|
|
---|---|
MateuszKanciast | Post #1 Ocena: 0 2016-06-16 12:09:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-03-2016 |
Witam. Potrzebuje pomocy w wyborze, rady jeżeli chodzi o koszty.Mam
Wszystkie kategorie prawa jazdy i właśnie wymieniam prawko na angielskie. Do pracy jeżdżę 21 km w jedną stronę,przez most w Dartford na m25 za który płacę. Pytanie czy lepiej kupić samochód między 500-1000f,dalej płacić za most ale mieć komfort, czy motor albo skuter, gdzie będą mniejsze koszty ubezpieczenia, paliwa, za most nie muszę płacić, ale znowu ubiór, kask będzie swoje kosztować. Jak duża różnica w kosztach będzie między samochodem,a motorem czy skuterem? W uk jestem 3 miesiące, mam 28 lat. |
Dwunasty | Post #2 Ocena: 0 2016-06-16 12:23:11 (9 lat temu) |
Konto usunięte |
A sprawdzałeś ceny ubezpieczeń?
Pewnie Wielim będzie wiedział lepiej ale jak na mój gust to koszty skuter - samochód maja się gdzieś 20% do 100%. Skuter wyjdzie 5x taniej. Jeśli nie więcej ![]() |
andypolo | Post #3 Ocena: 0 2016-06-16 13:54:19 (9 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Podaje przybliżone koszta
Ubezpieczenie: £600(auto) £250(motor) £100(skuter) Road Tax : £150 - £60 - £20 Dobra kurtka na motor/skuter czy taż kask od £60 Musisz brać pod uwagę koszty paliwa i amortyzacji. Cena (w twoim przedziale) auta i motoru jak i wiek jest podobna. Skuter dostaniesz taniej. Pomyśl też o czsie dojazdu. Ja na londyńskie warunki drogowe i pogodowe kupiłbym motor. [ Ostatnio edytowany przez: andypolo 16-06-2016 13:55 ] |
AndrzejW | Post #4 Ocena: 0 2016-06-16 14:05:45 (9 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2007 Skąd: Grays |
Na motor/skuter polecałbym również np takie spodnie i taką samą górę.
Jak dotąd żadna "porządna" kurtka motocyklowa nie przetrwała porządnej ulewy. Dlatego zawsze mam w kufrze zestaw na deszcze (nie zajmuje dużo miejsca). Skuter jest zdecydowanie najtańszy, ale ja na dojazdy 40 km w każdą stroną wybrałem motor. |
Wielim | Post #5 Ocena: 0 2016-06-16 14:38:29 (9 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Skuter tańszy zarówno w utrzymaniu jak i zakupie. Tylko weź pod uwagę wiatr - na moście Dartford jak i M25 wieje jak cholera. Pogoda tez nie pomaga. Jeżdżę i samochodem i skuterem - skuter zdecydowanie do Londynu , omijasz korki, możesz jeździć bus lanem i ogólnie jest nie do przebicia. Napewno w miescie czasowo nic skutera nie przebije, nawet metro Jednak trasy do pracy , a mieszkam niedaleko Dartford Crossing , dojeżdżam w okolice Canning Town - czyli cała trasa A13 ,jakieś 14 mil dojeżdżam samochodem, napewno wychodzi drożej , napewno rano po 6 godzinie samochodem jest dłużej ale jednak bezpieczniej , zwłaszcza wieczorem gdy nie ma korków i wszystkie pojazdy zasuwaja. Jeśli już miałbym jeździć skuterem po drogach typu A13 albo tym bardziej M25 to musiałby to być duży ciężki jednoślad albo motocykl , a nie skuter 125cc.
