MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Amatorskie wypieki chleba na zakwasie.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

slicznakobietka

Post #1 Ocena: 0

2013-08-10 19:50:22 (12 lat temu)

slicznakobietka

Posty: 100

Kobieta

Z nami od: 02-09-2012

Skąd: london

Tak chleb rowniez na zakwasie:)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Embit83

Post #2 Ocena: 0

2013-08-11 13:37:50 (12 lat temu)

Embit83

Posty: 497

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Skąd: Londyn

Podłączę się do tematu choć nie mam żadnego doświadczenia w domowym wypieku chleba.
Mam jednak pytanie do osób które się trochę na tym znają.
Czy pieczenie chleba w piekarniku gazowym ma w ogóle szanse powodzenia? Ktoś może próbował?
Bo ja niestety tylko taki mam na wyposażeniu.
Będę wdzięczny za każdą wypowiedź. Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #3 Ocena: 0

2013-08-11 14:28:49 (12 lat temu)

Posty: 1985

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 04-12-2011

Moja żona piecze chleb na zakwasie.
I nawet nawet.:-]
Choć pierwsze trzy jadły gołębie.*ROFL*
Były eksperymenty i różne mąki.
Ja to piekę tylko słonecznikowy lub graham w automacie do pieczenia chleba.
Jest wada jedna takiego chleba.
Jak człowiek ma fazę i zaczyna łapać smaka to musi popuszczać pasek.:-8

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #4 Ocena: 0

2013-08-16 23:30:54 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Najnowszy wyrob z domieszka 1/3 maki pszennej razowej + mieszanka czterech ziaren z tesco.
Prawda jest ze po zjedzeniu takiej jednej skibki,ewentualnie dwoch czlowiek jest syty:-]

Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: keramczak 16-08-2013 23:33 ]

#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Kasia_red

Post #5 Ocena: 0

2013-08-17 07:51:08 (12 lat temu)

Kasia_red

Posty: 3814

Kobieta

Z nami od: 10-07-2009

Skąd: Londyn

A czy odkładasz łyżkę zakwasu do lodówki? Zakwas im starszy i bardziej "dokarmiony", tym chlebki wychodzą lepsze. Twoje wyglądają przepysznie!!! :-)
Nie wchodź w dyskusję z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona WWW

Embit83

Post #6 Ocena: 0

2013-08-18 17:45:09 (12 lat temu)

Embit83

Posty: 497

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Skąd: Londyn

Cytat:

2013-08-10 14:54:15, keramczak napisał(a):
Najpierw przygotowalem zakwas.Jest to bardzo proste.
Bierze sie 100g. maki i dodaje sie 100 g.letniej wody.Odstawia sie w cieple miejsce i po 12 godz. miesza sie w celu napowietrzenia.W nastepnym dniu o tej samej godzinie znowu dodajemy 100g maki i wody,a po 12 godz. mieszamy .Postepujemy tak przez 5 dni i po tym czasie mamy ok 0,5 kg zakwasu.

Obrazek

Nastepnie w misce mieszam tyle samo zakwasu, maki zytniej,szklanke wody i dodaje 15 g soli.Miesza sie ciezko bo ciasto jest geste.
Po dluzszej walce z silami natury przelozylem do fomy tortowej wylozonej papierem do pieczenia.Odstawilem na 5 godzin w cieple miejsce do wyrosniecia.Podobno zasada jest taka im mlodszy zakwas tym dluzej ciasto wyrasta.
Pieklem w rozgrzanym piekarniku-
10 min w 220"C,
10 min w 200"C,
40 min w 180"C
Po wypieczeniu wierzch posmarowalem woda.
A to efekt koncowy-

Obrazek




Keramczak jeśli pozwolisz to trochę Cię podpytam bo masz już jakieś doświadczenie w domowych wypiekach.
Ze zdjęcia widzę że na zakwas użyłeś mąki żytniej. Powiesz mi jaki typ? Albo jaki typ jest najlepszy? Jaki typ mąki jest najlepszy do późniejszego pieczenia chleba?
Wrócę jeszcze do zakwasu. Czy część zakwasu mogę pozostawić w lodówce w zamkniętym pojemniku "bez dokarmiania"? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #7 Ocena: 0

2013-08-18 18:09:05 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Mąkę użyłem typ 720, polski sklep koszt ok.1£.
Do pieczenia możesz uzyc tej samej mąki lub zmieszać ja z np.pszenną.Mi osobiście bardziej smakował na samej żytniej.
Zakwas ok 50g-3łyżki stołowe do sloiczka i do lodówki na nastepny wypiek.Raz na tydzień trzeba zwierza dokarmic aby nie zdechl:-)
Do swojej galerii wrzucilem zdjęcie opakowania mąki i słoik z zakwasem z lodówki.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Embit83

Post #8 Ocena: 0

2013-08-18 18:18:20 (12 lat temu)

Embit83

Posty: 497

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Skąd: Londyn

Cytat:

2013-08-18 18:09:05, keramczak napisał(a):
Mąkę użyłem typ 720, polski sklep koszt ok.1£.
Do pieczenia możesz uzyc tej samej mąki lub zmieszać ja z np.pszenną.Mi osobiście bardziej smakował na samej żytniej.
Zakwas ok 50g-3łyżki stołowe do sloiczka i do lodówki na nastepny wypiek.Raz na tydzień trzeba zwierza dokarmic aby nie zdechl:-)
Do swojej galerii wrzucilem zdjęcie opakowania mąki i słoik z zakwasem z lodówki.


Dzięki za odpowiedź. Po zdjęciu widziałem że mąka żytnia nie wiedziałem tylko jaki typ. Kurde tylko że ja kupiłem Typ 2000. Da się z tego zakwas zrobić? Czy nie ma sobie co głowy zawracać i kupić Typ 720?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

keramczak

Post #9 Ocena: 0

2013-08-18 18:25:28 (12 lat temu)

keramczak

Posty: 5983

Mężczyzna

Z nami od: 09-02-2010

Skąd: U.K

Wydaje mi się że im wyższy typ tym lepiej:-)
U mnie poprostu tylko taka zytnia była,za to pszenna jest typ 2000.
Jak mogę coś doradzić to Zakwas lubi ciepło i ma przyjemny zapach drożdży.Pisze tak bo myślałem że będzie smierdzial i trzymalem poza domem to był błąd.
#MajsterNaStulecie

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Embit83

Post #10 Ocena: 0

2013-08-18 18:31:06 (12 lat temu)

Embit83

Posty: 497

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Skąd: Londyn

Uff. To dobrze przyznam się że już zacząłem robić zakwas. Dziś pierwszy dzień karmienia ;-).
Trzymam go w misce pod pokrywką. W kuchni bo tu myślę że najcieplej mu będzie :-).
To jeszcze tylko zapytam o piekarnik.
W gazowym jest szansa że coś się uda?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,