Str 3 z 8 |
|
---|---|
andyopole | Post #1 Ocena: 0 2009-11-25 22:24:42 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
U mnie MUSI byc KUTIA. Wigilia bez kutii jest po prostu niewazna. Com ja sie nalatal rok temu po Portland za wlasciwa pszenica, ale zdobylem!!! Poza tym obowiazkowy barszcz a w nim pierogi lub uszka (postne) z grzybami. Ryby we wszelakich postaciach, rowniez karp, ktorego osobiscie nie jadam ale rozumiem ze sa ludzie dla ktorych Wigilia bez karpia jest niewazna.
O czyms takim oczywistym jak oplatek nawet nie wspominam. |
anuna | Post #2 Ocena: 0 2009-11-26 09:21:22 (15 lat temu) |
Z nami od: 03-08-2007 Skąd: Cheltenham |
Szczerze powiem, ze ja w zyciu kutii (nawet nie wiem, czy to sie przez dwa ii pisze
![]() Moze ktos mi wyjasni ![]() [ Ostatnio edytowany przez: anuna 26-11-2009 09:21 ] Adas 12/5/12
|
anna69 | Post #3 Ocena: 0 2009-11-26 09:41:16 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
moja mam tez czasem robila siedzika pod pierzynka - tkiego samego mniej wiecej - ale ja sie umiem bez tego obejsc.....
u mnie zamiast kuti je sie kluski z makiem - kutie raz jako dzicko jadlam, ale wszyscy wolimy kluski i jakos tak zostalo - tzn ja nie jem tego za wiele - ale nie wyobrazam sobie bez nich wigilii ![]() do tego oczyswiscie oplatek ![]() a zakwas na barscze robicie sami?? macie jakis sprawdzony przepis?? bo 2 lata temu tesciowa mi przywiozla, rok temu u mamy to dziadek zrobil(moja mama za blisko ma rodzocow ![]() ![]() |
justin1976 | Post #4 Ocena: 0 2009-11-26 12:17:22 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
A u mnie co roku jest siemieniotka to taka zupa dość pracochłonna z konopi zabielana śmietaną dawniej robiona na śląsku, teraz mało znana, obowiązkowo barszyk z uszkami, karpik gotowany i smażony, kapusta z grzybami, rosołek z karpia, kompot z suszu, makówki no i pierniki i pierniczki. Uwielbiam te świąteczne wyżerki...
|
Post #5 Ocena: 0 2009-11-26 13:28:19 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2009-11-26 13:55:57 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2009-11-26 14:40:20 (15 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
justin1976 | Post #8 Ocena: 0 2009-11-26 15:07:10 (15 lat temu) |
Z nami od: 05-06-2007 Skąd: Londyn/Croydon |
Cytat: 2009-11-26 13:55:57, Anka09 napisał(a): Cytat: 2009-11-26 12:17:22, justin1976 napisał(a): A u mnie co roku jest siemieniotka to taka zupa dość pracochłonna z konopi zabielana śmietaną dawniej robiona na śląsku, teraz mało znana, Mam nadzieje, ze koponie, ktorych uzywasz nie sa indyjskie ![]() Nie... chociaż mogłoby być ciekawie ![]() ![]() |
anna69 | Post #9 Ocena: 0 2009-11-26 15:26:03 (15 lat temu) |
Z nami od: 06-08-2008 Skąd: W Yorkshire |
a co to za zupka?? ja o niej nigdy nie slyszlam....prosze o przepis......
|
andyopole | Post #10 Ocena: 0 2009-11-26 17:30:59 (15 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2009-11-26 09:21:22, anuna napisał(a): Szczerze powiem, ze ja w zyciu kutii (nawet nie wiem, czy to sie przez dwa ii pisze ![]() Moze ktos mi wyjasni ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>anuna</i> 26-11-2009 09:21 ] Kutia to potrawa wigilijna ludzi z kresow wschodnich pochodzaca z bliskiego wschodu gdzie jada sie bardzo slodko. Jesli chcesz dam wskazowki jak zrobic, blizej Wigilii. |