Postów: 17 |
|
---|---|
malke | Post #1 Ocena: 0 2012-07-03 08:14:41 (13 lat temu) |
Z nami od: 26-06-2007 Skąd: Mansfield |
Mam pytanie czy oprócz waty zwanej grzesznie chlebem mozna tutaj dostać prawdziwy razowy chleb?
|
nomercy | Post #2 Ocena: 0 2012-07-03 09:11:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-10-2010 Skąd: z Warmii, bo temu jeb..mu bocianowi nie chcialo sie leciec na Hawaje. K..wa mac, nie cierpie drobiu |
pumpernikiel w Lidlu - bardzo smaczny
![]() Tera to nie, ale sie dowiaduj...
|
Post #3 Ocena: 0 2012-07-03 09:26:08 (13 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Lola40 | Post #4 Ocena: 0 2012-07-03 10:24:44 (13 lat temu) |
Z nami od: 06-10-2010 Skąd: Manchester |
W Booths /tym spożywczym/ można kupić chleb na zakwasie z ukraińskiej piekarni. niestety nie wiem czy była to tylko lokalna dostawa dla jednego sklepu czy jest dostępny w całej sieci. Pojawiał się dwa razy w tygodniu. |
polock | Post #5 Ocena: 0 2012-07-03 12:47:57 (13 lat temu) |
Z nami od: 21-04-2008 Skąd: midland |
![]() razowego ? ja to nie widzialem nawet takiego ktory by go przypominal... cegla z np: Lidla nie ma nic wspolnego z prawdziwym razowym ,to zwyklu chemikalius tyle ze wazy wiecej! prawdziwy mozna samemu wyhodowac ,ale bakterie potrzebuja pare pokolen przenoszenia z zakwasu na kolejny zakwas... itd a w domowych warunkach to nie jest latwe bo wymaga systematycznosci ,czasu i cierpliwosci السلام عليكم
|
|
|
kociefraszki | Post #6 Ocena: 0 2012-07-03 13:48:22 (13 lat temu) |
Z nami od: 24-03-2011 Skąd: Keadby |
Polock, nieprawda - wystarczy 5 dni, zytnia maka i woda i masz zakwas jak zloto. Mlody co prawda, ale sprawny. Po kilku pieczeniach z dokarmianiem tegoz zakwasu, masz juz doskonaly zajzajer. Mozna teez robic zakwas tzw. francuski, pszenny, ale to nie to samo.
Co do DOBREGO razowego chleba, to nie znalazlam. Mamy tu polska piekarnie, ale padlam widzac barwiony karmelem "graham", wiec jak mam ochote na normalny, pszenno-zytni chleb razowy to go sobie pieke. To nie jest trudne. Dla chetnych polecam stronke chleb.info.pl - tam jest wszystko od hodowli zakwasu po przepisy na rozne rodzaje chleba. |
kolezanka_szkla | Post #7 Ocena: 0 2012-07-03 17:30:06 (13 lat temu) |
Z nami od: 17-12-2010 Skąd: L5 |
Ja znalazlam. W sklepie hinduskim (czy jakims takim) pod nazwa "Chleb niemiecki".
[ Ostatnio edytowany przez: kolezanka_szkla 03-07-2012 17:31 ] "Chuda krowa, to jeszcze nie sarenka"
|
karina440 | Post #8 Ocena: 0 2012-07-03 18:13:25 (13 lat temu) |
Z nami od: 20-03-2012 Skąd: A-i-M |
Cytat: 2012-07-03 08:14:41, malke napisał(a): Mam pytanie czy oprócz waty zwanej grzesznie chlebem mozna tutaj dostać prawdziwy razowy chleb? Mielismy dosc tej "waty", i dlatego zaczelismy piec chleb w domu. Zakwas dala nam znajoma, i tak, od marca, kazdej niedzieli, w calym domu cudnie pachnie pieczonym chlebkiem ![]() Wiele cennych porad (jak juz kociefraszki nadmienila) znalezlismy na www.chleb.info.pl Odnosnie samodzielnego zrobienia zakwasu - sami jeszcze nie probowalismy, bo caly czas "dokarmiamy" ten od znajomej, ale znalazlam filmik instruktazowy, wydaje sie byc ok: kotlet.tv/zakwas [ Ostatnio edytowany przez: karina440 03-07-2012 18:21 ] W życiu jestem niewidzialnym obojętnym momentem, lecz
dla Ciebie i z Tobą, jestem szczęśliwą chwilą...
|
brigitte6909 | Post #9 Ocena: 0 2012-07-03 19:27:58 (13 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 Skąd: UK |
Upiecznie chleba w domu na swoim zakwasie naprawde nie jest wcale trudne.Mozna dodac do niego tyle roznych dodatkow-mak,siemie lniane,płatki owsiane,otęby,pestki słonecznika,dyni,miod....ach ,długo by wymieniac.Ale satysfakcja ogromna i zapach prawdziwego domu.I tylko jedna wada-bardzo szybko zostaje zjedzony
![]() |
STomasz | Post #10 Ocena: 0 2012-07-03 19:47:11 (13 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2012 Skąd: Merseyside |
W Polskich sklepach... :D
|