MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powtórna rejestracja samochodu.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zielony84

Post #1 Ocena: 0

2018-03-02 20:42:19 (7 lat temu)

zielony84

Mężczyzna

Z nami od: 12-01-2018

Witam. Taka sytuacja:
Pod koniec roku 2017 wróciłem do Polski angielskim autem. Jako, że nie miałem w planach wracać na wyspy zarejestrowałem je w Polsce. Dostałem jednak dobrą ofertę pracy i zdecydowałem się na powrót. Teraz nie wiem czy kupić na miejscu nowe auto czy bawić się w powtórną rejestrację w UK. Czy to, że auto pochodzi z UK powoduje zmniejszenie formalności przy rejestracji? Czy rejestracja przebiega normalnie tak jak każdego innego auta zza granicy tj. lampy, mot itd.? Proszę ekspertów o rady na co zwrócić uwagę, jakie papiery potrzebuję jeśli zdecyduje się na powtórną rejestrację itp. Dziękuję.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2018-03-03 08:39:26 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A warto? Czy to jakis nadzwyczajny samochod, ze oplaca sie bujac z ponowna rejestracja, papierologia, itp.

Wszystko zalezy od wartosci, wyjatkowosci i stanu samochodu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

zielony84

Post #3 Ocena: 0

2018-03-03 10:25:54 (7 lat temu)

zielony84

Mężczyzna

No właśnie oto jest pytanie, samochód jak samochód. Mam do niego sentyment, nie zawodzi, kupiłem okazyjnie. Stąd się zastanawiam, ale rzeczywiście jeśli mam za tym biegać nie wiadomo jak długo to kupię nowy.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2018-03-03 11:04:27 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Na jednej ze stron znalazlam, ze komus zajelo to tylko 2 tygodnie i jezdzil tym autem w tym czasie. Tu jest link, ale informacje moga byc troche przeterminowane:

https://www.frenchentree.com/france-forum/topic/re-registering-a-uk-car-back-in-uk/

A ile zajela Ci rejestracja samochodu w PL i czy duzo bylo z tym zabawy? Kolega zabiera samochod do PL, zeby go tam przerejestrowac i miec do jezdzenia na miejscu.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #5 Ocena: 0

2018-03-03 11:17:28 (7 lat temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

A mnie ciekawi ta nowa praca, tz czy znalazłeś przez przypadek ? czy promocja w starym miejscu pracy? Pytam bo tu może być takich więcej co sie kwalifikują do promocji ale ich trzymają jako "wołów roboczych" aż z przepracowania odchodzą.

Do góry stronyOffline

zielony84

Post #6 Ocena: 0

2018-03-03 11:19:06 (7 lat temu)

zielony84

Mężczyzna

Dzięki. Jeśli chodzi o rejestrację w Polsce to nie jest to trudne. Do wymiany miałem tylko przednie lampy i lewe lusterko - musi być z tą linią dzielącą lusterko. Licznik miałem wyskalowany w milach i kilometrach więc to odpadło podobnie jak światło przeciwmgłowe bo mam dwa. Prócz tego akcyza, przegląd i to wszystko można jechać na rejestrację. Jeśli kolega ma auto o dużej wartości i nie chce płacić akcyzy może pomyśleć o tzw. zniesieniu akcyzy na mienie przesiedleńcze. Musi w urzędzie skarbowym udowodnić, że wraca do Polski na stałe i będzie jeździł tym autem. Minusem tego rozwiązania jest np. to, że przez 1 rok od zniesienia płacenia akcyzy na ten samochód nie będzie mógł go sprzedać w Polsce, nie będzie mógł też np. wpisać do dowodu żony, mamy czy taty i innych osób trzecich (chory kraj). Dokładnie nie pamiętam co jeszcze można to spokojnie znaleźć w internecie. Dodam, że aby udowodnić, że wraca się do Polski i że przebywało się w UK wystarczą payslipy, zaświadczenie o rejestracji w PUP-ie lub zaświadczenie o podjęciu pracy i tym podobne pierdoły, biurokracja.

Do góry stronyOffline

zielony84

Post #7 Ocena: 0

2018-03-03 11:22:46 (7 lat temu)

zielony84

Mężczyzna

Cytat:

2018-03-03 11:17:28, Emeryt56 napisał(a):
A mnie ciekawi ta nowa praca, tz czy znalazłeś przez przypadek ? czy promocja w starym miejscu pracy? Pytam bo tu może być takich więcej co sie kwalifikują do promocji ale ich trzymają jako "wołów roboczych" aż z przepracowania odchodzą.

Nie bój żaby. Znalazłem w innym miejscu będąc w Polsce, w tej samej branży.

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2018-03-03 11:31:30 (7 lat temu)

Richmond

Kobieta

Kolega kupil tanie auto specjalnie do jezdzenia w Polsce, wiec akcyza pewnie bedzie minimalna.

Powiedzial, ze to przeze mnie, bo ja mu kiedys wyslalam artykul, ze mozna rejestrowac auta z UK w Polsce.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

zielony84

Post #9 Ocena: 0

2018-03-03 11:48:15 (7 lat temu)

zielony84

Mężczyzna

W takim razie ze względu na te obostrzenia związane ze zwolnieniem z płacenia akcyzy w ogóle bym się w to nie bawił.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,