-03-29 11:06:23 (10 lat temu)

cichy13

Mężczyzna

Dzięki, ale już tam szukałem, nie ma mojego malowania, wszystko jest na dwu tonowe malowania, moje moto jest w jednym kolorze.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2015-03-29 20:07:47 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

A co na to sam producent?

Bo to mi wygląda na kolor z USA i Japonii
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

cichy13

Post #5 Ocena: 0

2015-03-30 18:31:06 (10 lat temu)

cichy13

Mężczyzna

Cóż, dzwoniłem do deelera Yamahy i właśnie te informacje dostałem tzn. pięciocyfrowy kod lakieru i ogólny opis. Tyle że jak lakiernik zobaczył ten kod to mnie wyśmiał. Jak skontaktować się z producentem, nie mam pojęcia, mój japoński nie jest zbyt dobry. Pojęcia nie mam czy ten kolor to na japonię i stany tylko nawet nie wiem jak to sprawdzić. Gwiazdka była zakupiona tutaj w UK.

Do góry stronyOffline

autofan

Post #6 Ocena: 0

2015-03-30 20:00:58 (10 lat temu)

autofan

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2007

Jesli ta yamaha jest z ok 2005 roku to wg Twoich danych kod lakieru 903 , abbreviation SMX a lakier to black mettalic X .Moze sie udalo*THUMBS UP*
Milosnik samochodow.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer ICQNumer Skype

Rafael88

Post #7 Ocena: 0

2015-03-31 12:27:02 (10 lat temu)

Rafael88

Mężczyzna

Z nami od: 24-03-2015

Moim zdaniem masz kilka wyjść z tej sytuacji.
Dla barw w przemyśle używa się systemu kolorów RAL.
Jest to ograniczone spektrum kolorów, każda barwa ma własny numerek.
Są też w wersji metallic. Niestety duże firmy wypuszczają własne farby/lakiery (nie biorąc pod uwagę RAL, choć większość w jakimś stopniu zawsze się pokrywa).
Np. amarantowy lakier od FIATa to nie ten sam co Hondy – inny numerek, inny odcień itp.. Yamaha jak wiesz też ma "swoje" lakiery, stąd pewnie ten dziwny numerek o którym nikt nie słyszał – co wcale nie oznacza że trzeba to od nich brać.. :-]

Na zdobycie idealnego odcienia jest kilka sposobów. Nie pomogę natomiast przy tych drobinkach/opiłkach które dają ten efekt "metallic". Tu faktycznie bywa różnie w zależności od producenta. Na szczęście większość lakierni ma u siebie wzorniki różnych producentów i będzie można dobrać odpowiednik. Możliwe, że RAL też się tam znajdzie. Dostaniesz w łapę wzorniki, przykładasz do elementu który jest pokryty tą farbą i bierzesz co do niego pasuje.

Gdyby to była inna sytuacja i potrzebny jest konkretny kolor to jedziesz do mieszalni lakierów motocyklem, Oni przykładają spektrofotometr do koloru i mieszają Ci tyle gram ile chcesz, bez pudła – idealnie dopasowanego odcienia wg. pomiaru. Tylko że tu z kolorem nie ma problemu bo to czerń, ten metallick psuje szyki.

Generalnie – na odległość tego nie załatwisz. :/ Drukarnie też drukują do proofa, wzoru itp. Jak ma pasować – trzeba palcem pokazać do czego ma pasować.. *DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer Skype

cichy13

Post #8 Ocena: 0

2015-03-31 18:23:23 (10 lat temu)

cichy13

Mężczyzna

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, cóż pewnie zostanie tylko wizyta w mieszalni. Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,