Co do Dartford Crossing, sprawdz czy nie przysługuje Ci jakaś zniżka za przejazd samochodem , może mieszkasz lokalnie , wtedy są opcje 10 funtów za 50 przejazdów albo 20 funtów za rok bez limitów . Skoro dojeżdżasz 21km to napewno miescisz się w programie lokalnym . Szczegóły na stronie Dartford Crossing. Sam korzystam z pierwszej opcji 50 przejazdów za 10 funtów /rok bo więcej mi nie trzeba ... [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 16-06-2016 14:45 ] |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2016-06-16 20:44:08 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Skuterem na M25 nie może wjechać jeżeli pojazd nie może jechać szybciej niż 60Mph tak z głowy. Ale może przejechać przez most no między pierwszym i ostatnim zjazdem droga ma status drogi głównej, a nie autostrady.
W jego wieku ubezpieczenie może być wyższe na wszytkie pojazdy niż podajecie. ale skuter 50-125cc faktycznie bedzie najtaniej. Choć trzeba się liczyć z tym że ten rejon niestety podbija wysoko cenę ubezpieczeń, bo po prostu kradną jak cholera. Znam przypadek gdzie tak kombionowali żeby uciać łancuch almaxa że im się w koncu udało! Łańcuch niemal nie do przecięcia, a jednak... Co do ubrania. Ja przerobiłem sporo rodzajów ubrań. Po kilku latach zdecydowałem się za poradą starych bikerów, co to nie lataja tylko w koło komina gdy świeci słońce i kupiłem sobie kobinezon skandynawskiej firmy. Już sprawdziłem podczas kilkunasto godzinnej jazdy w ulewnym deszczu, sprawdziłem też podczas 150km jeździe po autostradzie w tem -4 Teraz szykuje się test letni. jazda na południe europy. W zeszłym roku próba jazdy w budżetowych spodniach przeciwdeszczowych po kilku godzinach skonczyła się tym że wolałem jechać w deszczu w mokrych dzinsach niż w motocyklowych spodniach przeciwdeszczowych. Po prostu siedzenie z nabiałem zaczęło mi się grilować :> Zaliczyłem też drobną wywrotkę. Przednie koło poleciało mi na błocie, gdy poczułem ze już nie wyprowadzę motocykla katapultowałem się z niego, schowałem głowę i upadłem na bark, zrobiłem fikołka i stanąłem na nogach. Dobre ochraniacze spowodowały że nawet nie poczułem . Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
MateuszKanciast | Post #7 Ocena: 0 2016-06-17 09:54:06 (9 lat temu) |
Z nami od: 01-03-2016 |
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zniżki na moście mają tylko mieszkańcy Dartford i Thurrock, ja założyłem konto, więc i tak już płacę mniej. Faktycznie nie pomyślałem wcześniej o swoim bezpieczeństwie na m25, więc skuter odpada. No właśnie motor byłby na ulicy więc balbym się że ukradna. Możecie mi podpowiedzieć gdzie mogę sprawdzić ceny ubezpieczeń? Jakiego samochodu miałbym ewentualnie szukać żeby było najtaniej? Benzyna do 1.2 czy 1.4 ? Na gumtree sa hondy civic około 1000f, roczniki około 2003. Marka tez ma znaczenie? Honda będzie droższa od fiata ?
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2016-06-17 09:58:27 (9 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/68/7625/ubezpieczenie-samochodu
Carpe diem.
|
krakn | Post #9 Ocena: 0 2016-06-17 19:22:57 (9 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Spokojnie, ja tam przez most co najmniej kilkadziesiąt razy jeziłem na 125cc i nie było tak strasznie. To nie Polska ani rosja że wyprzedzają na 4 pasach na 6 tego, od zjazdu do zjazdu tam ludzie jadą dość spokonie, jak pojedziesz lewym pasem to nikt cię nie zgarnie.
Jaskrawa kamizelka, w nocy odblaskowy pas i świeczysz jak choinka. Jak moja młoda dużo jeździła w nocy zima,lato, na okrąglo, bo jezdziła od rana do wieczora, a nawet ze szkoły to wracała o 22 to na kufrze zamontowałem dodatkowe ledowe światło pozycyjne, stopu i paski pomarańczowych ledów jako kierunkowskazy. To powodowało że podczas silnych opadów deszczu, czy nawet deszczu ze śniegiem motocykl był widoczny bardzo daleka. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|