MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Gdzie sie wybrac na grzyby w uk?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 9 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

Str 9 z 10

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Maat17

Post #1 Ocena: 0

2022-10-12 06:00:32 (3 lata temu)

Maat17

Posty: 6709

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Cytat:

2022-10-12 05:25:51, Gwontownik napisał(a):
Przeciez za rok też będą. I to świeże.


Po Czarnobylu odradzali zbiory przez 5 lat.
:-(

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #2 Ocena: 0

2022-10-12 06:52:20 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5704

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Czarnobyl był blisko 40 lat temu.
Jeśli natomiast pod uwagę bierzesz potencjalne przyszłe możliwości, to nawet zapas grzybów na 5 lat nie uchroni nikogo przed skutkami.
A tak z czystej ciekawości to poszukaj sobie kiedy w uk z farmerów zdjeto ograniczenia produkcyjne wynikające ze skutków Czarnobyla.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 12-10-2022 06:54 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2022-10-12 09:15:35 (3 lata temu)

Maat17

Posty: 6709

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

Nie znalazlam, ale przewinelo sie to “Three decades on, German mushrooms still show imprint of Chernobyl”.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #4 Ocena: 0

2022-10-16 11:20:53 (3 lata temu)

ZlotaPerla2

Posty: 4060

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Skąd: Pothole town

Obrazek

Obrazek

Ale nie ma prawdziwków 😣

Rydzów nie jadłam nigdy w życiu, raz kupiłam mrożone (MAAT) i wywaliłam do kibla - ale syf! po co to produkcja na to idzie? 🤬 ale dużo syfu jest produkowane i miliony zarabia - wystarczy że każdy raz spróbuje i wyrzuci - chyba trza biznes otworzyc :-8

[ Ostatnio edytowany przez: ZlotaPerla2 17-10-2022 07:46 ]

Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #5 Ocena: 0

2022-10-16 13:00:17 (3 lata temu)

gosian

Posty: 9916

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Grzyb z blaszką na 1 zdjęciu to jaki jest? Olszówka?
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Gwontownik

Post #6 Ocena: 0

2022-10-16 13:11:53 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5704

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2022-10-16 13:00:17, gosian napisał(a):
Grzyb z blaszką na 1 zdjęciu to jaki jest? Olszówka?

Rydz mleczaj.
Olszówka jest niekonsumpcyjna. Z tego co kiedyś czytałem to Grzyb trujący. Przez bardzo długi czas był uznawany za cenny grzyb jadalny i często zbierany ze względu na dobry smak, dużą wydajność i łatwość w rozpoznaniu. Jako jadalny wymieniany był w atlasach grzybów. Bardzo długo, bo aż do lat 70. i 80. XX wieku uznany był za jadalny lub warunkowo jadalny. Dla większości ludzi gatunek ten rzeczywiście był nieszkodliwy. Jednakże u niektórych ludzi po jego spożyciu pojawiły się przypadki silnych zatruć. Zawarta w krowiaku substancja chemiczna w niektórych przypadkach powoduje śmiertelną reakcję układu odpornościowego człowieka, polegającą na tym, że organizm zaczyna wytwarzać przeciwciała przeciwko własnym krwinkom. Sklejone krwinki blokują przepływ krwi w ważnych dla życia narządach. W związku z tymi przypadkami obecnie krowiaka podwiniętego uważa się za gatunek trujący. Mimo to w wielu krajach świata (np. w Europie Wschodniej) jest on nadal zbierany i spożywany. Za grzyb jadalny uważany był również w Polsce przed II wojną światową.
Czytałem również że chemia zawarta w tym grzybie nie jest wydalana przez organizm lecz jej stężenie kumuluje się wraz z ilością spożytych grzybów powodując efekt jak wyżej opisane.
Sam pamiętam jak go zjadłem i rzeczywiście był smaczny.
Od czasu kiedy zmieniły się atlasy grzybów, nie zbieram.
Tak jak nie zbieram gąsek, gołąbków i opieńki. Z blaszkowcow tylko kurki, rydze, kanie, wyznając zasadę, że wszystkie grzyby są jadalne lecz niektóre tylko raz.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 16-10-2022 13:26 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

gosian

Post #7 Ocena: 0

2022-10-16 13:15:20 (3 lata temu)

gosian

Posty: 9916

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Skąd: z domku....

Ok, tego nie wiedziałam.
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mail

Gwontownik

Post #8 Ocena: 0

2022-10-16 13:23:07 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5704

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Próbowałem kiedyś purchawki, ale musi być w odpowiednim stadium rozwoju, to znaczy biała i mięsista w środku. Smaczna, w smaku przypomina pieczarkę.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #9 Ocena: 0

2022-10-17 20:08:50 (3 lata temu)

Maat17

Posty: 6709

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Skąd: New Kingdom

A nad morzem takie. Oczywiscie nie jadalne. Obrazek

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Gwontownik

Post #10 Ocena: 0

2022-10-17 20:38:35 (3 lata temu)

Gwontownik

Posty: 5704

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Skąd: North East

Cytat:

2022-10-17 20:08:50, Maat17 napisał(a):
A nad morzem takie. Oczywiscie nie jadalne. Obrazek

Wszyćkie so jadalne, a niektóre ino roz.

[ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 17-10-2022 21:15 ]

Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 9 z 10 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8 | 9 | 10 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,