Postów: 15 |
|
---|---|
butterfly42 | Post #1 Ocena: 0 2008-05-16 12:56:45 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD |
Witam wszystkich gotujących.Mam pytanie o mąkę:jakiej używacie do wypieków oraz do robienia ciasta na pierogi.Ja do tej pory używałam Polskiej mąki tortowej(niestety nie zawsze mają ją w sklepie) ponieważ próbowałam kilka razy robić ciasta z angielskiej mąki,ale nie bardzo sie udawały.Ciasto miało dziwnie ciemny kolor i było twarde.Jeśli ktoś ma sprawdzoną mąkę bardzo proszę o podanie nazwy,bo te które do tej pory kupowałam nadają sie do ...
|
gabi100 | Post #2 Ocena: 0 2008-05-16 13:13:55 (17 lat temu) |
Z nami od: 02-12-2007 Skąd: Mansfield |
Szczerze mówiąc to nie wiem do czego ma służyć angielska mąka; wypróbowałam kilka gatunków i żadna nie nadaje się do niczego. Dlatego teraz kupuję tylko polską mąkę i nie martwię się o efekt końcowy
![]() Wiem,że czasami jest problem z kupnem dlatego jak widzę w sklepie to biorę od razu 2 kg ![]() ps.sieć tesco ma półki z naszą żywnością,często tez mąkę można kupić u "Babaja" lub po prostu zamówić w Polskim sklepie-na pewno chętnie przywiozą ![]() |
dkstudio | Post #3 Ocena: 0 2008-05-16 14:26:08 (17 lat temu) |
Z nami od: 22-01-2007 Skąd: Manchester |
I odpowiedz jest jasna, angielska mąka tylko nadaje się do angielskich potraw.
Nigdy ale to nigdy nic dobrego z tego szajsu nie wychodzi. Trzeba zrobić większy zapas jak w sklepie brakuje ![]() ![]() ![]() Pozaetatowy fotoreporter
Krzysztof (orłoś)
|
butterfly42 | Post #4 Ocena: 0 2008-05-16 14:38:40 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD |
Tak właśnie myślałam,ale miałam cichą nadzieję,że jednak mają chociaż jeden rodzaj dobrej mąki.Niestety w Tesco u mnie w mieście w Tesco nie ma Polskiej mąki,są co prawda dwa sklepy Polskie,ale czasami i oni nie mają mąki.Często przyrządzam potrawy mączne więc kupuję zawsze po kilka kilo,niestety kuchnie mam małą i w szafkach nie pomieszczę zbyt dużo,bo chętnie kupowałabym od razu zgrzewkę i miałabym problem z głowy.A może po prostu zmienić dom...haha na taki z większą kuchnią
![]() [ Ostatnio edytowany przez: butterfly42 16-05-2008 14:39 ] |
ciesza | Post #5 Ocena: 0 2008-05-16 14:39:02 (17 lat temu) |
Z nami od: 29-08-2007 Skąd: MANCHESTER |
zgadzam sie w 100%
myslalam na poczatku, ze cos z moimi zdolnosciami kulinarnymi jest nie tak, bo nic nie wychodzilo tak jak powinno, nawet nalesniki. Uzywam tylko naszej maki i wszystko jest ok |
|
|
krakn | Post #6 Ocena: 0 2008-05-16 17:31:14 (17 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
hm, my kupujemy ... akurat brakło, i bo bym wam fotke tu wkleił, kupujemy w sainsburym taką w czerwonym opakowaniu, normalna pszenna biała mąka, co prawda tortów nie pieczemy ale do normalnych zastosowań pieczenia, naleśniki, piza itp ładnie wychodzi, jest wysoko glutaminowa, a jak ktoś kupuje tą ciemną... to jest żytnia lub pszenno żytnia, i są też gotowce do pieczenia chleba, w takich piekarnikach jak mikrofala, to wam faktycznie nic nie wyjdzie
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
butterfly42 | Post #7 Ocena: 0 2008-05-16 17:55:07 (17 lat temu) |
Z nami od: 27-02-2008 Skąd: 52°40′36″N 2°26′49″W TELFORD |
Próbowałam już kupować kilka razy różną mąkę pszenną w Tesco.Efekt był zawsze ten sam:ciasto było ciemniejsze niż z Polskiej mąki i było dość twarde a po ugotowaniu stawało sie gumowe.Kupowałam też tą specjalną mąkę do wypieków z dodatkiem środka spulchniającego i efekt nie był lepszy.Niestety nie ma u nas w mieście sklepu Sainsbury bo chętnie bym spróbowała tej mąki o której piszesz.pozostaje mi tylko kupować nadal Polską mąkę...
|
Post #8 Ocena: 0 2008-05-16 19:23:44 (17 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
gosian | Post #9 Ocena: 0 2008-05-16 19:29:57 (17 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Ja tez próbowałam różnych mąk i stwierdziłam ,ze najlepsza jak do tej pory jest najzwyklejsza Plain Flour z Tesco w biało-czerwonym opakowaniu...Poza ciemnym kolorem nic złego nie powiem.Robiłam z niej kluski,pierogi ,ciasta,ciasteczka,biszkopty i wszystko jest w porządku.W ciastach nawet tego koloru tak nie widać,ale w kluskach niestety tak...ale można sie przyzwyczaić....A wypieki robie co tydzień,bo mój mąż twierdzi,że dzień bez słodkości nie może być.....
p.s do klusek mąki daje trochę więcej niż polskiej,ponieważ podczas gotowania ciasto robi sie zbyt miękkie... Pozdrawiam...Gosia Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
vajouk | Post #10 Ocena: 0 2008-05-16 19:48:00 (17 lat temu) |
Z nami od: 18-10-2007 Skąd: Walkern |
Ja uzywam self-rising niebieska z obrazkiem ciastek(babeczek) na opakowaniu do wszelkich domowych wyrobow od ciast do klusek i jeszcze nigdy mnie nie zawiodla.Mozna ja dostac w kazdym sklepie u "ciapatego" i Sainsburym
[ Ostatnio edytowany przez: vajouk 16-05-2008 19:53 ] "Zycie jest piekne trzeba tylko umiec z niego korzystac
|