MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 11 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

Str 11 z 13

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

sparky1

Post #1 Ocena: 0

2016-01-31 14:18:48 (9 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Z nami od: 24-01-2012

ObrazekObrazek
Cytat:

2016-01-31 14:08:10, Mustafa1975 napisał(a):
Chodzi o to audi ze powinno chyba zjechac w prawy pas. Wczesniej jest oznaczenie ze w drugi zjazd (prawo) mozna jechac ze srodkowego lub prawego pasa. Ja bylem na srodkowym i moglem tylko zjechac na lewy.

wczoraj mialem identyczna sytuacje 3 pasy na wjezdzie tzn 2.5 bo trzeci to skrawek pasa bez strzalek , rondo bez pasow i drugi zjazd 2 pasy i co mialem zrobic z wciskajacym sie autem z prawej zjezdzajacym w drugi zjazd tak jak ja?

czyli wszystko na rondzie przepuszczamy co nadjezdza z prawej bez reguly bo nie ma jej w hc *THUMBS UP* tez moze byc jak dla mnie

dla kolegi kolegi
Ronda
Pojawia się tutaj kilka kluczowych różnic w porównaniu do przepisów w Polsce. Przede wszystkim, jak już wspomniane zostało powyżej, nie istnieje w UK reguła prawej (lewej) dłoni. Dzięki czemu nie istnieje konieczność zmiany pasa na zewnętrzny przed opuszczeniem ronda. Co więcej, Brytyjski Kodeks Drogowy wyraźnie pokazuje, że po skręcie w prawo, pod warunkiem, że tylko jeden pas skręca w prawo, istnieje możliwość wyboru na którym pasie ruchu chcemy skończyć.

Dlatego nie powinno się wjeżdżać na rondo z założeniem, że pojazd jadący przy środku ronda, pozostanie przy środku ronda. Na dojeździe do ronda należy sygnalizować tak samo jak na dojeździe do skrzyżowania. Opuszczając rondo sygnalizujemy mijając zjazd poprzedzający nasz zjazd z ronda.

Jadąc przez rondo prosto powinno się korzystać z lewego pasa ruchu.

Prawidłowy przejazd przez rondo

Obrazek

http://polemi.co.uk/images/stories/poradniki/motoryzacja/reguly-przepisy-drogowe-przejazd-rondo.jpg

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 31-01-2016 15:07 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: +1

2016-01-31 15:06:19 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Wszytko się zgadza, ale zaleca się ze względów bezpieczeństwa zmienić pas ze środkowego na zewnętrzny w momencie gdy kończy się zjazd poprzedzający ten wyjazd z którego chcemy skorzystać i tak robi się na egzaminie, przynajmniej na motocyklu, nie wiem jak na samochodzie.

Ale to są raczej zalecenia bezpieczeństwa, poza tym wiele większych rondek ma tak porycie namalowane pasy że ciężko się ich trzymać, zresztą i tak się mało kto ich trzyma.

Oczy w D, lustrka, lusterka i jeszcze raz lusterka. I nie ufać nikomu, jak się zbliża do linii naszego pasa to nie czekać aż dojdzie do pieszczot tylko użyć sygnału i odsunąć się, przygotować do natychmiastowego zahamowania.

Szkoda kasy, czasu, zdrowia...
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Mustafa1975

Post #3 Ocena: 0

2016-01-31 15:19:57 (9 lat temu)

Mustafa1975

Mężczyzna

Z nami od: 30-01-2010

No dobra na ja ze srodkowego mialem prawo skrecic w prawo drugi zjazd a takze audi moglo skrecic w prawo badz zawrocic. Wiec czemu audi przy zjezdzie zajmuje lewy pas i wymusza na mnie hamowanie jesli moze spokojnie wjechac w prawy pas.

