Co roku przechodze przez to samo bo u mnie Christmas day tylko po angielsku.
Z ta przystawka to niekoniecznie-Nie kazdy chce Czy lubi.
Co do dania glownego to latwo-
Indyk caly lub bez nog/skrzydel-jak ci pasuje-pamietaj tylko ze jak kupujesz calego indyka to w szyi jest plastikowy worek z zoladkiem I sercem,nie zapomnij wyjac po rozmrozeniu indyka.
Zeby sie nie narobic kupuje mrozone warzywa I ziemniaki (roast potatoes,mozna kupic tradycyjne w tluszczu z gesi jak chcesz typowe na swieta), koniecznie brukselka(Brussel sprouts),roast parsnip (pieczona pietruszka-bardzo smaczna w miodzie), brokuly,marchewka, sos zurawinowy I gravy. W zasadzie wszystko oprocz marchewki kupuje mrozone lub w sloiku zeby Nie stac przy garach.
Zeby indyk Nie byl suchy to od kilku lat pieke go w torebkach do pieczenia (roasting bag).dodaje cebule,czasem kilka pomaranczy do smaku.
Na deser co tylko chcesz,pamietaj tylko ze ciasto czekoladowe anglicy lubia z custard-taki budyn. Kupisz w puszce w kazdym sklepie. Moja tesciowa leje custard na wszystko-nawet na rolady.
Nie stresuj sie za bardzo,jak masz warzywa I indyka to I obiad gotowy-wszystko sie samo gotuje/piecze. Wole gotowac te ich Sunday roast niz nasze niedzielne rosoly I schabowe przy ktorych trzeba stac.
Dobre mrozone warzywa,przyprawione juz,tylko na blache lub do garnka kupuje w Iceland,Asdzie czy Aldim. Aldi ma dobre,tez mrozone ciasta. Zadna ze mnie kucharka I przyznaje ze ide na latwizne-napewno nigdy mnie nikt Nie zobaczy obierajacej swieze brukselki
Nie przegotuj tylko brukselki bo jest bez smaku I smierdzi niemilosiernie
Prawie Zapomnialam-Yorkshire pudding! Moje dzieciaki Nie rusza obiadu bez nich,koniecznie plywajace w gravy
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
-I znow-mrozone,5 min w piekarniku wystarczy.
Stuffing-kupuje w aldim w pudelku,mieszam z wrzatkiem,ulepiam kulki,15 min piekarnik I gotowe.mozna kupic juz gotowe mrozone np Aunt Bessie ale sa suche po upieczeniu.
Surowki Nie sa popularne z obiadami,nawet niedzielnymi. W swieta najblizsze surowce jest zasmazana czerwona kapusta.
Gotowane warzywa to podstawa roast dinner Czy to niedziela Czy swieta-inne wsrzywa to gotowana kapusta,fasolka,kalafior-co niedziele zmieniam warzywa ale brokuly musza byc!
[ Ostatnio edytowany przez: GiantGoram 29-11-2016 22:54 ]