MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ubezpieczenie tymczasowe w PL a jazda w Angli

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kedison

Post #1 Ocena: 0

2015-09-12 01:21:15 (10 lat temu)

Kedison

Mężczyzna

Z nami od: 12-09-2015

Witam. Chcial bym sie was poradzic. Poniewaz kumpel z roboty mowi ze jezdzi anglikiem w UK a ubezpieczenie wykupuje tymczasowe(30dni) w polsce na angielskie tablice. Co miesiac sobie wykupuje drugie i jezdzi dalej. Mial kontrole i normalnie przeszedl bez problemu. Toretycznie masz ubezpieczenie, angielski samochod, oplacic tax road i jezdzic. Ale czy jest tak kolorowo jak wyglada?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-09-12 08:05:19 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Nie, to ubezpieczenie jest nie ważne za granicą.
Przynajmniej ja jeszcze nie spotkałem ubezpieczenia krótkoterminowe które by na to pozwalało. Poza tym są wymagania co do wieku i oczywiście tylko dla rezydentów uk od kilku lat.

No i trzeba zwrócić uwagę, że uds8l własny w likwidacji szkody często jest ponad 1000 a bywa że 10 000 funtów.
Ale jak pojazd jest za granicą to i tak nie ważne. Kontrole może i przeszedł bo policjant nie koniecznie może się orientować.
Ale problem będzie przy najmniejszej kolizji.

Tak z życia wzięte. Jakieś 6 lat temu spotkało się dwóch największych przyjaciół, od kołyski razem :>
Jeden przyjechał z Holandii, drugi z UK. Duże fury, spory silnik...
Spotkanie świętowali w Zakopanem.
Tylny napęd, trochę śniegu i zgodnie z prawem Murphiego.
Na parkingu przywalił jeden w drugiego.
Nie było by draki wielkiej, gdyby nie to że własnie ubezpieczenie dopatrzyło się że umowa jest nie ważna. Zostały im dwa poobijane złomy i przyjaźń się skończyła.
Koledzy byli z miasteczka Beaty, a opowiadał nam to facet z PZU, bo jeździł z jednym z nich po sądach w tym czasie.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Kedison

Post #3 Ocena: 0

2015-09-12 13:57:15 (10 lat temu)

Kedison

Mężczyzna

Ale jezeli mam krotkoterminowe na cala UE. To dlaczego juz w Angli nie jest aktualne? Po za tym, nawet jezeli ubezpieczenie w anglii jest na osobe. To jesli samochod i ubezpieczenie bylo by na mnie. To nie sadze zeby byl jakis problem. Jak sadzisz?

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #4 Ocena: 0

2015-09-12 14:21:06 (10 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Nie ma takiej możliwości. Ubezpieczenie jest nie ważne.
Policjant pewnie ubezpieczenia nie sprawdzał.
Kolega kupuje ubezpieczenie 30 dniowe. Ubezpieczalnia, która mu je sprzedaje robi to nie dlatego, zeby mieszkał i żył w UK płacąc grosze za ubezpieczenie tylko dlatego, ze myśli, ze kolega sprowadził auto i jest w trakcie opłat i przygotowywania auta do rejestracji w Polsce. Po to sa miedzy innymi ubezpieczenia 30 dniowe w naszym kraju.

Jak znasz nr rejestracyjny kolegi auta mozesz sprawdzić w necie czy jest ono ubezpieczone tu w UK.

A tak na marginesie. Jesli takie coś by było zgodne z prawem i nie było by przeszkód w takich ubezpieczeniach nikt tu by nie wykupował ubezpieczenia tylko robił jak Twój kolega. 100 miesięcznie przez rój to 1200 zł. A to jest około 210 funtów. Śmieszna kwota.

[ Ostatnio edytowany przez: AlmostFamous 12-09-2015 14:23 ]

Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

Kedison

Post #5 Ocena: 0

2015-09-12 14:50:34 (10 lat temu)

Kedison

Mężczyzna

W poniedzialek dopytam sie. No ale nawet jesli mam te tymczasowe i jest one niby na czas przerejestrowania. To przeciez skoro jest na UE to czemu nie mogl bym przyjechac do Angli takim samochodem? Powiedzmy ze chce przyjechac do Angli na weekend z takim ubezpieczeniem, co w tedy? Samochod jest na angielskich blachach, oplaty zrobione wszystkie tylko ze ubezpieczyciel jest w PL.