[ Ostatnio edytowany przez: Mustafa1975 31-01-2016 15:21 ]

Do góry stronyOffline

sparky1

Post #4 Ocena: 0

2016-01-31 15:24:48 (9 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Cytat:

2016-01-31 15:19:57, Mustafa1975 napisał(a):
No dobra na ja ze srodkowego mialem prawo skrecic w prawo drugi zjazd a takze audi moglo skrecic w prawo badz zawrocic. Wiec czemu audi przy zjezdzie zajmuje lewy pas i wymusza na mnie hamowanie jesli moze spokojnie wjechac w prawy pas.

nie powinno się wjeżdżać na rondo z założeniem, że pojazd jadący przy środku ronda, pozostanie przy środku ronda
Opuszczając rondo sygnalizujemy mijając zjazd poprzedzający nasz zjazd z ronda.
moze rozmawial przez komorke i wydawalo mu sie ze nadal jest przed toba?

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 31-01-2016 15:29 ]

Do góry stronyOffline

ie2ox4-b

Post #5 Ocena: 0

2016-01-31 15:53:53 (9 lat temu)

ie2ox4-b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 27-05-2014

Cytat:

2016-01-31 13:39:56, dzieckowemgle napisał(a):
(...)
T skrzyzowanie ma zazwyczaj znak ustap pierszenstwa na dojezdzajacej drodze. Jak jest bez znakow to nie ma nikt pierszenstwa, trzeba sie zatrzymac i porozumiec wzrokowo kto jedzie pierwszy.
(...)

Obrazek
Dojazd/skrzyżowanie w literkę T, to co opisywałem trochę wcześniej.
Prawie wszyscy pędzą prosto, jakby mieli pierwszeństwo, a ja biedny muszę hamować... jeszcze z pół roku... chcę zmienić auto, to rondo jest chyba po to tak oznaczone.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2016-01-31 15:58:31 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

sparky1

Post #7 Ocena: 0

2016-01-31 16:15:35 (9 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Pewnego rodzaju wyjątkiem od tej reguły są skrzyżowania typu „T”, które swoją nazwę biorą od swojego kształtu. Gdy patrzymy na nie z góry przypominają literę „T”. Na tego typu skrzyżowaniach normalnie droga biegnąca prosto, wzdłuż górnej części T, ma pierwszeństwo nawet jeżeli droga podporządkowana nie ma żadnych znaków lub oznaczeń.

Skrzyżowanie typu „T”

Obrazek

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2016-01-31 16:24:12 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Jak nie ma oznaczeń to jest skrzyżowanie dróg równorzędnych.
A na grafice jest skrzyżowanie dróg z podporządkowana.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

sparky1

Post #9 Ocena: 0

2016-01-31 16:30:41 (9 lat temu)

sparky1

Mężczyzna

Bo bez znakow ta idaca w dol tez jest podporzadkowana jak wynika z tekstu

Reguła prawej (lewej) dłoni
Jest to jeden z największych mitów jakie narosły przez lata wśród naszych rodaków mieszkających na Wyspach. Nie istnieje w brytyjskich przepisach reguła prawej lub lewej dłoni. Pierwszeństwo na skrzyżowaniach ustalane jest za pomocą pionowych znaków (np. STOP lub GIVE WAY) lub poziomych oznaczeń (podwójna przerywana linia GIVE WAY, gruba ciągła linia STOP). W przypadku, gdy na skrzyżowaniu nie występują ani linie poziome, ani znaki pionowe mamy do czynienia z tzw. „skrzyżowaniem nieoznaczonym”, które w Polsce nazywało się skrzyżowanie równorzędne. W Polsce na tego typu skrzyżowaniu o pierwszeństwie decydowała właśnie reguła prawej dłoni (ręki). W UK reguła 146 Brytyjskiego Kodeksu Drogowego informuje nas o konieczności zwrócenia uwagi na nieoznaczone skrzyżowania, na których nikomu nie przysługuje pierwszeństwo. Na tego typu skrzyżowaniach nigdy nie powinno się zakładać, że ma się pierwszeństwo oraz należy pamiętać, że kierowcom innych pojazdów może wydawać się, że mają pierwszeństwo i będą oczekiwać, że im go ustąpimy.

[ Ostatnio edytowany przez: sparky1 31-01-2016 17:06 ]

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-01-31 16:30:54 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 11 z 13 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 10 | 11 | 12 | 13 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,