
Str 2 z 5 |
|
---|---|
slicznakobietka | Post #1 Ocena: 0 2013-08-10 19:50:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2012 Skąd: london |
Tak chleb rowniez na zakwasie
![]() |
Embit83 | Post #2 Ocena: 0 2013-08-11 13:37:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Podłączę się do tematu choć nie mam żadnego doświadczenia w domowym wypieku chleba.
Mam jednak pytanie do osób które się trochę na tym znają. Czy pieczenie chleba w piekarniku gazowym ma w ogóle szanse powodzenia? Ktoś może próbował? Bo ja niestety tylko taki mam na wyposażeniu. Będę wdzięczny za każdą wypowiedź. Pozdrawiam |
Post #3 Ocena: 0 2013-08-11 14:28:49 (12 lat temu) |
|
Konto zablokowane Z nami od: 04-12-2011 |
Moja żona piecze chleb na zakwasie.
I nawet nawet. ![]() Choć pierwsze trzy jadły gołębie. ![]() Były eksperymenty i różne mąki. Ja to piekę tylko słonecznikowy lub graham w automacie do pieczenia chleba. Jest wada jedna takiego chleba. Jak człowiek ma fazę i zaczyna łapać smaka to musi popuszczać pasek. ![]() |
keramczak | Post #4 Ocena: 0 2013-08-16 23:30:54 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Najnowszy wyrob z domieszka 1/3 maki pszennej razowej + mieszanka czterech ziaren z tesco.
Prawda jest ze po zjedzeniu takiej jednej skibki,ewentualnie dwoch czlowiek jest syty ![]() ![]() ![]() ![]() [ Ostatnio edytowany przez: keramczak 16-08-2013 23:33 ] #MajsterNaStulecie
|
Kasia_red | Post #5 Ocena: 0 2013-08-17 07:51:08 (12 lat temu) |
Z nami od: 10-07-2009 Skąd: Londyn |
A czy odkładasz łyżkę zakwasu do lodówki? Zakwas im starszy i bardziej "dokarmiony", tym chlebki wychodzą lepsze. Twoje wyglądają przepysznie!!!
![]() Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem
|
|
|
Embit83 | Post #6 Ocena: 0 2013-08-18 17:45:09 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-08-10 14:54:15, keramczak napisał(a): Najpierw przygotowalem zakwas.Jest to bardzo proste. Bierze sie 100g. maki i dodaje sie 100 g.letniej wody.Odstawia sie w cieple miejsce i po 12 godz. miesza sie w celu napowietrzenia.W nastepnym dniu o tej samej godzinie znowu dodajemy 100g maki i wody,a po 12 godz. mieszamy .Postepujemy tak przez 5 dni i po tym czasie mamy ok 0,5 kg zakwasu. ![]() Nastepnie w misce mieszam tyle samo zakwasu, maki zytniej,szklanke wody i dodaje 15 g soli.Miesza sie ciezko bo ciasto jest geste. Po dluzszej walce z silami natury przelozylem do fomy tortowej wylozonej papierem do pieczenia.Odstawilem na 5 godzin w cieple miejsce do wyrosniecia.Podobno zasada jest taka im mlodszy zakwas tym dluzej ciasto wyrasta. Pieklem w rozgrzanym piekarniku- 10 min w 220"C, 10 min w 200"C, 40 min w 180"C Po wypieczeniu wierzch posmarowalem woda. A to efekt koncowy- ![]() Keramczak jeśli pozwolisz to trochę Cię podpytam bo masz już jakieś doświadczenie w domowych wypiekach. Ze zdjęcia widzę że na zakwas użyłeś mąki żytniej. Powiesz mi jaki typ? Albo jaki typ jest najlepszy? Jaki typ mąki jest najlepszy do późniejszego pieczenia chleba? Wrócę jeszcze do zakwasu. Czy część zakwasu mogę pozostawić w lodówce w zamkniętym pojemniku "bez dokarmiania"? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam |
keramczak | Post #7 Ocena: 0 2013-08-18 18:09:05 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Mąkę użyłem typ 720, polski sklep koszt ok.1£.
Do pieczenia możesz uzyc tej samej mąki lub zmieszać ja z np.pszenną.Mi osobiście bardziej smakował na samej żytniej. Zakwas ok 50g-3łyżki stołowe do sloiczka i do lodówki na nastepny wypiek.Raz na tydzień trzeba zwierza dokarmic aby nie zdechl ![]() Do swojej galerii wrzucilem zdjęcie opakowania mąki i słoik z zakwasem z lodówki. #MajsterNaStulecie
|
Embit83 | Post #8 Ocena: 0 2013-08-18 18:18:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Cytat: 2013-08-18 18:09:05, keramczak napisał(a): Mąkę użyłem typ 720, polski sklep koszt ok.1£. Do pieczenia możesz uzyc tej samej mąki lub zmieszać ja z np.pszenną.Mi osobiście bardziej smakował na samej żytniej. Zakwas ok 50g-3łyżki stołowe do sloiczka i do lodówki na nastepny wypiek.Raz na tydzień trzeba zwierza dokarmic aby nie zdechl ![]() Do swojej galerii wrzucilem zdjęcie opakowania mąki i słoik z zakwasem z lodówki. Dzięki za odpowiedź. Po zdjęciu widziałem że mąka żytnia nie wiedziałem tylko jaki typ. Kurde tylko że ja kupiłem Typ 2000. Da się z tego zakwas zrobić? Czy nie ma sobie co głowy zawracać i kupić Typ 720? |
keramczak | Post #9 Ocena: 0 2013-08-18 18:25:28 (12 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Wydaje mi się że im wyższy typ tym lepiej
![]() U mnie poprostu tylko taka zytnia była,za to pszenna jest typ 2000. Jak mogę coś doradzić to Zakwas lubi ciepło i ma przyjemny zapach drożdży.Pisze tak bo myślałem że będzie smierdzial i trzymalem poza domem to był błąd. #MajsterNaStulecie
|
Embit83 | Post #10 Ocena: 0 2013-08-18 18:31:06 (12 lat temu) |
Z nami od: 26-01-2012 Skąd: Londyn |
Uff. To dobrze przyznam się że już zacząłem robić zakwas. Dziś pierwszy dzień karmienia
![]() Trzymam go w misce pod pokrywką. W kuchni bo tu myślę że najcieplej mu będzie ![]() To jeszcze tylko zapytam o piekarnik. W gazowym jest szansa że coś się uda? |