Do góry stronyOffline

autofan

Post #6 Ocena: 0

2015-09-12 15:35:02 (10 lat temu)

autofan

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2007

Oczywiscie,ze mozesz jezdzic,tak samo jak mozesz zrobic spray tan,zalozyc turban na glowe I w Pakistanie udawac tubylca.Dopoki nie sprawdza ci dokumentow bedziesz pakistanczykiem.
Milosnik samochodow.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer ICQNumer Skype

AlmostFamous

Post #7 Ocena: 0

2015-09-12 15:40:38 (10 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

Zadajesz takie pytania na ktore moja odpowiedz jest taka.
A czego w Polsce 0,2 promila jest wykroczeniem a 0,5 przestępstwem a w Anglii mozesz teoretycznie jeździć do 0,8 ?
Przecież jesteśmy w Unii.

No owszem jesteśmy, ale to nie oznacza, ze każdy ma jakies prawo unijne. A wręcz przeciwnie. Kraje maja swoje prawo dotyczące np ubezpieczeń, rejestracji pojazdów i wszędzie to wyglada inaczej.

Idąc Twoik tokiem rozumownia wszyscy Anglicy by szukali tanich ubezpieczeń w Europie a tutejsze ubezpieczalnie przestały by istnieć. Niestety nie robią tego, bo jest to nie zgodne z prawem
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2015-09-12 19:26:06 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Nie trzeba pytać kolegi, wystarczy przeczytać warunki ubezpieczenia. Byle jaką short term insurance sobie weź.

Jesteśmy w europie, ale usługa jest sprzedawana regionalnie. Tak jak Pizza, zamawiasz w Londynie i chcesz ją zjeść ciepłą w Warszawie?

Kilka razy kupowałem takie ubezpieczenie.

1. Z tego co wiem to aby ubezpieczenie było ważne, kierujący / główny posiadacz pojazdu ma być rezydentem UK.

Tu już jest pierwszy punkt gdzie polisa zostanie z automatu odrzucona gdy dojdzie do jakichkolwiek roszczeń.

2. Nie może być ubezpieczenie europejskie, ubezpieczanie jest powiązane z krajem, owszem polisa zazwyczaj obejmuje podróż za granicę, ale jest ograniczony czas, zazwyczaj 30 -60 dni. Ale wyjazd turystyczny oznacza ze jesteś punk 1
I tu ważna uwaga, bywają polisy, które nie obejmują pobytu za granicą, albo należy powiadomić ubezpieczalnię o fakcie wyjazdu, jeżeli nie mamy tego w pakiecie to trzeba będzie dopłacić.

3. U bezpiecznie krótkoterminowe, wszystkie jakie znam wymagają:
-Rezydent UK
-Wiek powyżej 25 lat życia
-co najmniej 3 lata prawo jazdy

I nie obowiązują poza granicami, nie można uprawiać sportów, bywa że nawet jest nieograniczone pory dnia kiedy możesz jechać, od wschodu do zachodu słońca.

I teraz tak jak pisałem wcześniej takie ubezpieczenie to tylko odpowiednik OC, a udział w odszkodowaniu posiadacza polisy zaczyna sie od co najmniej 1000 funtów, ale zazwyczaj 10 000 i więcej. Czyli w praktyce oznacza to że posiadacz polisy musi mieć sporą kupkę kasy na koncie, gdy dojdzie do kolizji.

I tak na prawdę możesz powiedzieć koledze że równie dobrze może iść na najbliższy most i wyrzucać te pieniądze do rzeki.

Do góry stronyOffline

Craven_2

Post #9 Ocena: 0

2015-09-12 22:15:44 (10 lat temu)

Craven_2

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2010

Ale on nie kupuje tej polisy tu tylko w Polsce dlatego zadne T&C tutejszych ubezpieczen go nie obchodza.
Zawsze w takich przypadkach retorycznie pytam czy zainteresowany dowiedzial sie, dopytal, doczytal, upewnil czy sposob w jaki chce uzytkowac swoj woz bedzie zgodny z tekstem umowy, ktora zawarl u brokera, przez neta czy na gdzies na rogu ulicy.

Do góry stronyOffline

E-mailNumer AIM

krakn

Post #10 Ocena: 0

2015-09-13 08:15:31 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

NO to jak ubezpieczenie kupione w Polsce, na zagraniczny pojazd jest ważne w Polsce, to nie jeździ, ale niech tutaj nie przyjeżdża.
Bo nie ma go w bazie samochodów ubezpieczonych.

Kiedyś już słyszałem o tym, zadałem pytanie w warcie która podobno coś takiego miała oferować ale nie dostałem odpowiedzi.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,