2015-07-09 23:25:53, karjo1 napisał(a):
Nigdy nie moczylam ogorkow, zalewam goraca zalewa, szybciej sie ukisza.
Robię identycznie

Str 2 z 3 |
|
---|---|
SweetLiar | Post #1 Ocena: 0 2015-07-09 23:31:05 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2015-07-09 23:25:53, karjo1 napisał(a): Nigdy nie moczylam ogorkow, zalewam goraca zalewa, szybciej sie ukisza. Robię identycznie ![]() Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
an_namaria | Post #2 Ocena: 0 2015-07-09 23:32:21 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-11-2014 Skąd: uk |
moja mama robi ogórki od lat tą samą metodą i są bardzo dobre
ogórki wymyć i układać w słoiku do każdego słoika ząbek czosnku kawałek chrzanu gałązkę kopru , (taki baldachim z nasionkami) na zalewę woda prosto z kranu na 1 litr wody dwie płaskie łyżki soli zalać ogóry,zakręcić i czekać aż ukisną gdyby burzyły podczas kiszenia,to naturalny proces |
SweetLiar | Post #3 Ocena: 0 2015-07-09 23:34:36 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Moja mama na zalewę używa tylko wody przegotowanej, i ja też, ale zalewam dobrze ciepłą.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
an_namaria | Post #4 Ocena: 0 2015-07-09 23:38:25 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-11-2014 Skąd: uk |
Cytat: 2015-07-09 23:34:36, SweetLiar napisał(a): Moja mama na zalewę używa tylko wody przegotowanej, i ja też, ale zalewam dobrze ciepłą. próbowałam już wszystkie sposoby i najprościej jest z zimną nieprzegotowaną wodą, bo babcia robiła tak jak Ty,ale sposób mamy jest mniej pracochłonny a efekt nie gorszy więc z lenistwa robię z kranówy :D |
keramczak | Post #5 Ocena: 0 2015-07-10 00:10:03 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
Wyczytalem że moczenie w zimnej wodzie przez noc pozbawia ogórki "goryczki".
#MajsterNaStulecie
|
|
|
karjo1 | Post #6 Ocena: 0 2015-07-10 00:29:43 (10 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Gorzkie ogorki nie nadaja sie do kiszenia, beda niesmaczne/zepsuja sie.
A moczenie nic nie zmieni, jak ogorki 'trafione'. |
andyopole | Post #7 Ocena: 0 2015-07-10 01:41:49 (10 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
ja robie ogórki od lat tą samą metodą i są bardzo dobre
ogórki wymyć i układać w słoiku, przed wlozeniem obcinam "dupki", tak mnie uczyli żeby nie były gorzkie. do każdego słoika ząbek, dwa, trzy czosnku, jak kto lubi, kawałek chrzanu gałązkę kopru , (taki baldachim z nasionkami), mogą być nwet same lodygi, tez ladnie oddaja zapach, na zalewę woda prosto z kranu, ważne żeby nie "walila" chlorem, zazwyczaj lekko podgrzewam żeby sol się latwiej rozpuszczala, soli daje tyle żeby nie były za slone, zalać ogóry,zakręcić i czekać aż ukisną, zależy od temperatury otoczenia, 3-7 dni, gdy zaczynają isc babelki dokręcam zakrętki i pasteryzuje. Przerywam w ten sposób proces kiszenia i ogorki przez następne lata przechowywania sa twarde i nie robia się wsciekle kwaśne. gdyby burzyły podczas kiszenia,to naturalny proces. Dodam ze ..... smacznego. ![]() |
ynop79 | Post #8 Ocena: 0 2015-07-10 08:09:33 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: DOVER |
prawda jest banalna - najwazniejsze jest jakośc ogórka - najlepszy przepis zawiedzie jak bedą pędzone chemią albo wodą. Jak masz jakieś układy w PL to najlepiej prosto od rolnika przewozami busów jako paczka do UK.
|
SweetLiar | Post #9 Ocena: 0 2015-07-10 08:40:15 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Ogórki z kranówy, moja mama się za głowę złapie jak jej powiem
![]() Ale jak nie ma różnicy w smaku to co za różnica? Muszę i ja spróbować. Ja daję łyżkę soli na litr wody, do tego cała reszta: koper, chrzan, czosnek, czasami trochę chili. Z takiej zalewy wychodzą małosolne, ale im dłużej stoją tym są bardziej ukiszone. Ważne ponoć jest też, żeby każdy ogórek był zdrowy bez żadnych obitych czy nadgniłych punktów. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
keramczak | Post #10 Ocena: 0 2015-07-10 11:12:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2010 Skąd: U.K |
![]() Moja dzisiejsza robota. Pytanie do mederatora,czy mozna dodac w tytule "...i malosolne."? #MajsterNaStulecie
|